4296
Porady
Laptop HP proszę o pomoc
alim 2014-11-27 21:55:53
Witam
Potrzebuję expresowej diagnozy i ew. naprawy laptopa HP G62 Notebook PC
Po próbie uruchomienia raz się uruchomi a 10-razy nie. Muszę mu odciąć zasilanie i tak po 30-50 próbach się udaje.
Resetowałem BIOS-a i wyciągałem pamięć, pomogło to tylko na chwilę. Dodam że słychać jest normalne próby uruchamiania, wentylator itd. ale na monitorze ciemno a tego już nie miałem czasu sprawdzić.
Proszę o podpowiedzi,namiary,lub nr. tel.
Dziękuję
Potrzebuję expresowej diagnozy i ew. naprawy laptopa HP G62 Notebook PC
Po próbie uruchomienia raz się uruchomi a 10-razy nie. Muszę mu odciąć zasilanie i tak po 30-50 próbach się udaje.
Resetowałem BIOS-a i wyciągałem pamięć, pomogło to tylko na chwilę. Dodam że słychać jest normalne próby uruchamiania, wentylator itd. ale na monitorze ciemno a tego już nie miałem czasu sprawdzić.
Proszę o podpowiedzi,namiary,lub nr. tel.
Dziękuję
Re: Laptop HP proszę o pomoc
djdeejay
2014-11-27 22:56:04
Na klawiszu CapsLock masz diodę. Ile razy w cyklu mruga ta dioda, kiedy nie chce się włączyć? Przypuszczam, że po 3 mrugnięcia. Jeśli tak, to grafika/chipset do reballingu lub wymiany na 90% lub procesor się kończy na 10%. W tych modelach najczęściej te rzeczy występują
Przemek217
2014-11-28 06:40:28
Walnięty układ graficzny, most, reballing pomoże na góra pół roku a roboty z tym troche więcej. Laptop uruchamia sie po kilku razach bo rdzeń układu się podgrzeje i w końcu wystartuje, zapewne siedzi tam chip graficzny ATI?? Podaj oznaczenie modelu czyli hp g62......
alim
2014-11-28 20:16:18
Dzięki za odpowiedzi
Nie mogłem wcześniej go odpalić :(
Nie mruga żadna dioda
G62 Notebook PC i nic więcej niema
Producent Hawlett-Packar
Procesor AMD Turion(tm) II P540 Dua-Core 2.40GHz
Ram 3.00 GB
Typ systemu 64 bit
Grupa robocza WORKGROUP
Jutro chciałbym go gdzieś oddać ale nie wiem gdzie a mam mało czasu
może jakieś podpowiedzi https://img.limanowa.in/img/emotikony/help.png">
Nie mogłem wcześniej go odpalić :(
Nie mruga żadna dioda
G62 Notebook PC i nic więcej niema
Producent Hawlett-Packar
Procesor AMD Turion(tm) II P540 Dua-Core 2.40GHz
Ram 3.00 GB
Typ systemu 64 bit
Grupa robocza WORKGROUP
Jutro chciałbym go gdzieś oddać ale nie wiem gdzie a mam mało czasu
może jakieś podpowiedzi https://img.limanowa.in/img/emotikony/help.png">
Przemek217
2014-11-29 06:21:26
Chyba masz model HP G62-435DX, siedzi tam grafika ATI Mobility Radeon HD 4250 na układzie bga 215-0752018
http://allegro.pl/listing/listing.php?fuzzy=1&order=m&string=215-0752018&bmatch=seng-v6-2-default-1106
Układ stosunkowo tani, ale niestety z wymianą wyjdzie gdzieś ok 350 złotych, ja osobiście robie takie rzeczy na stacji hr560c ale nie świadczę usług, zapytaj w Silverze w Sowlinach bo tylko oni robią to na miejscu u siebie nie wysyłają sprzętu gdzieś dalej. I jedna sprawa jeśli ktoś będzie Ci proponował reballing nie daj się namówić bo koszty podobne (nie płacisz za nowy układ) a skuteczność max 6 miesięcy i brak gwarancji.
http://allegro.pl/listing/listing.php?fuzzy=1&order=m&string=215-0752018&bmatch=seng-v6-2-default-1106
Układ stosunkowo tani, ale niestety z wymianą wyjdzie gdzieś ok 350 złotych, ja osobiście robie takie rzeczy na stacji hr560c ale nie świadczę usług, zapytaj w Silverze w Sowlinach bo tylko oni robią to na miejscu u siebie nie wysyłają sprzętu gdzieś dalej. I jedna sprawa jeśli ktoś będzie Ci proponował reballing nie daj się namówić bo koszty podobne (nie płacisz za nowy układ) a skuteczność max 6 miesięcy i brak gwarancji.
Przemek217
2014-11-29 06:31:19
Choć chyba się pomyliłem z tym układem, siedzi tam ATI 216-0752001 ale cena taka sama.
alim
2014-11-29 08:05:40
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Pozdrawiam
djdeejay
2014-11-29 20:18:53
Muszę koledze przyznać rację - zawsze pierwsze proponują reballing, choć ceny z nowym układem podobne, ale po reballingu pada czasami nawet po tygodniu. A gwarancja na 6 miesięcy, ale jak już zdarzy się sytuacja gwarancyjna, to nie uznają
Przemek217
2014-12-01 16:53:12
Reballing można przeprowadzić w kilku przypadkach (artefakty, złe wyświetlanie) ale szczerze mówiąc jeśli mam zdjąć układ z płyty, stawiać kule, czyścić pula pod układem na płycie z myślą że nie wiadomo ile to podziała wolę dołożyć do sprzętu ze 150 złotych a mieć pewność że pochodzi tyle co nowy (oczywiście pod warunkiem wykonania całej operacji zgodnie ze sztuką, użycie odpowiedniej pasty i nowe termopady jak również dużo zależy od właściciela sprzętu czyli eksploatacji i konserwacji).
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź