Przeglądasz dane archiwalne
2232
Wydarzenia
Limanowa 1914 - wiedza o bitwie
Zamiejscowy 2014-04-24 23:22:38
Z niemałym sentymentem wspominam swój artykuł na tym portalu z grudnia 2011 pt „Rozwój miasta w cieniu Węgierskiego Wzgórza”. Pisałem wtedy o bitwie limanowskiej z 1914 i niewykorzystanych szansach miasta na rozwój w związku z posiadaniem w swoich granicach miejsca pamięci narodowej. Tuż przed wielką rocznicą stulecia bitwy muszę stwierdzić, że wiele w tej kwestii drgnęło. Są Węgrzy odwiedzający miasto, są grupy rekonstrukcyjne, są inicjatywy. Są tez rzeczy, które mnie bolą. Jedną z tych rzeczy jest niski poziom wiedzy o zdarzeniach z 1914 roku. A wszystko wręcz czasem leży na portalach zagranicznych prosząc się o opublikowanie w Polsce, u nas. To co napisałem w 2011 odnośnie przebiegu bitwie ma się nijak do tego co było naprawdę. Przez te trzy lata szperania wiele udało mi się odkryć. Wtedy walka była prowadzona od Łysej Góry do Golcowa. Jabłoniec to część wielkiej bitwy. Swoja prostą wiedzą na temat tamtych zdarzeń dzielę się na swoich blogach, na które wchodzą goście ze Stanów, Niemiec, Polski. Chciałbym zaprosić również Was, Limanowian bo to rodzi zdziwienie i pasję, gdy dowiadujemy się, że w tej kępie, przez ten jar przebiegał front Wielkiej Wojny.
Pozdrawiam i zapraszam: ŁK
Adresy:
limanowa1914.blogspot.com
limanowa1914fakt.blogspot.com
limanowa1914story.blogspot.com
Pozdrawiam i zapraszam: ŁK
Adresy:
limanowa1914.blogspot.com
limanowa1914fakt.blogspot.com
limanowa1914story.blogspot.com