Re: Ks. Opocki - gwiazda TV Roma
BogumilaLysak
2010-01-04 11:59:44
galanonim jak chodzi ci o Romów to 30 % chodzi do kościoła, to bardzo dożo, gdyby ludzie byli inni to chodziło by z pewnością więcej. Kiedyś rozmawiałam z jednym Romem powiedział, Wieże w Pana Boga całym sercem i duszą i zawsze się modle rozmawiam z nim kocham go jest zawsze ze mną w cierpieniu w ubóstwie i w tedy gdy jestem szczęśliwy, ale zastanawiam się czy chodzić do kościoła w tedy gdy są ludzie, bo kościół to ludzie nie budynek, nie potrafię być w tedy co oni .... nie wiem kogo miał na myśli bo nie powiedział chodzę i modlę się jak niema nikogo w kościele . Dziwne jest to wszystko ale nie rozumiem jednej rzeczy szanuj bliźniego swego jak siebie samego jest to przykazanie miłości, chrześcijanin gdy go nie respektuje nie powinien chodzić do kościoła.Takie jest moje zdanie a tu wszyscy Ci którzy nas tak urągają maja się za najlepszych katolików. Wzruszył mnie ta rozmowa i chyba jest w tym dożo racji. Mówił jeszcze że zna rodzinę gdzie rodzice nie szanują swoje dzieci ze je niszczą, gdzie zadośćuczynienie i to jeszcze rodzice. Co robi ksiądz w tej sprawie, pewno nic. Tacy są zawistni Polacy. Po chwili mówi u nas niema takich rzeczy my trzymamy się razem, szanujemy swoje dzieci mimo ze nie zawsze możemy im zapewnić wszystko bo niema pracy. A to co zostajemy z opieki starcza na bieżące potrzeby. Bardzo mi utwiła w pamieci ta rozmowa, i powiem jednym zdaniem to dobrzy ludzie trochę zbuntowani bo nie maja pracy, dzieci nie maja gdzie uczyć się zawodu, nawet świetlicy im się zabrania wybudować chociaż o ile mi wiadomo ksiadz Opocki znalazł fundusze na te świetlice. Miał dożo racji mówiąc o nas jako chrześcijanin Ile z ludzi którzy chodzą do kościoła jest takich że jeden z drugim nie rozmawia latami, Ile krzywd ludzkich gdzie chrzescijanin wie ze ktos płacze z jego powodu a nie odda, Niema zadosuczynienia wiec po co ludzie naleza do koscioła, Ale to powinien nad tym pracować proboszcz parafi, dziekan ...... przygotować ludzi do pełnego przezywania miłosci bliźniego bo jak tego nie zrobi kościół się mu rozleci. W kościele będą posągi nie ludzie....od dawania tylko na tacę i dlatego będą się liczyć. Tak wygląda kościół i tak się zastanawiam czy zwykły Polski Rom niema racji..........