1994
Tematy archiwalne
Ks. Opocki - gwiazda TV Roma
galanonim 2010-01-02 17:42:24
Ks. Opocki i TV Roma wymiata..... Dzisiaj tj 02.01.2010 chodził z kolędą (wizytą duszpasterską) po osiedlu cygańskim na Koszarach. Wszystko (łącznie z dublami i tzw. przebitkami) filmowała TV Roma (czyt. TVP Kraków). To kolejny przejaw obłudy w wykonaniu w/wym. księdza. Ciekaw jestem jak na wszystkie "działania integrujące" z Cyganami zapatruje się proboszcz tutejszej parafii????? Jeżeli kolędę u Was też filmowali to napiszcie!!!!!
Re: Ks. Opocki - gwiazda TV Roma
atosek
2010-01-02 18:08:48
ks Opocki kto to jest.?
thedarklord
2010-01-02 18:48:36
Ks. Opocki w tv roma poinformował że na drugi rok kolędę z romami spędzi w nowej świetlicy romskiej najpierw niech sprawdzą pozwolenie na budowę tych bud i jak będzie telewizja niech pokażą jakie piękne auta mają, których telewizja nie pokazuje.
galanonim
2010-01-02 18:58:23
tzw. Krajowy Duszpasterz Romów.
A tak swoją drogą zamiast gwiazdorzyć w tv wziąłby się uczciwie do swojej księżowskiej roboty, bo w niedzielę i święta Cyganów w kościele jak na lekarstwo (moim zdaniem w porywach to 10%), ale jak dary w parafii rozdają to 150% (bo niektórzy 2 razy idą).
adzik
2010-01-03 13:02:24
Znowu o nich głośno??!!
BogumilaLysak
2010-01-04 11:22:00
I to piszą ludzie zastanowiłeś (AŚ ) się ze jak byś się urodził Romem jak by to było to jak w Stanach Zjednoczonych murzyni. Teraz jest nawet murzyn prezydentem. Potrafią szanować sie wzajemnie. A my Polacy jaki przykład dajemy z całym szacunkiem dla nich to tez są ludzie maja swoje potrzeby, rodziny, Ksiądz to bardzo dobry człowiek sam się troszczy o nich bo inni księża tylko narzekają że muszą im pomagać, Nie wiem co się stało z ludźmi nie potrafią żyć koło siebie, to rola parafii przygotować społeczeństwo do życia, A tu świetlice im nie pozwolą wybudować,mogli by założyć sobie jakieś Centrum Kulturalne uczyć się zawodu itp. może w kosmos byście chcieli wysłać Romów. Nadmieniam jeszcze raz to istoty ludzkie żyją maja swoje potrzeby rodziny są wspaniałymi ludźmi jak i my, potrafią współczuć potrafią się zachować kulturalnie, czasami lepiej jak Polacy.Daj cie im żyć. A ksiądz od Romów to wspaniały pokorny człowiek niejeden ksiądz powinien się uczyć pokory od niego....
BogumilaLysak
2010-01-04 11:59:44
galanonim jak chodzi ci o Romów to 30 % chodzi do kościoła, to bardzo dożo, gdyby ludzie byli inni to chodziło by z pewnością więcej. Kiedyś rozmawiałam z jednym Romem powiedział, Wieże w Pana Boga całym sercem i duszą i zawsze się modle rozmawiam z nim kocham go jest zawsze ze mną w cierpieniu w ubóstwie i w tedy gdy jestem szczęśliwy, ale zastanawiam się czy chodzić do kościoła w tedy gdy są ludzie, bo kościół to ludzie nie budynek, nie potrafię być w tedy co oni .... nie wiem kogo miał na myśli bo nie powiedział chodzę i modlę się jak niema nikogo w kościele . Dziwne jest to wszystko ale nie rozumiem jednej rzeczy szanuj bliźniego swego jak siebie samego jest to przykazanie miłości, chrześcijanin gdy go nie respektuje nie powinien chodzić do kościoła.Takie jest moje zdanie a tu wszyscy Ci którzy nas tak urągają maja się za najlepszych katolików. Wzruszył mnie ta rozmowa i chyba jest w tym dożo racji. Mówił jeszcze że zna rodzinę gdzie rodzice nie szanują swoje dzieci ze je niszczą, gdzie zadośćuczynienie i to jeszcze rodzice. Co robi ksiądz w tej sprawie, pewno nic. Tacy są zawistni Polacy. Po chwili mówi u nas niema takich rzeczy my trzymamy się razem, szanujemy swoje dzieci mimo ze nie zawsze możemy im zapewnić wszystko bo niema pracy. A to co zostajemy z opieki starcza na bieżące potrzeby. Bardzo mi utwiła w pamieci ta rozmowa, i powiem jednym zdaniem to dobrzy ludzie trochę zbuntowani bo nie maja pracy, dzieci nie maja gdzie uczyć się zawodu, nawet świetlicy im się zabrania wybudować chociaż o ile mi wiadomo ksiadz Opocki znalazł fundusze na te świetlice. Miał dożo racji mówiąc o nas jako chrześcijanin Ile z ludzi którzy chodzą do kościoła jest takich że jeden z drugim nie rozmawia latami, Ile krzywd ludzkich gdzie chrzescijanin wie ze ktos płacze z jego powodu a nie odda, Niema zadosuczynienia wiec po co ludzie naleza do koscioła, Ale to powinien nad tym pracować proboszcz parafi, dziekan ...... przygotować ludzi do pełnego przezywania miłosci bliźniego bo jak tego nie zrobi kościół się mu rozleci. W kościele będą posągi nie ludzie....od dawania tylko na tacę i dlatego będą się liczyć. Tak wygląda kościół i tak się zastanawiam czy zwykły Polski Rom niema racji..........
nulka
2010-01-04 16:46:47
bogumilalysak- tak czytam to co piszesz i gdybym często nie spotykała romów to uwieżyłabym że to WSPANIALI I UCZCIWI ludzie ale niestety spotykam ich często i niestety nie uważam tego co ty. Masz w jednym rację że nie można wszystkich traktować tak samo bo zdażają się też uczciwi. Większośc niestety jest jaka jest czyli nie da się z nimi żyć raz byłam na weselu pani młoda mieszkała koło cyganów i od tej pory jestem " rasistką " w stosunku do nich. to nie był jeden rom tylko ok 100 osób omało co nie doszło bójki bo pan młody dał im tylko 5 flaszek wódki a oni chcieli pewnie ze dwie skrzynki bo co to 5 flaszek na tyle ludzi ??? W sumie to mieli rację jak brać to odrazu dużo!!!!
konto usunięte
2010-01-04 23:22:23
masz racje ,, nulka "ze gubi ich chytrość ale czy u Polaków niema tez czegoś takiego ,, sama ( am ) nie zje i nikomu nie da " lub inne gdzie ojciec matka na własnych dzieciach się dorabia, telefony sms które obiecują wygrane a nigdy ich nie ma. To wszystko jest i nikt nie zwraca uwagi na to uznajemy to oszustwo społecznie, widocznie jest tak nagminne ze nikt nie zwraca uwagi.Pozdrawiam
jaludz
2010-01-05 17:57:37
BogumilaLysak w zupełności się z tobą nie zgadzam proponuje pomieszkać kilka dni w miejscu gdzie oni są osiedleni !! teoretycznie każdy jest mądry ty porozmawiałaś z jednym Romem i od razu takie wnioski. Co do świetlicy będzie ona kolejnym złem jakie powstanie ponieważ jeszcze bardziej odizolują się od społeczeństwa, chyba ze będzie ona ulokowana w innym miejscu niż Koszary. A odnośnie nauki zawodu to nikt im nie broni chodzić do szkoły bo tak na prawdę tylko tam jest miejsce na naukę i integrację.
atosek
2010-01-06 12:27:24
BogumilaLysak co ty wogóle za głupoty wygadujesz.....na jakim świecie ty żyjesz mam wrażenie po przeczytaniu tego co napisałaś ze chyba na marsie..!!! Wbij sobie do głowy jedna prawde"""cygan mówi ci ze wierz a za 1 minute cie okradnie"" takie sa fakty.Całkiem nie dawno cyganie okradli mojego sąsiada. To smutne
atosek
2010-01-06 12:29:37
BogumilaLysak i damma----prosze zastanówcie się zanim coś napiszecie........nulka WPEŁNI POPIERAM TWOJA WYPOWIEDZ.
konto usunięte
2010-01-06 17:55:28
Nie narzucisz mi naszczacie --atosek -- rasizmu mam swoje zdanie na ten temat chociaż tez doznałem wiele krzywd ze strony Romów, ale to ludzie żyjący i walka nic nie da trzeba im pokazać jak należy żyć rozmawiać a nie zrażać do siebie izolować. Nie tedy droga zło zawsze będzie przyciągało zło należy to przerwać dać im żyć. Ja mam takie zdanie przykro mi ze ty masz inne. pozdrawiam atosek.
konto usunięte
2010-01-06 18:00:34
i po to jest ksiądz Opocki by ich nauczyć kultury bycia, jak maja się zachowywać w kraju w którym żyją. Myślę ze urzędy powinni zatrudnić jakieś osoby najlepiej Polskie wykształcone pedagogów społecznych jak jest w innych miastach by ich tego uczyły, z pewnością znikną spory,
atosek
2010-01-06 20:46:04
dama- mamy demohracje kazdy moze wyrazac swoje zdanie...również Pozdrawiam
hefajstos
2010-01-07 10:26:14
dama już klecha nauczy kultury. Poczytaj sobie o św. inkwizycji albo o zbrodniach w imieniu kościoła. Wiesz czemu każda wielka kultur czy cywilizacja upadła bo religia się w.....ała tam gdzie nie powinna wiesz czemu adolf przegał bo doradcami byli czarni
rydzyk
2010-02-23 12:31:28
oni są zawsze biedni i tylko ręke po hajc wyciągają a nie ma kto tej ręki uciąć... biedna pokrzywdzona mniejszość narodowa w naszym państwie mają wieksze prawa od nas
i kase za free...
rydzyk
2010-02-23 12:32:17
Polska dla Polaków
kot
2010-04-04 13:14:07
Taka osoba powinna być politykiem a nie księdzem
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź