1339
Hyde Park
Niebezpieczne karty płatnicze zbliżeniowe.
konto usunięte 2014-03-27 00:59:28
Temat jest opisany w http://niebezpiecznik.pl/post/przeswietlona-zblizeniowa-karta-kredytowa-x-ray/.
Standardowy czytnik ma zasięg 2-3 cm ale zdarzają się złodziejski konstrukcje mogące działać do 1 metra. Ktoś kto przespaceruje się przez tramwaj z przerobionym w ten sposób terminalem zarobi trochę kasy. Jak zapobiegać? w banku żądać karty bez NFC, jeżeli jednak innej nie ma (mBank) trzymać ją w metalizowanym etui lub trwale przerwać cewkę anteny małym nacięciem lub otworkiem. Czasem widać cewkę pod silną lampą.
Standardowy czytnik ma zasięg 2-3 cm ale zdarzają się złodziejski konstrukcje mogące działać do 1 metra. Ktoś kto przespaceruje się przez tramwaj z przerobionym w ten sposób terminalem zarobi trochę kasy. Jak zapobiegać? w banku żądać karty bez NFC, jeżeli jednak innej nie ma (mBank) trzymać ją w metalizowanym etui lub trwale przerwać cewkę anteny małym nacięciem lub otworkiem. Czasem widać cewkę pod silną lampą.
Re: Niebezpieczne karty płatnicze zbliżeniowe.
konto usunięte
2014-03-27 08:29:58
Trochę jesteś nie na czasie, obecnie karty zbliżeniowe muszą być autoryzowane przez bank. Czyli nie można zapłacić machając kartą, trzeba poczekać aż terminal połączy się z bankiem.
Dunior
2014-03-27 08:55:14
siezacznie: od kiedy tak jest? 4 dni temu placilem zblizeniowo i nie podawalem pinu. transakcja ponizej 50 zł
konto usunięte
2014-03-27 09:35:29
Dalej nie podajesz pinu, ale terminal łączy się z bankiem, aby sprawdzić stan konta. Czyli nie zapłacisz zbliżeniowo nie mając środków na koncie jak to było do tej pory i musisz chwilę przytrzymać kartę przy terminalu.
Re: Niebezpieczne karty płatnicze zbliżeniowe. konto usunięte 2014-03-27 09:38:18
Re: Niebezpieczne karty płatnicze zbliżeniowe. konto usunięte 2014-03-27 09:44:06
djdeejay
2014-03-27 12:24:01
Prawda, raz nie mogłem zapłacić z powodu braku połączenia z bankiem. Trzeba chwilę czekać na autoryzację, jest to bardziej bezpieczne.
kpiarz
2014-03-27 13:32:29
Czyli mówicie Panowie, że złodziej ma gorzej, bo z takim urządzeniem już mnie nie okradnie spacerując po tramwaju, tylko musi postać koło mnie w odległości 1 m powiedzmy 5 min czyli od jednego przystanku do drugiego? No faktycznie czuje się bezpieczniej:O:-)
O problemie wiem od dawna, karty zbliżeniowej nie mam, bo sobie zastrzegłem przy wymianie, iż takowej nie chcę i mam do tego prawo. I Państwu też to radzę. Wpisanie czterocyfrowego pinu na prawdę wiele czasu nie zajmuje ;)
O problemie wiem od dawna, karty zbliżeniowej nie mam, bo sobie zastrzegłem przy wymianie, iż takowej nie chcę i mam do tego prawo. I Państwu też to radzę. Wpisanie czterocyfrowego pinu na prawdę wiele czasu nie zajmuje ;)
Sniper
2014-03-27 16:30:00
@siezacznie, proponuję powrót do podstawówki i naukę czytania bo pleciesz bzdury. Po drugie nie wiesz chyba jak się odbywa "tramwajowy" proceder, a karty przy autoryzacji online nie trzymasz wcale dłużej przy terminalu tylko normalnie, a później terminal dłużej "myśli". W malinowej jeszcze speców od tego nie ma więc można się czuć w miarę bezpiecznie. W Krakowie też mi się nie zdarzyło, ale pewnie kwestia szczęścia. Dla sympatyków NFC (sam lubię i nie zrezgynuję całkowicie) polecam telefony z NFC, tam sygnał zbliżeniowy włączamy na czas płatności manualnie - nie jest on nadawany cały czas. Albo przedpłacona karta z paypassem, na której mamy powiedzmy 200 zł i używamy jej do bieżących płatności NFC, a na karcie od konta blokujemy NFC.
Julek
2014-03-31 23:04:14
Od czasu gdy jak głupek machałem kartą przed parkomatem w Limanowa City, zostawiam to badziewie w chałupie i mam 8 miesięcy do rozstania się z tym diabelskim wynalazkiem.
konto usunięte
2014-04-01 14:51:47
@Julek machałeś kartą bankomatową przed parkomatem w Limanowej? Z tego co wiem to te parkomaty nie mają możliwości płacenia kartą, więc rzeczywiście głupie.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź