1994
Tematy archiwalne
Jarmark,odpust,czy ŚWIĘTO ZMARŁYCH?
111ksiadz 2010-10-30 11:33:35
Od tygodnia jeżdżę po Polsce i odwiedzam mogiły bliskich i przyjaciół.JESTEM ZNIESMACZONY.Baloniki,ciasteczka,cukiereczki,po jednym z cmentarzy karuzela i wesołe miasteczko-tragedia.Sztuczne kwiaty i stroiki-wstrętne i badziewiaste.Znicze nawet,nawet-trafiłem na fajne znicze LED,oraz na znicze z pozytywką-melodyjka Hymnu polskiego,inny-delikatny blues-ik,jak kto lubi,do przyjęcia.Ostatnie trzy dni w spokoju i zadumie,chcę poświęcić mogiłom na miejscu-może będzie mniej badziewia i myślę,że nie trafię na znicz z pozytywką melodyjką.....wstań,nie jesteś sam....
Re: Jarmark,odpust,czy ŚWIĘTO ZMARŁYCH?
konto usunięte
2010-10-30 12:30:47
nie wiem czy zauważyleś ale cały ten zjebany świat sie opiera na wymyślaniu potrzeb i go zaspokajaniu.Człowiek sprzeda gówno w ładnym papierku żeby tylko przeżyć...babilon pier..dolony
noti
2010-10-30 13:37:14
niestety macie racje po prostu, nikt świąt nie przezywa duchowo tylko na cmentarzach parada mody każdy patrzy jak ktoś jest ubrany anie zajmie się modlitwa
piotrlimano
2010-10-30 14:42:14
Trafne spostrzeżenia.Zrobiło się ciepło i damulki będą niepocieszone,bo nie przewietrza szynszyli.Interes,interesem,trzeba za coś żyć.Ale to interes dla tych,którzy robili to cały rok,a tu nagle na trzy dni zrobiło się tysiące handlujących.Denerwuje mnie też cała otoczka:żarcie,kiełbaski,szaszłyki-chyba po to by wk.....ć biednych ludzi i głodne dzieci.Kto chodzi odwiedzać mogiły,żeby się nażreć?
miro
2010-10-30 14:57:05
A kto tworzy taką rzeczywistość???
111ksiadz
2010-10-30 15:29:48
Tak,tak-brak jeszcze wyszynku i tańców-totalne wymóżdżenie.
konto usunięte
2010-10-30 17:07:25
Jest popyt-jest podaż. Zwaliłabym więc raczej na przeciętnych ludzi, a nie tych co handlują. Mojesetnekonto, akurat gówno to już wymyślili w puszce sprzedawać w latach 60tych i to Mazoni te 90 puszek sprzedał za grube pieniążki, podobnie jak swój oddech. Więc musisz gorsze porównanie wymyślić ;)
Ktosik
2010-10-30 17:10:51
Gdyby nie było osób korzystających z tych usług,interesu by nie było też handlujących.
Wydaje mnie się że przyczyna takiego stanu rzeczy leży w nas samych że zostawiamy zakup zniczy,wiązanek na ostatnią chwile,a sprzedający wywęszyli dobry interes.
konto usunięte
2010-10-30 18:49:20
A czy ktoś tak na prawdę myśli o zmarłych ..?
Na cmentarzach będzie prawdziwa rewia mody ... zostaną przedstawione nowe ubiory , fryzury , makijaż... do tego trzeba pochwalic się nowym samochodem .... a może ktoś ma nową "laskę" czy nowego "faceta" przecież musimy się pokazac jacy jesteśmy zakochani !
A .. i CI którzy stoją nad grobami ....tylko , że głowy im latają dookoła ... muszą wiedziec kto z kim ..gdzie ..w czym ...
Groby ... też będą przystrojone .... im węcej , drożej tym lepiej ...ale to "bogactwo" postoi do wiosny ...
Pytam gdzie jest miejsce na modlitwę , zadumę .... nie ma ..... za to mamy istne targowisko próżnosci !!
borek
2010-10-30 20:06:56
Nic tylko;Boże coś Polskę.
AwM
2010-10-30 20:15:25
Wszystko się sprzedaje. Pamiętacie jak po śmierci JP2 interes się kręcił?
konto usunięte
2010-10-30 20:22:50
borek Boże coś POlskę obdarzył dziadami !
konto usunięte
2010-10-31 00:43:26
Robaczek widać, ze skupiasz się na modlitwie nie dostrzegając tych rozglądających się twarzy.. btw..zawsze możną iść w innym terminie. Ja osobiście na groby chodzę poza świetami - jest czas na skupienie i tyle. Przynajmniej nikt z zazdrości mnie nie obgaduje, że przyjeżdżam samochodem żeby się pokazać, a nie dlatego że po prostu tak wygodniej coś przywieźć.
konto usunięte
2010-10-31 14:34:23
Robaczek111 przesadzasz zbytnio.Każdy ma wolna wole i robi to co mu się podoba.To w takim razie mam iść z buta na cmentarz tylko dlatego że ktoś się czuje gorszy bo ma gorsze auto albo ciuchy...no sorry ale to jakiś bezsens.
roxy
2010-10-31 22:52:45
byłam teraz w limanowej kilka dni i poszłam do fryzjera, przy okazji pobytu, miałam okazję uslyszeć od innej klientki zajebistą mam fryzurkę co? będzie bosko na grobach wyglądała ...... aż osłabłam!
konto usunięte
2010-10-31 23:11:03
roxy, a nie była to przypadkiem czyjaś ironia?
roxy
2010-11-01 14:34:00
niestety to była niczym niepohamowana radość z "fantastycznej" fryzury i dobrego lansu na cmenatrzu!
założe się że i w tym roku na podeszfach kozaczków aż mieniły się zielone metki z cenami:) w końcu to idealny moment na premiere!
konto usunięte
2010-11-01 23:03:35
No to niemiło.. no ale każdy ma swoje życie i priorytety. Ja jakoś nie zwracam uwagę na to czy ktoś się stroi czy nie - więc ani mnie to nie ziębi ani grzeje. Poza tym czasem patrzy się przez pryzmat... i potem się widzi to co się chce widzieć.
borek
2010-11-03 09:35:38
Już po Święcie Zmarłych mogę podsumować;Polacy to bardzo bogaty kraj |ogólnie wraz z nagrobkami|.Niech się tu odezwie biedny Polak.
111ksiadz
2010-11-03 11:37:46
Borek-podsumowanie,nic dodać!
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź