4296
Porady
Marynata do Baraniny
Shell 2014-08-10 17:48:01
Witam potrzebuje dobrej i sprawdzonej marynaty do baraniny(bedzie pieczona na grilu)
Re: Marynata do Baraniny
mari
2014-08-10 21:06:31
Najlepsza marynata to: kefir lub serwatka (ale naturalna, bez mleka w proszku i innych śmieci), do tego dużo czosnku pokrojonego w plastry, przyprawy ziołowe (np czubrica lub tymianek). Zanurzasz mięso by było w całości zakryte i wkładasz do lodówki na 12-16 godzin (nie więcej). Wyjmujesz, obmywasz i przyrządzasz. Marynatę wyrzucasz.
Jeśli masz do dyspozycji młody comber (schab) to wystarczy na kilka godzin zamarynować w niewielkiej ilości oliwy, cytryny i tymianku oraz sporej ilości czosnku.
Jeśli masz do dyspozycji młody comber (schab) to wystarczy na kilka godzin zamarynować w niewielkiej ilości oliwy, cytryny i tymianku oraz sporej ilości czosnku.
Re: Marynata do Baraniny
Shell
2014-08-10 21:29:29
A jak z mięsem bo różnie mówią że lepiej jest podgotować przed marynowaniem jak wogóle to powinno się odbywać
Re: Marynata do Baraniny
mari
2014-08-11 07:46:27
nie próbowałam z gotowaniem ale moim zdaniem to zły pomysł.
Marynata zabiera z mięsa ten niechciany "zapach" i powoduje kruszenie mięsa. Gotowane mięso ma już zamkniętą strukturę i ciężko będzie chyba spowodować jego kruszenie. Choć jak mówię, nie spotkałam się by gotować mięso przed włożeniem do marynaty. Wszystkie przepisy jakie znam i moje doświadczenie podpowiada mi żeby marynować zawsze surowe mięso (każdy rodzaj).
Ponadto jeśli masz młodą baraninę a chcesz ją grillować to gotowanie także zniweczy efekt grillowania. Comber grillujesz jak schab- czyli kilka minut z każdej strony. Plastry z udźca też chyba nie dłużej jak 10 minut. Tylko comber smażyłam na patelni więc to znam. Zazwyczaj udziec piekę w całości w piekarniku więc nie wiem ile powinien się grillować.
Marynata zabiera z mięsa ten niechciany "zapach" i powoduje kruszenie mięsa. Gotowane mięso ma już zamkniętą strukturę i ciężko będzie chyba spowodować jego kruszenie. Choć jak mówię, nie spotkałam się by gotować mięso przed włożeniem do marynaty. Wszystkie przepisy jakie znam i moje doświadczenie podpowiada mi żeby marynować zawsze surowe mięso (każdy rodzaj).
Ponadto jeśli masz młodą baraninę a chcesz ją grillować to gotowanie także zniweczy efekt grillowania. Comber grillujesz jak schab- czyli kilka minut z każdej strony. Plastry z udźca też chyba nie dłużej jak 10 minut. Tylko comber smażyłam na patelni więc to znam. Zazwyczaj udziec piekę w całości w piekarniku więc nie wiem ile powinien się grillować.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź