4296
Porady
Dlaczego silnik wyje?
premier 2013-11-04 22:50:17
Proszę o poradę znających się na mechanice samochodowej. Od pewnego czasu zauważyłem, że w moim aucie, po odpaleniu(szczególnie rano) i wciśnięciu sprzęgła, silnik zwiększa obroty i głośniej chodzi, nie tylko w postoju, ale też podczas zmiany biegu, co może być przyczyną? Silnik 1.5 benzyna, może jakiś namiar na dobrego, taniego mechanika? pozdrawiam
Re: Dlaczego silnik wyje?
konto usunięte
2013-11-04 23:42:44
Ile ma obrotów?
konto usunięte
2013-11-05 00:37:03
Niemożliwe, że po wciśnięciu samego sprzęgła silnik wyje. Musisz jednocześnie wciskać pedał gazu. A to jest normalne, że przy zwiększeniu obrotów wzrasta głośność silnika.
djdeejay
2013-11-05 00:43:40
U mnie dotychczasowe samochody (2.0L 16V, 1.6L 16V i 2.9L v6 24V) Trzymały obroty 1500-1800 kiedy było zimno, średnio poniżej +10st. do momentu kiedy silnik nie rozgrzał się. Czytałem kiedyś o tym, bo sam się wystraszyłem że jest coś nie tak, ale podobno to normalna rzecz, ale powodów wymieniali kilka - bogata mieszanka na zimnym silniku, to, że silnik trzyma obroty, by się szybciej dogrzać, itp, ale tak szczerze, to nie wiem jak naprawdę to wygląda.
Może ktoś powiedzieć czemu silniki tak trzymają obroty przy niskiej temperaturze na zewnątrz?
Może ktoś powiedzieć czemu silniki tak trzymają obroty przy niskiej temperaturze na zewnątrz?
konto usunięte
2013-11-05 05:34:50
Nie podałeś ile ten silnik ma obrotów?
Jeszcze jeden szczegół, ten silnik wyje czy hałasuje?
Jeżeli hałasuje to sprawdź tłumik, oraz czy nie ma jakichś luźnych lub trących o siebie elementów.
W silniku jest czujnik temperatury, który podaje sygnał do komputera sterującego silnikiem. Może coś mu się przestawiło, więc go wymień.
Czy silnik nagrzewa się prawidłowo, termostat trzyma i wentylator włącza się przy odpowiedniej temperaturze?
Jeszcze jeden szczegół, ten silnik wyje czy hałasuje?
Jeżeli hałasuje to sprawdź tłumik, oraz czy nie ma jakichś luźnych lub trących o siebie elementów.
W silniku jest czujnik temperatury, który podaje sygnał do komputera sterującego silnikiem. Może coś mu się przestawiło, więc go wymień.
Czy silnik nagrzewa się prawidłowo, termostat trzyma i wentylator włącza się przy odpowiedniej temperaturze?
konto usunięte
2013-11-05 13:53:25
może mało paliwa i mu sie pierdoli :D
konto usunięte
2013-11-05 15:27:52
premier@ jaka marka auta i model?
Julek
2013-11-05 20:42:33
Zielony kierowca, i tyle na ten temat.
Re: Dlaczego silnik wyje? konto usunięte 2013-11-05 20:50:38
limonka
2013-11-06 12:11:08
Prawdopodobnie to, co twierdzi @siezacznie.
Mógł nawalić czujnik temperatury i podaje na sterownik informacje o niższej temperaturze, niż jest w rzeczywistości. Co skutkuje podawaniem większej ilości paliwa (ssanie) i wzrost obrotów na zimnym silniku (także przy zmianie biegów). Po nagrzaniu silnika, objaw najczęściej ustępuje. Miałem dokładnie tak samo. Trzeba zrobić diagnostykę.
Mógł nawalić czujnik temperatury i podaje na sterownik informacje o niższej temperaturze, niż jest w rzeczywistości. Co skutkuje podawaniem większej ilości paliwa (ssanie) i wzrost obrotów na zimnym silniku (także przy zmianie biegów). Po nagrzaniu silnika, objaw najczęściej ustępuje. Miałem dokładnie tak samo. Trzeba zrobić diagnostykę.
djdeejay
2013-11-06 13:00:11
I tym samym wypowiedź limonki zawiera odpowiedź na moje pytanie, czemu silniki mają większe obroty jak jest zimno.
PS. Wiem gdzie wyczytałem o obrotach - w instrukcji obsługi samochodu, ale tam nie było wyjaśnione czemu :)
PS. Wiem gdzie wyczytałem o obrotach - w instrukcji obsługi samochodu, ale tam nie było wyjaśnione czemu :)
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź