2174
Wydarzenia
budżet gminy Jodłownik 2014
gorol 2014-02-13 19:41:14
wszystkie samorządy z terenu powiatu zdawały relację z uchwalenia budżetu i co za tym idzie stanu zadłużenia tylko o gminie Jodłownik jakoś dziwnie cisza a może zadłużenie zbyt duże i niema czym się pochwalić w gminie pod rządami "wspaniałego" Stawarza:)?
Re: budżet gminy Jodłownik 2014
konto usunięte
2014-02-13 20:23:26
Niektóre informacje na ten temat są "niejawne". Przypomnij sobie sprawę sprzed 4 lat.
gorol
2014-02-13 21:46:47
niejawne:)?
konto usunięte
2014-02-14 07:21:03
To spróbuj się takich rzeczy dowiedzieć w całości. Widzisz że tu nawet tematu na wierzchu utrzymać się nie da. Budżet na 2014 rok o ile dobrze wiem Rada Gminy przyjęła jeszcze przed Nowym Rokiem.
gorol
2014-02-14 08:23:07
Zastanawiam się dlaczego inne wszystkie inne samorządy "przedstawiły" założenia swojego budżetu na Limanowa in a gmina Jodłownik nie - tajny ten budżet czy taki niedoskonały w związku z długami w których gmina "tonie"?
konto usunięte
2014-02-14 08:55:58
@gorol nie przesadzaj, że tajny, bo można go znaleźć be żadnych problemów, tylko trochę chęci. Ale teraz każdy wszystko chce mieć pod nos, więc masz go pod tym linkiem
http://bip.malopolska.pl/ugjodlownik/Article/get/id,849572.html
@west jak zaglądniesz też do tego dokumentu to wychodzi, że budżet został przyjęty dopiero w styczniu.
http://bip.malopolska.pl/ugjodlownik/Article/get/id,849572.html
@west jak zaglądniesz też do tego dokumentu to wychodzi, że budżet został przyjęty dopiero w styczniu.
gorol
2014-02-14 09:55:31
Cały czas mam na myśli fakt że wszystkie samorządy z limanowszczyzny "chwaliły" się swoim budżetem na tym forum a zwłaszcza te które mają bardzo niski poziom zadłużenia jak np. Kamienica 3% i jeszcze go zmniejszają lub starają się nie powiększać. Więc wiedząc że gmina Jodłownik ma zadłużenie oscylujące około maksimum (60%)i jeszcze zaciąga nowe kredyty przed wyborami to nie dziwię się że woli się sprawę przed wyborami przemilczeć bo trzeba by odnieść się do tragicznej sytuacji w jakiej są finanse tej Gminy po trzeciej kadencji Wójta Stawarza i jego Radnych.....:)
konto usunięte
2014-02-14 10:11:16
Al trzeba też oddać, jak na przestrzeni tych lat zmieniła się gmina Jodłownik, jakie prace są wykonane, to też nie bierze się z niczego, więc jakoś zadłużenie gminy mnie nie dziwi.
gorol
2014-02-14 11:31:06
to nie jedyna gmina w której "wykonano prace" a zadłużenie na o wiele mniejszym poziomie. Ale przede wszystkim trzeba podkreślić że władze gminy ciągle próbują "zakłamywać" lub przemilczać fakt ogromnego zadłużenia gminy, moim zdaniem mieszkańcy zasługują na prawdziwe informacje. tym bardziej że gdy następowała zmiana władzy to głównym zarzutem wobec starej ekipy było właśnie zadłużenie które jak się okazuje wcale nie było duże w porównaniu z obecnym......:) Poza tym to uważam że "robienie"czegoś na kredyt to w samorządzie "zjadanie kromki chleba dziś kosztem nie zjedzenia jej jutro" krótko mówić to działanie na krótką metę bo zadłużanie gminy ma ograniczone możliwości(60%) a gmina to nie firma produkcyjna która inwestuje z zyskiem pieniądze. W obecnej sytuacji zadłużanie gminy to walka o "przepchnięcie się " o jeszcze jedną kadencję obecnych władz a później to.....mogą nam wszyscy skoczyć do.....:)
konto usunięte
2014-02-14 11:43:09
Podaj przykłady, gmin w których wykonano tyle inwestycji i jaki jest jej poziom zadłużenie, bo mówienie ogólnie, że istnieję to jak wróżenie z kart. A do tego nie wiem czy wiesz, że wiele tych inwestycji było wykonywanych z wykorzystaniem środków unijnych, których jutro już może nie będzie, a niestety nie pokrywają one zazwyczaj 100% inwestycji, tylko jakiś udział, więc resztę trzeba było skądś brać
konto usunięte
2014-02-14 20:04:56
@misiek widzę że oceniasz gminę z perspektywy drogi Krasne - Jodłownik - Szczyrzyc. Tam faktycznie przez ostatnie 10 lat coś się zmieniło a gdzie indziej? ciekawym dokumentem jest długookresowa perspektywa z której wynika że po 3 latach dług zniknie, wierzysz w to?
konto usunięte
2014-02-14 20:19:22
Nie tylko z tej perspektywy, wiele dróg lokalnych zostało także poprawionych, do tego modernizacja budynków użyteczności publicznej, kanalizacja, wodociąg w Jodłowniku. Co do długu, podejrzewam, że jednak potrwa to znacznie dłużej niż 3 lata.
konto usunięte
2014-02-14 20:54:32
Nie można powiedzieć że postępu nie ma, jego rozmiar należy porównać do innych. Budynki użyteczności publicznej to są docieplone we wszystkich okolicznych gminach. Słyszałem że Gmina Limanowa ma już od jakiegoś czasu zaasfaltowane 100% swoich dróg, ciekawe czy prawda. Kanalizacja w Jodłowniku została ROZBUDOWANA. Przewidywany koszt obsługi długu to ok. 1100 tys. rocznie ciekawe ile sumarycznie dotacji przyszło i jak długo trzeba by to spłacać po tym milionie rocznie.
gorol
2014-02-14 21:55:21
3 lata spłata długu....? ha ha ha. To że są realizowane inwestycje z udziałem środków z UE to oczywiste, będzie też następne rozdanie tych funduszy i pytanie czy tym razem uda się znaleźć środki na wkład własny gminy bo z kolejnymi kredytami gmina może mieć problem przy takim poziomie zadłużenia. Słyszałem też że gmina zastawiła jakieś nieruchomości bodajże w Górze Jana z obowiązkiem wykupu za 3 lata (około 2 miliony) i może to o taką spłatę zadłużenia chodzi....?:)więc jeżeli widzę że ponad to jeszcze dodatkowo zadłuża się na ok.milion (planowany deficyt) to trochę mnie przeraża takie zadłużenie przed wyborami. I dlatego uważam że w takiej sytuacji brak jakichkolwiek informacji na temat budżetu na naszym forum jest próbą przemilczenia tematu przed wyborami i zwykłym lekceważeniem nas jako ludzi przez władze gminy. Przypomnę tylko że przed poprzednimi wyborami byliśmy informowani o niskim zadłużeniu poprzez doręczenie wyroku sądu......:)przypomnę też że w ubiegłym roku były informacje na Limanowa In w kwestii uchwalenia budżetu, mnie się wydaje że w tym roku Wójtowi nie spodobało się to że inne samorządy z naszego terenu podawały poziom zadłużenia lub informację że zamierzają zadłużenie zmniejszyć i na tym tle wypadłby baaardzo blado.....:)a przecież wójt Jodłownika tak nie lubi.....:)
konto usunięte
2014-02-15 07:32:40
@gorol skoro przeraża Cię zadłużenie to pewnie zamierzasz "wziąć za nie odpowiedzialność" w najbliższych wyborach. Na tym dziś polega polityka żeby zadłużyć do oporu a potem mówić że następcy nic nie robią, bo spłaty długu na ulicy nie widać.
gorol
2014-02-15 08:48:23
Też uważam że trzeba mieć dużo odwagi by kandydować do władz tak zadłużonej Gminy. "Na tym polega polityka"...? To "cwaniactwo" a nie polityka, ważne jest aby jednak ludzie wiedzieli kto za co odpowiada (jaką ilość długu) i o długach Gminy Jodłownik warto na tym forum pisać i wymuszać na władzach odpowiedzi na trudne pytania, i przypomnę że tak naprawdę to cała nasza dyskusja zaczęła się od tego że zauważyłem że wójt nie był łaskaw podzielić się na tym portalu informacjami o budżecie w przeciwieństwie do pozostałych władz samorządowych co w mojej ocenie jest z jego strony próbą "zamiecenia problemu długu pod dywan" przed wyborami...:) Na tym demokracja polega że ludzie zadają trudne pytania a władza MUSI na nie odpowiadać......
konto usunięte
2014-02-15 12:35:40
O jakiej Ty odwadze mówisz? Pokaż mi w historii samorządowca który poniósł jakąkolwiek odpowiedzialność za zadłużenia gminy. Porównałem tak mniej więcej i Gmina Limanowa na obsługę długu ma przeznaczone te same 1100tys. przy prawie 3 razy większym budżecie, taka jest skala a jakie realia? Wiadomo że są zobowiązania jak choćby ta sprzedaż w Górze św. Jana o której w budżecie nie potrafię znaleźć wzmianki.
konto usunięte
2014-02-15 21:53:13
Budżet to schemat a realizacja to inna sprawa a zadłużenie jest wysokie, nowym władzom po wyborach po prostu współczuję nowym , a nie starym a po wyborach nowym
Po woli widać ze potrzeba kadencyjności /2 kadencje/, widać że pomiędzy czas na zmiany ...chyba w Jodłowniku czas na zmiany:-(
Po woli widać ze potrzeba kadencyjności /2 kadencje/, widać że pomiędzy czas na zmiany ...chyba w Jodłowniku czas na zmiany:-(
konto usunięte
2014-02-16 08:36:10
Na pewno będą poprawki. Nie ma co żałować władzy, ich problem będzie dopiero wtedy jak nie będzie możliwości wypłaty pensji czy diet a do tego nie dopuszczą. Moim zdaniem na zmiany się nie zanosi (chyba że pojedynczych radnych), powiedz mieszkańcom Szczyrzyca (z Janowicami i Pogorzanami), Jodłownika a ostatnio Szyku że Stawarz źle rządzi. A to jest 60% gminy. Co by o obecnym wójcie nie powiedzieć to cwany jest i doskonale pływa w układzie.
gorol
2014-02-16 10:53:05
Myślę że niedługo wszyscy mieszkańcy(także Szczyrzca i Jodłownika) się przekonają że działanie władz w oparciu o kredyty to gra na krótką metę pytanie jest tylko czy bańka zadłużenia pęknie przed wyborami czy już po wyborach, inne gminy jak Laskowa już rozpoczęły ograniczanie zadłuzenia w Jodłowniku zadłużanie trwa nadal......
konto usunięte
2014-02-16 16:36:07
@gorol nie zgodzę się z Tobą, mieszkańcy specjalnie nie odczują "pęknięcia bańki". Może przygasną trochę inwestycje i nic wiele się nie zmieni. W tej chwili cały budżet idzie na Szyk i tego już nic nie zatrzyma, w pozostałej części gminy praktycznie niewiele się dzieje więc nie ma co ograniczać. Na pewno bańka pęknie po wyborach a żeby ograniczyć zadłużenie to musi zmienić się wójt.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź