1994
Tematy archiwalne
Jesli jesteś wierzący. Jak rozumiesz przykazanie miłosci. Jak rozumiesz zadosuczynienie. Czy powinienes przystapić do Komunii Swietej bez zadosuczynienia i wyrównania krzywd.
BogumilaLysak 2010-01-04 12:29:06
Pewne przemyślenia i sytuacje społeczne i rodzinne i rozmowy z ludźmi chrześcijanami zmusiły mnie do napisania tych pytań. Jak wiecie Forum jest anonimowe, pozwoli ono się wypowiedzieć jak rozumiecie te pytania. I czy one sa respektowane przez księży i nas chrześcijan. Należymy do jednego kościoła, ale zdarza się ze niektórzy zapominają o przykazaniu miłości Szanuj bliźniego swego jak siebie samego. Lub o zadośćuczynieniu Panu Bogu i ludziom skrzywdzonym . Co myślicie proszę o wypowiedzi z serca...mogą być te wypowiedzi na przykładach .... przezytych....
Re: Jesli jesteś wierzący. Jak rozumiesz przykazanie miłosci. Jak rozumiesz zadosuczynienie. Czy powinienes przystapić do Komunii Swietej bez zadosuczynienia i wyrównania krzywd.
kapitan
2010-01-04 12:41:11
Bierzmy przykład z naszych pasterzy z proboszczem na czele.To chyba oczywiste i proste.
Re: Jesli jesteś wierzący. Jak rozumiesz przykazanie miłosci. Jak rozumiesz zadosuczynienie. Czy powinienes przystapić do Komunii Swietej bez zadosuczynienia i wyrównania krzywd.
konto usunięte
2010-01-04 12:51:15
Wreszcie ktoś mądrze pisze, ja tez nieraz się zastanawiałam nad tym jak wygląda wiara ludzi którzy pala papierosy za kościołem w czasie Mszy Świętej i po co przychodzą jak w niej nie uczestniczą. Tak samo jak na chórze zdarza się ze śpią i myślą o czym innym.Raz to jeden starszy pan dopiero zeszedł na ziemie bo tak był zamyślony jak ksiądz szedł ze składka dopiero zaczął uczestniczyć i śpiewać. Jedna pani tak obserwowała dziecko w kościele ze bałam się ze odbierze matce lub uprowadzi.. Ale nad tym powinni popracować księża nie sadzisz. A nad zadośćuczynieniem to najlepiej jak by się wypowiedzieli fachowcy, ci którzy skrzywdzili kogoś w jaki sposób naprawili krzywdę, obgadali, rzucali oszczerstwa w jaki sposób je odwołali... Pan Bóg wie i czeka, ale Nas musi kochać ze czeka...
Re: Jesli jesteś wierzący. Jak rozumiesz przykazanie miłosci. Jak rozumiesz zadosuczynienie. Czy powinienes przystapić do Komunii Swietej bez zadosuczynienia i wyrównania krzywd. konto usunięte 2010-01-04 23:46:54
ostin
2010-01-05 09:25:50
sam walczę z pychą nieraz mam wątpliwości co zrobić by ja zwalczyć. pracuje w środowisku gdzie jeden na drugiego nadaje, nie biorę udziału w tym lecz udziela mi się ta zła atmosfera. czasem myślę ludzie za kilka lat nas nie bedzie.....
ostin
2010-01-05 09:32:30
za pieniądze ludzie sprzedają dusze, jest stara piosenka ,,za pieniądze się ożenię, za pieniądze życie zmienię za pieniądze ksiądz w kościele..........czy niema prawdy. Ile jest ludzi co oddają się złości, terrorowi emocjonalnemu, ojcowie niszczą swoje dzieci, matki zapominają ze pod sercem nosiły dziecko. Swiat do góry nogami przewrócił
ostin
2010-01-05 10:08:22
niema prawdy, człowiek uczciwy w tym swiecie nie przezyje lub cały czas jest napietnowany i zmuszany przez innych do złego taka jest moja teoria. Wiara kościół się rozlatuje, przez to iż nic z tym nie robimy. Księża powinni się zabrać do pracy a nieudowadniań który z nich jest ważniejszy...Boli mnie to byłem świadkiem niejednej fałszywej zagrywki przy księdzu, gdyby nie moja wiara w Boga pewno bym odstąpił od parafii....
HiKrush
2010-01-05 12:25:00
Jak rozumiesz zadośćuczynienie? Że jak zrobię komuś krzywdę, to mam mu zapłacić? A może zrobić sobie to samo, bądź pozwolić komuś zrobić to samo sobie? Bóg mówi, żeby wybaczać, w gestii sprawcy pozostaje tylko żal za grzechy.
ostin
2010-01-05 12:35:25
HiKrush -- Nie masz zapłacić chyba że go okradłeś to masz mu oddać kasę, lub świadomie się na nim dorabiałeś lub wykorzystywałeś materialnie jest to kradzież.Twoje sumienie jest najlepszym wyznacznikiem i wie kiedy jesteś nieuczciwy. ktoś KTO MA ŻAL DO CIEBIE ZAWSZE CI O TYM POWIE ..Bóg MÓWI WYBACZAĆ ALE I UPOMINAĆ OSZUSTÓW I KŁAMCÓW.
nulka
2010-01-05 12:45:45
Przeżyłam w życiu troszkę.... i uważam że jeśli bedziemy stosować zasadę" nie czyń nikomu co tobie nie miłe "to życie będzie lepsze. Ale faktycznie ciężko to czynić skoro wokół nas tyle egoizmu i fałszu.Jeśli chodzi o zadośćuczynienie i wyrównanie krzywd to każdy powinien postępować według swojego SUMIENIA śmiem twierdzić że na tym świecie nie ma sprawiedliwości ALE NA DRUGIM JEST -bardzo w to wierzę . Przeczytałam na ten temat kilka książek .Za każdy grzech słono się tam placi.Jeśli o to zadośćuczynienie - to zależy co się komuś zrobiło???? każdy z nas jest grzeszny i idąc do spowiedzi wyzbywamy się uraz do innych jak również wybaczamy -tak przynajmniej w mojej ocenie powinno być. No chyba że zrobiło się komuś jakąś krzywdę większego kalibru ... to myślę że też czasem długo zejdzie żeby zadośćuczynić -trudno czekać z przyjęciem PANA JEZUSA po zadoścuczynieniu jeli np ma to trwać pół roku . Wszystko zależy od człowieka który popełnił ten grzech. POZDRAWIAM.
konto usunięte
2010-01-05 12:55:50
HiKrush - Wybaczać należy w ostateczności tu ,,ostin poruszył to co jest. Ale i tak Pan Bóg kiedyś gdy się wstawi ta osoba przed nim rozliczy ja z wszystkiego. Przebaczenie to dobra wola skrzywdzonego ale nie zawsze ludzie przebaczają do końca i tu zaczyna się problem rodzi się następne zło zawisnąć zemsta, obojętność i inne grzechy ciągnące się z pokolenia na pokolenie.....Popieram ostina najlepszym wyznacznikiem jest sumienie i szczera spowiedź, zadośćuczynienie, zal za grzechy. Ale w dzisiejszym świecie nie wiem czy kogoś na to stać, nie chce osadzać ludzi ale z tym tematem jest cienko, wystarczy znać dwa słowa dobro i zło,,,,,,,
konto usunięte
2010-01-05 13:08:47
nulka podpisuje się dwoma rekami pod tym co piszesz pozdrawiam.
konto usunięte
2010-03-25 15:12:26
Bywa że słowo ;nie wybaczę;naprawdę coś znaczy.Jeśli ginie na zakładzie pracownik z winy pracodawcy w moim przypatku Dwa razy w roku mówięna spowiedzi że nie wybaczę na tym świecie iotrzymuję rozgrzeszenie to chyba się zgadzamy w tej kwesti;wiara a człowiek podeptany przez los.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź