1336
Hyde Park
Alergia i problemy skórne
mariab 2024-06-27 11:33:44
Jestem alergikiem. Pyli mnie wszystko co może. Zawsze była to swędząca skóra, czy kichanie/łzawienie oczu. W tym roku nie mam żadnych z wymienionych objawów, ale za to od miesiąca kaszle. Na początku mocne duszności, czasem nie mogłam złapać tchu. Zaczęłam robić inhalacje nebbudem i trochę ustąpiło. W ciągu dnia nie zwracam tak na to uwagi, ale w nocy najgorzej. Zawsze raz muszę się przebudzić z kaszlem duszącym i mam wrażenie, że zbiera mi się wtedy więcej śliny i czasem nie zawsze czuje jak przełykam ślinę (przy jedzeniu nie)
Po nebbudzie robiłam inhalacje berodualem i od 5 dni biorę w tabletkach Rupafin.
Dostałam skierowanie na spirometrię.
Nie miałam stwierdzonej wcześnie astmy.
Czy to może być to? Co wam pomaga na duszności?
Lekarz mówił, że mam trochę czerwone gardło i na początku jak robiłam inhalacje to zawsze leciało mi z nosa.
Nie miałam gorączki ani nic z podobnych rzeczy.
W pokoju którym śpię jest bardzo ciepło i w nocy również.
Re: Alergia i problemy skórne
jagnate
2024-06-27 14:26:59
U mnie tak właśnie zaczęła się astma. Ale leczyłam ją intensywnie 2 lata, a teraz mam sporadycznie napady duszności (ale leki zawsze mam). Ja ze swojej strony mogę tylko polecić robienia inhalacji tak z 2 godziny przed snem, bo wtedy upłynnia się śluzówka (tak tłumaczyła mi pani doktor). Poza tym spanie wyżej i wietrzenie pokoju - niby takie oczywiste rzeczy, ale komfort spania i oddychania jest dużo lepszy. Z moimi dziećmi postępuje tak samo (również alergicy). A kaszel również może Cie męczyć, bo panuje wzrost zachorowań teraz na górne drogi oddechowe (katar zatokowy, gardło, kaszel - ale osłuchowo czysto)
A jeśli chodzi o probelmy ze skórą to polecam po prostu Atopicin na atopowe zapalenie skóry https://atopicin.pl/sklep/ MOim zdaniem jeden z lepszych środków jakei możęsz tutaj zastosować.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź