10°   dziś 7°   jutro
Poniedziałek, 25 listopada Erazm, Katarzyna, Elżbieta, Klemens
4296

Porady

Automatyczna skrzynia biegów.

bartek79 2014-03-30 17:45:35
Witam,

Czy ktoś z Was nie orientuje się czy w Limanowej lub w okolicach jest szkoła nauki jazdy, w której posiadają samochody z automatyczną skrzynią biegów, gdzie można by było wykupić lekcje?
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Automatyczna skrzynia biegów.
fuckinshit 2014-03-30 21:25:09
Ja się nie orientuję, ale że tak zapytam, może trochę chamsko. Nie potrafisz prowadzić samochodu z manualem? Obawiasz się tego, czy jesteś taki wygodny?

Jak chcesz być dobrym kierowcą to musisz umieć korzystać z manualnej skrzyni biegów, jak ty to sobie wyobrażasz? Jazda z automatem jest banalnie prosta i nieco wyręcza kierowcę, ale nie ma tej frajdy z jazdy i kontroli nad samochodem. Z drugiej strony, jeśli ma się jeździć tylko po dużym mieście jak np. Kraków to fakt, jest wygoda, zwłaszcza, gdy masz stać w korkach :D i nie przejmujesz się zmianą biegów i sprzęgłem :P .
konto usunięte 2014-03-30 21:56:04
Czy masz już prawo jazdy, lub zamierzasz dopiero robić?
Automatyczna skrzynia wymaga większej uwagi aniżeli manualna, znacznie łatwiej ją uszkodzić.
Takie skrzynie mają również różne charakterystyki pracy, więc instrukcje musisz przejść pod konkretny model.
Jeżeli masz prawo jazdy możesz umówić się w którymś salonie na jazdę próbną, lub spróbuj na jakimś aucie z ogłoszenia sprzedaży.
djdeejay 2014-03-30 22:46:43
Niema chyba w okolicy takiej szkoły, i niema sensu robić prawka (bo przypuszczam, że chcesz tak zdać prawko). Jeśli jest to uwarunkowane np problemem ze zdrowiem (czyt. masz sprawną jedną nogę/rękę itp), to oczywiście inna sytuacja i wybór automatu jest oczywisty. Jeśli szkoła potrzebna CI jest tylko do nauczenia się jazdy na automacie, bo zamierzasz zakupić taki samochód, to jest to zbędne - ja po zakupie automatu, na pierwszych 2 skrzyżowaniach ze światłami prawie rozwaliłem nos o kierownicę, hamując lewą i prawą nogą, a pierwsze 50km trzymałem nogę nad hamulcem, ale później poszło już z góry (i to szukanie biegów przy ruszaniu :) ) Przyzwyczaić się do automatu jest banalnie prosto, gorzej przesiąść się z automatu na manual - mi czasami zdarza się w Mondeo zapomnieć zmienić bieg, albo zdusić go na skrzyżowaniu bez sprzęgła, a manualem jeżdżę od czerwca. Poprostu dość długo i intensywnie jeździłem automatem.

A jak już było wcześniej powiedziane - każda skrzynia ma inną specyfikację, w Scorpio miałem skrzynię nieco inną, innego typu, inaczej działającą, niż te montowane w BMW, Audi, czy Oplach. Inaczej reagują na pedał gazu, inaczej działa Kickdown, tryby jazdy też są różne, do tego dochodzi ewentualny tryb półautomatyczny, gdzie możesz zmieniać biegi ręcznie. Napisz dokładnie, dlaczego chcesz znaleźć taką szkołę.

A co do uszkodzeń, to tak - łątwiej uszkodzić, jeśli np na siłę próbuje się wdusić N, P, R, podczas toczenia się itp. Trzeba też pamiętać o wymianach oleju itp. Poprostu trzeba dbać bardziej o automat, aczkolwiek manuala też łatwo zepsuć, nie wciskając sprzęgła :)
pikachu 2014-04-06 13:12:35
szkola z rabki robi tylko na automatycznych skrzyniach biegow nazywa sie REFLEKS Pana Czyszczonia Polecam :)
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]