Przeglądasz dane archiwalne
4464
Porady
MIEJSKIE PRZEDSZKOLE W SOWLINACH - WSZAWICA
konto usunięte 2018-11-10 11:58:07
W Miejskim Przedszkolu w Sowlinach jest wywieszka , żeby sprawdzać dzieciom głowy. Komunikat zawiera informację , że zauważono przypadki wszawicy , ale jeszcze nie w tym przedszkolu . W ubiegłym roku szkolnym u starszej córki uczęszczającej do tego samego przedszkola , wykryłam kilka razy wszy przyniesione z przedszkola , w tym roku problem powrócił tyle , że u młodszego dziecka również uczęszczającego do tej placówki . Zastanawia mnie , czy w innych przedszkolach pojawia się ten problem tak często jak w tym? Niestety w tamtym roku ,żadne konkretne działania ze strony dyrekcji nie zostały podjęte ,a informowane przedszkolanki kwitowały to uśmiechem. Gdzie można interweniować w takiej sprawie , bo to , że sanepid się tym nie zajmuje to już wiem . W tamtym roku był taki problem , również na Zygmunta Augusta , natomiast od rodziców wiem , że Dyrektorka dosyć szybko się z tym uporała . Mam wrażenie , że u nas jest to zamiatane pod dywan i udawanie , że problemu nie ma.
Re: MIEJSKIE PRZEDSZKOLE W SOWLINACH - WSZAWICA
daniel393
2018-11-10 15:51:20
Może jest na to jakaś szczepionka ;)
konto usunięte
2018-11-10 18:07:58
Fajnie że Cię to śmieszy, ciekawe czy byłoby Ci do śmiechu, gdybyś musiał co najmniej raz na dwa tygodnie nakładać dziecku chemię na włosy żeby to zlikwidować.
daniel393
2018-11-10 20:55:40
Oj tam, oj tam :) To chyba nie nowość w takich skupiskach, wydaje mi się, że szkoły i przedszkola powinny mieć jakieś procedury na takie sytuacje, no chyba, że się mylę... a jeśli mają to gdzieś i kwitują uśmiechem problem, to może trzeba się zorganizować - dzieciaki na kilka dni zostawić w domu, to uśmiech sam zniknie... Pozdrawiam.
sydney
2018-11-11 00:41:04
Najskuteczniejszy sposób i bez chemii
Po umyciu włosów spłukać wodą z dodatkiem octu jabłkowego.
Włosy pięknie lśnią i nie ma problemu z wszawicą
Po umyciu włosów spłukać wodą z dodatkiem octu jabłkowego.
Włosy pięknie lśnią i nie ma problemu z wszawicą
konto usunięte
2018-11-11 14:37:16
Ocet jabłkowy nie rozwiązuje problemu wszawicy, jedynie zapobiega wszczepianiu się ale tylko wtedy gdy się go wciera kilka razy dziennie w skórę głowy. Pytam o poradę jak walczyć z ignorancją w przedszkolu odnośnie wszawicy , bo jezeli problem będzie bagatelizowany to sam niestety nie zniknie .
konto usunięte
2018-11-12 07:40:30
Wszy we włosach to poważna sprawa. Trzeba dziecku codziennie sprawdzać głowę likwidując gnidy włos po włosie , wcześniej zabijając te jajeczka , oraz likwidować wszy wyczesując gęstym grzebieniem czy ręcznie . Po umyciu głowy w skórę wcierać olejek z lawendy ale należy to robić codziennie. Żaden specyfik sam nie pomoże . Oczywiście sprawdzić wszystkich w domu , no i zrobić sterylny porządek u siebie .
NoName7
2018-11-12 13:46:49
Pamiętam to ze szkoły podstawowej: jedna dziewczyna przyniosła a rozlazło się na kilkanaście osób.
Pomogło szare mydło i gęsty grzebień.
Pomogło szare mydło i gęsty grzebień.