2212
Wydarzenia
...atrybuty niepodleglości...
pawell 2013-11-05 12:40:17
Niepodległość – niezależność państwa od formalnego wpływu innych jednostek politycznych. Niepodległość można również określić jako suwerenność potencjalną.
...Suwerenność – zdolność do samodzielnego, niezależnego od innych podmiotów, sprawowania władzy politycznej nad określonym terytorium, grupą osób lub samym sobą. Suwerenność państwa obejmuje niezależność w sprawach wewnętrznych i zewnętrznych.
"...Określanie Polski jako kraju niepodległego jest jakimś ponurym żartem. Nawet w sensie formalnoprawnym nasza suwerenność jest ograniczona, w sensie realnym nie mamy jej prawie WCALE.To nie kwestia „teorii spiskowych” tylko zwykłej akademickiej logiki.Skoro A (respektowanie narzucanego nam odgórnie prawa unijnego) = B (ograniczenie suwerenności), a C (niepodległość) nie może się równać B , to czarno na białym widać, że A i C są również ze sobą sprzeczne...."
...Suwerenność – zdolność do samodzielnego, niezależnego od innych podmiotów, sprawowania władzy politycznej nad określonym terytorium, grupą osób lub samym sobą. Suwerenność państwa obejmuje niezależność w sprawach wewnętrznych i zewnętrznych.
"...Określanie Polski jako kraju niepodległego jest jakimś ponurym żartem. Nawet w sensie formalnoprawnym nasza suwerenność jest ograniczona, w sensie realnym nie mamy jej prawie WCALE.To nie kwestia „teorii spiskowych” tylko zwykłej akademickiej logiki.Skoro A (respektowanie narzucanego nam odgórnie prawa unijnego) = B (ograniczenie suwerenności), a C (niepodległość) nie może się równać B , to czarno na białym widać, że A i C są również ze sobą sprzeczne...."
Re: ...atrybuty niepodleglości...
kpiarz
2013-11-05 13:12:59
Wyrwaliśmy się spod "opiekuńczych skrzydeł" Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich tylko po to, aby wybrani przez nas władający przyłączyli nas jako część Związku Socjalistycznych Republik Europejskich:? Polska niepodległa to obecnie pusty frazes...
konto usunięte
2013-11-05 13:34:52
kpiarzuś, co jak co ale ty nie powinieneś się wypowiadać na takie tematy. Przecież bezgranicznie popierasz gościa, który wywodzi się z Limanowskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej :P
pawell
2013-11-05 19:54:49
@wiślak
merytorycznie proszę...nie chcę banować...
forum "busiarzy" obok...
merytorycznie proszę...nie chcę banować...
forum "busiarzy" obok...
pawell
2013-11-05 20:01:11
Unia Europejska składa się z 28 państw członkowskich. Członkiem Unii Europejskiej może zostać tylko wolne, niepodległe, suwerenne, demokratyczne państwo europejskie. Nowo wstępujące państwa, aby stać się członkiem Unii muszą:
m.inn.
zaakceptować w pełni i bez zastrzeżeń[1] acquis communautaire (w szczególności zasadę pierwszeństwa prawa wspólnotowego nad prawem krajowym)
Czyżby nastepna republika...?
m.inn.
zaakceptować w pełni i bez zastrzeżeń[1] acquis communautaire (w szczególności zasadę pierwszeństwa prawa wspólnotowego nad prawem krajowym)
Czyżby nastepna republika...?
konto usunięte
2013-11-06 00:17:07
@pawell:
To "forum" na razie rozkręca lg1. Tylko on tam pisze :P
To "forum" na razie rozkręca lg1. Tylko on tam pisze :P
pawell
2013-11-06 07:19:13
...niektórzy piszą...a inni mówią, że pada deszcz...
pozdrawiam "dyżurnych" ruchu.
pozdrawiam "dyżurnych" ruchu.
kpiarz
2013-11-06 09:16:24
Panie @pawell, na tym właśnie polega paradoks :P
Członkiem ZSRE, jak Pan raczył zauważyć, może zostać z definicji jedynie suwerenne i niepodległe państwo, które zostając członkiem równocześnie akceptuje zasadę prymatu prawa ZSRE nad swoim własnym, co de facto pozbawia go jednego z atrybutów stanowiącego o wspomnianej suwerenności:O
Ot taki slogan reklamowy "Tylko wolny obywatel może zostać "gościem" naszego więzienia" :D
Członkiem ZSRE, jak Pan raczył zauważyć, może zostać z definicji jedynie suwerenne i niepodległe państwo, które zostając członkiem równocześnie akceptuje zasadę prymatu prawa ZSRE nad swoim własnym, co de facto pozbawia go jednego z atrybutów stanowiącego o wspomnianej suwerenności:O
Ot taki slogan reklamowy "Tylko wolny obywatel może zostać "gościem" naszego więzienia" :D
pawell
2013-11-06 10:26:24
...zniewoleni własną nieuwagą...czy nadmiernym zaufaniem do hochsztaplerów politycznych...?
...nie drążę tematu...bo trzeba by było "zahaczyć" o "niezawisłość..."
...nie drążę tematu...bo trzeba by było "zahaczyć" o "niezawisłość..."
konto usunięte
2013-11-06 15:15:33
kpiarzuś, ale ty na właśnie życzenie straciłeś suwerenność oddając się w ręce komunistycznego sołtysa. Wyśmiewasz coś co sam robisz. Jak mam nazwać twoją przypadłość? :P
pawell
2013-11-07 18:55:04
...sugestia, że ktoś mu karze pisać(wypowiadać merytorycznie) na forum to absurd...gdyby zastosować "tę sugerowaną" logikę...to wszyscy jednym chórem śpiewamy
"Polacy nic się nie stało..."(bezmyślna masa)
...cechą istoty rozumnej,,jest rzeczowa polemika i logika...a nie "ujadanie"..na wynik logiki i jej stronników...
"Polacy nic się nie stało..."(bezmyślna masa)
...cechą istoty rozumnej,,jest rzeczowa polemika i logika...a nie "ujadanie"..na wynik logiki i jej stronników...
kpiarz
2013-11-07 19:14:45
Panie @pawell tak poza tematem dobra rada - nie karmić trolla. Ja ignoruje i mam się świetnie :-)
Poza tym mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie, choćby tysiąc razy usłyszał :| Pozdrawiam.
Poza tym mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie, choćby tysiąc razy usłyszał :| Pozdrawiam.
Kaczmarek
2013-11-07 21:11:01
To ja wrzucę popularny kiedyś filmik(prawie w temacie) ale myślę, że warto sobie obejrzeć i przypomnieć jaką rolę niestety odgrywamy.
http://www.youtube.com/watch?v=mEdL0arGY-8
http://www.youtube.com/watch?v=mEdL0arGY-8
konto usunięte
2013-11-07 21:32:10
kpiarzuś, nigdy nie zamierzałem cię karmić. Ty sam zawsze zjawiasz się w najmniej oczekiwanym momencie i zasypujesz nas swymi dennymi wywodami. :)
P36
2013-11-07 21:45:00
macie rację z tym brakiem niepodległości ...ale
UE można też traktować jako "spółdzielnię", mogą do niej przystąpić tylko wolne kraje, a przystępując zaczynają czerpać zyski, różne zyski (większe bezpieczeństwo, kasę na rozwój infrastruktury, rynki zbytu i wiele innych w zależności od pozycji poszczególnych członków..)
..ale..
za zyski trzeba zapłacić - i różne kraje płacą w różny sposób: bogaci dają kasę, biedni są rynkami zbytu itd.
poza tym przystąpienie do spółdzielni jest dobrowolne a członek pozostaje dopóki mu się ta spółdzielnia opłaca...
jeszcze odnośnie niepodległości: na świecie nie ma w 100% niepodległych państw, każde w jakimś stopniu jest zależne od innych... tym bardziej zależne im biedniejsze - a my jesteśmy biedni... i w tragicznym położeniu geopolitycznym, musimy się z kimś dogadywać bo przepadniemy... taka jest prawda... a nie można się dogadać ze wszystkimi na raz.. :)
reasumując jest tylko jedna droga do poprawy pozycji - bogacić się na potęgę (wszelkimi możliwymi sposobami) w dobrej komitywie z najsilniejszymi - czyli jednak z UE i USA... chyba, że ktoś woli "wielki sojusz słowiański" z ruskimi ;) ...to powodzenia!
wniosek może być tylko jeden: na unię można psioczyć bo są powody ...ale innej rozsądnej drogi nie ma... :)
UE można też traktować jako "spółdzielnię", mogą do niej przystąpić tylko wolne kraje, a przystępując zaczynają czerpać zyski, różne zyski (większe bezpieczeństwo, kasę na rozwój infrastruktury, rynki zbytu i wiele innych w zależności od pozycji poszczególnych członków..)
..ale..
za zyski trzeba zapłacić - i różne kraje płacą w różny sposób: bogaci dają kasę, biedni są rynkami zbytu itd.
poza tym przystąpienie do spółdzielni jest dobrowolne a członek pozostaje dopóki mu się ta spółdzielnia opłaca...
jeszcze odnośnie niepodległości: na świecie nie ma w 100% niepodległych państw, każde w jakimś stopniu jest zależne od innych... tym bardziej zależne im biedniejsze - a my jesteśmy biedni... i w tragicznym położeniu geopolitycznym, musimy się z kimś dogadywać bo przepadniemy... taka jest prawda... a nie można się dogadać ze wszystkimi na raz.. :)
reasumując jest tylko jedna droga do poprawy pozycji - bogacić się na potęgę (wszelkimi możliwymi sposobami) w dobrej komitywie z najsilniejszymi - czyli jednak z UE i USA... chyba, że ktoś woli "wielki sojusz słowiański" z ruskimi ;) ...to powodzenia!
wniosek może być tylko jeden: na unię można psioczyć bo są powody ...ale innej rozsądnej drogi nie ma... :)
pawell
2013-11-19 00:20:27
"...umiesz liczyć licz na siebie..." mawia stare porzekadło.
..."Żadna niewola nie jest haniebniejsza od dobrowolnej"- Seneka w "Epistulae morales"
inni są też podobnego zdania...
"Polacy doświadczali politycznego zniewolenia(od czasu rozbiorow) bardziej za sprawa skorumpowania dusz, niz za sprawą przewagi militarnej wrogów."-Waldemar Łysiak
Rozsądek tak, lecz nie upodlenie i zniewolenie...
..."Żadna niewola nie jest haniebniejsza od dobrowolnej"- Seneka w "Epistulae morales"
inni są też podobnego zdania...
"Polacy doświadczali politycznego zniewolenia(od czasu rozbiorow) bardziej za sprawa skorumpowania dusz, niz za sprawą przewagi militarnej wrogów."-Waldemar Łysiak
Rozsądek tak, lecz nie upodlenie i zniewolenie...
P36
2013-11-19 10:44:09
@pawell... jakiś wniosek oprócz cytatów (bo mądre cytaty można odpowiednio dobrać do każdej tezy...)
pawell
2013-11-19 12:03:51
...moje ZAŁOŻENIE jest takie,że lepiej jest jeść własny chleb w swoim kraju, niż później Unijne "świeczki palić".
P36
2013-11-19 12:14:01
nie obraź się ale to następne przysłowie, z którego nic nie wynika...
a pytanie jest proste: co, strategicznie, uwzględniając położenie geopolityczne i poziom gospodarki powinna zrobić ta nasza Polska w przeciągu najbliższych lat? konkretnie... :)
a pytanie jest proste: co, strategicznie, uwzględniając położenie geopolityczne i poziom gospodarki powinna zrobić ta nasza Polska w przeciągu najbliższych lat? konkretnie... :)
pawell
2013-11-19 12:48:25
...bez urazy...przysłowia są mądrością Narodu,,jeśli to rozumiesz, to jesteś tożsamy z tym Narodem...jeśli nie to kosmopolityzm zatruł Twą tożsamość...z wypowiedzi wynika, że tak jest(geopolityczna mantra)...na użytek wrogów polskiej państwowości.
Diagnoza jest taka, że mamy zatrutą państwowość...
pozdrawiam.
Diagnoza jest taka, że mamy zatrutą państwowość...
pozdrawiam.
P36
2013-11-19 15:30:12
...przykre to jest to, że nie potrafisz nic zaproponować poza kilkoma wytartymi frazesami, z którymi zgodzi się każdy przy zdrowych zmysłach... ale tak niekonkretnymi i pozostawiającymi tak wielkie pole do interpretacji, że bezużytecznymi i bezsensownymi w rzeczowej dyskusji... bez urazy... jeżeli ja jestem w błędzie to mi wytłumacz pewne rzeczy i pokaż gdzie się mylę a nie rzucaj oskarżeń o jakieś niezdefiniowane dziwne felery typu "geopolityczna mantra"... geopolityka to coś co determinuje warunki bytowania każdego kraju i narodu, każdego człowieka na świecie... więc i nasze, przed tym nie ma ucieczki... bez sensu jest psioczyć na sytuację w kraju i oskarżać wszystkich dookoła o "oddanie naszej niepodległości czy wręcz zniewolenie" nie proponując nic lepszego w zamian... więc pisz konkretnie (a nie, że powinienem Cię zrozumieć bo jak nie rozumiem to znaczy, że jestem czym? złym polakiem? nie polakiem?) albo każ mi się wylogować z tej dyskusji... zrozumiem i nie będę miał za złe, nawet nie skomentuję...
limanueva
2013-11-19 18:29:53
pawell, Twoje ZAŁOŻENIE jest "ważne to je co je moje" (cytat, bo lubisz cytaty).
A co do przysłów, to są one faktycznie mądrością narodu w tym sensie, że WSZYSTKO można nimi wytłumaczyć (bo same się niejednokrotnie wykluczają np. kto "pierwszy ten lepszy" i "śpiesz się powoli" albo "jak się człowiek cieszy...").
Nie zapominaj też, że przysłowie: "Przysłowia są mądrością narodu" nie powstało wczoraj i odnosi się do historycznego już znaczenia słowa "naród". Naród to tyle co lud. Pamiętaj też, że poczucie przynależności narodowej wśród ludu to w najlepszym wypadku druga połowa XIX wieku, więc odnoszenie tego do współczesnego narodu (w sensie "narodu polskiego") jest dużym nadużyciem.
Pisanie tego słowa w przysłowiu z dużej litery zmienia znaczenie "mądrości narodu" i jest - po prostu - błędem frazeologicznym. A poprawność językowa jest jednym z "atrybutów niepodległości" :)
pozdrowienia
A co do przysłów, to są one faktycznie mądrością narodu w tym sensie, że WSZYSTKO można nimi wytłumaczyć (bo same się niejednokrotnie wykluczają np. kto "pierwszy ten lepszy" i "śpiesz się powoli" albo "jak się człowiek cieszy...").
Nie zapominaj też, że przysłowie: "Przysłowia są mądrością narodu" nie powstało wczoraj i odnosi się do historycznego już znaczenia słowa "naród". Naród to tyle co lud. Pamiętaj też, że poczucie przynależności narodowej wśród ludu to w najlepszym wypadku druga połowa XIX wieku, więc odnoszenie tego do współczesnego narodu (w sensie "narodu polskiego") jest dużym nadużyciem.
Pisanie tego słowa w przysłowiu z dużej litery zmienia znaczenie "mądrości narodu" i jest - po prostu - błędem frazeologicznym. A poprawność językowa jest jednym z "atrybutów niepodległości" :)
pozdrowienia
pawell
2013-11-20 13:00:15
..."śmierdzi" mi to poprawnością(wszechobecną)...
"swojska kapusta"...niektórym też "śmierdzi"
Przysłowia są jak puzzle...trzeba je dobierać odpowiednio do sytuacji...a nie wyliczać o jakich się wie...
Mam pytanie:..."człowiek jest swoją własnością..." potrafisz to rozłożyć(rozwinąć) bez napuszonej frazeologii...???
"swojska kapusta"...niektórym też "śmierdzi"
Przysłowia są jak puzzle...trzeba je dobierać odpowiednio do sytuacji...a nie wyliczać o jakich się wie...
Mam pytanie:..."człowiek jest swoją własnością..." potrafisz to rozłożyć(rozwinąć) bez napuszonej frazeologii...???
limanueva
2013-11-20 13:33:12
kurcze, miałem się nie włączać w głupie dyskusje...
co to jest "napuszona frazeologia"? "festina lente" zamiast "śpiesz się powoli"?
co to jest "napuszona frazeologia"? "festina lente" zamiast "śpiesz się powoli"?
pawell
2013-11-21 12:37:45
..."głupie"? ze względu na temat, czy na emocje(patrz początek tematu) logiczny, czy emocjonalny?
P36
2013-11-21 16:19:59
i temat i emocje można określić:
- idealistyczne i naiwne
- oderwane od rzeczywistości
- niekonkretne
- ot taka dyskusja dla dyskusji
- jak ktoś tak lubi to proszę bardzo :D
pozdrawiam >:-D
- idealistyczne i naiwne
- oderwane od rzeczywistości
- niekonkretne
- ot taka dyskusja dla dyskusji
- jak ktoś tak lubi to proszę bardzo :D
pozdrawiam >:-D
konto usunięte
2013-11-21 16:30:32
Wiślak nie pisałem na forum ale jak przeczytałem twoje posty to jako postronny obserwator muszę przyznać że jesteś nawiedzony. Mówisz jak poseł Błaszczak, jego odpowiedź na pytanie np. czy będzie śnieg ... Może być różnie ale dzięki Tuskowi będzie gorzej. Co ci ten burmistrz zrobił odbił kochankę??????????????:P
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź