4296
Porady
Naprawa drukarki
m78 2012-01-10 19:45:51
Bardzo proszę o poradę - gdzie w Limanowej mogę naprawić drukarkę Brother dcp-130c. Drukarka przestała drukować, nie pobiera tuszu.
Re: Naprawa drukarki
konto usunięte
2012-01-10 20:14:44
Może najłatwiej będzie wymienić kartridż.
silvercomp
2012-01-10 20:37:11
Jeśli nie było nic drukowane przez dłuższy okres czasu to prawdopodobnie zaschły przewody którymi doprowadzany jest tusz do głowicy albo zaschła sama głowica. To dość częsta przypadłość w tego typu urządzeniach - zwłaszcza gdy stosuje się zamienne kartridże. Czasami naprawa się nie opłaca - gdy w grę wchodzi wymiana głowicy
m78
2012-01-10 20:47:15
kartridże są wymienione na pełne. Drukarka jest często używana, drukuję po kilkadziesiąt stron dziennie. jest może jakiś "domowy" sposób naprawy?
silvercomp
2012-01-10 21:17:44
Wszystkie zostały wymienione? Oryginały czy zamienniki? Pobiera papier i drukuje czyste strony ? czy w ogóle nie pobiera papieru? Domowy sposób jest jeśli się nie boisz manualnych czynności:) Drukarkę trzeba rozebrać - jest z tym trochę pracy. Po wydobyciu głowicy z wężykami które doprowadzają tusz trzeba to wymoczyć w izopropanolu i wysuszyć. Poskładać drukarkę i powinno być ok. Najpierw należy jednak upewnić się w 100% czy nie jest to wina kartridża bo nowe nie zawsze oznacza sprawne;)
m78
2012-01-10 23:38:30
Kartridże zostały wszystkie wymienione - zamienniki. Używałem tych zamienników już wcześniej, nigdy nie było problemu. Kilkakrotnie czyściłem głowicę - w trybie serwisowym.
Drukarka pobiera papier i drukuje puste strony. Drukarkę całkowicie rozebrałem, wyczyściłem, niestety dalej nie działa. Czy może być uszkodzona pompka podająca atrament?
Drukarka pobiera papier i drukuje puste strony. Drukarkę całkowicie rozebrałem, wyczyściłem, niestety dalej nie działa. Czy może być uszkodzona pompka podająca atrament?
piotr2626
2012-01-11 08:43:12
Czasem lepiej kupić używaną drukarkę laserową, niż bawić się z atramentówką. Przykładowo za toner(zamiennik do HP czarny) zapłacisz około 60 zł ale drukujesz na nim kilka tysięcy stron, w dobrej jakości. Jeżeli rzeczywiście drukarka była używana często i kartridże nie powysychały to bez profesjonalnego serwisu raczej nie da rady - kwestia czy opłaci się to naprawiać.:)
m78
2012-01-11 11:29:37
Dziękuję za porady.
Jednak będę musiał kupić drukarkę. Może ma ktoś do sprzedania sprawną drukarkę laserową?
Jednak będę musiał kupić drukarkę. Może ma ktoś do sprzedania sprawną drukarkę laserową?
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź