2174
Wydarzenia
Obudź się Polsko
berecik 2011-08-24 09:26:57
"Jakiej chcesz Polski? Czy chcesz Polski pijanej, rozwiązłej, bezdzietnej, która zabija nienarodzone dzieci, czy chcesz Polski bez ideałów?"
http://kruk.nowyekran.pl/post/24620,obudz-sie-polsko
http://kruk.nowyekran.pl/post/24620,obudz-sie-polsko
Re: Obudź się Polsko
terorist
2011-08-24 11:46:48
Chcę takiej właśnie Polski, a nie z jakimiś durnymi "katolickimi" ideałami i zasadami.
zara0
2011-08-24 12:26:13
terorist zgadzam sie
konto usunięte
2011-08-24 12:49:08
Tylko bez tych katolickich ideałów mieć jej nie będziesz!! Jakoś od wieków wierzono w Boga i kraje katolickie mają się najlepiej na tym świecie. Dziwne że tego niektórzy pseudo inteligentni nie widzą
terorist
2011-08-24 13:11:22
No niech sobie ludzie wierzą w Boga. Mnie to tam nie przeszkadza. Przeszkadza mi jedynie, wciskanie ludziom tych ideałów za jedyne możliwe i prawdziwe, a jak się ich nie przyjmie to czeka nas wykluczenie społeczne. Jest mnóstwo ludzi niewierzących albo wyznających inną wiarę niż katolicy, a nie wiedzieć czemu oni zawsze mają największe problemy i krzyczą o wszystko. Jak była teraz Metallima to zakon ojca dyrektora ostro protestował, że to satanizm i w ogóle. W sumie mamy teraz konstytucyjną wolność wyznania więc w sumie i szatana można legalnie wyznawać. Ale popatrzmy, że jak chodzą fatimskie, i inne procesje, z głośników na wieży co godzinę leci kościelne dicho zamiast żeby carillon grało, itd to jakoś nikt nie protestuje. Dlatego mam nadzieję, że te głupie ideały się wyplewi i będziemy mieli prawdziwą wolność i wzajemną tolerancję.
konto usunięte
2011-08-24 13:19:25
Kiedyś przyjdzie taki dzień, że sie zastanowisz 2 razy zanim coś takiego byś napisał. Myślisz że wszystko wiesz?
Niestety nie
Niestety nie
terorist
2011-08-24 14:10:44
Wiem jedno: te ideały są do bani.
berecik
2011-08-24 21:37:15
Dlatego mam nadzieję, że te głupie ideały się wyplewi i będziemy mieli prawdziwą wolność i wzajemną tolerancję.
odpowiedz Wyślij PW
Kiedyś Lenin powiedział nie ma demokracji dla wrogów demokracji.
Podobnie twierdzi Twój rozmówca. Wyplenimy te głópie ideały, to będziemy mieć prawdziwą wolność i wzajemna tolerancję.
Nie rozumie dlaczego używa tylu przymiotników."Prawdziwa wolność", tak jak by nie wystarczyło powiedzieć zwyczjnie wolność. Bo wolność, podobnie jak demokracja, tolerancja jest albo jej nie ma.
odpowiedz Wyślij PW
Kiedyś Lenin powiedział nie ma demokracji dla wrogów demokracji.
Podobnie twierdzi Twój rozmówca. Wyplenimy te głópie ideały, to będziemy mieć prawdziwą wolność i wzajemna tolerancję.
Nie rozumie dlaczego używa tylu przymiotników."Prawdziwa wolność", tak jak by nie wystarczyło powiedzieć zwyczjnie wolność. Bo wolność, podobnie jak demokracja, tolerancja jest albo jej nie ma.
ogryzki
2011-08-24 23:26:26
Żebyscie czasem niedowiarki nie szukali pomocy Bożej.biedni głupcy bezrozumu.
ptanoc
2011-08-24 23:46:32
terorist@ jak zwykle poparcie z mojej strony, tak na 99%
konto usunięte
2011-08-25 00:01:26
Polska jest wolnym krajem, w którym prawo boskie (10 przykazań) nie jest jednocześnie prawem nakazanym przepisami przez ludzi dla ludzi, co widać np. w ustawie o aborcji, bo przecież nie każdy Polak czy Polka musi być wyznania katolickiego i rząd nie ma tworzyć ustaw dla katolików tylko dla Polaków. Jednak państwo polskie bez kościoła katolickiego byłoby całkowicie niewyraziste. Bez wiary w ideały i wsparcia Kościoła Polakom nie udałoby się wyzwolić z niewoli komunizmu i zapoczątkować nowego ładu w Europie Wschodniej, a to tylko jeden z przykładów udziału Kościoła w kreowaniu charakteru Polski.
mokasyn
2011-08-25 09:05:19
Berecik, próbujesz nieudolnie i z błędami wsadzać kij w mrowisko. Ty chyba naprawdę nienawidzisz pisiorków i ojca dyrektora.Pewnie tak jak ja w poprzednią niedzielę (2 tyg. temu) byłeś w kościele i słuchałeś jak stary ksiądz limanowski Dziu... ma kazanie i jak zwykle "politykuje" popierając pis i ojca Rydzyka8o Żaaal!
berecik
2011-08-25 09:41:51
Nie byłem, ale nie sądzę by księża nie mieli prawa wypowiadać się w sprawach dla społeczności, której służą.
mokasyn
2011-08-25 09:58:25
Uważam, że rola księdza powinna sprowadzać się do przyciągania młodych i zawiedzionych starych mądrą katechezą, a nie mówieniem farmazonów, które nie pozwolą "po bożemu" uczestniczyć we mszy swiętej, gdyż zwyczajnie jest się "wkurzonym".W kościele to ja chcę pomyśleć o sensie życia. Jak chcę polityki to korzystam z mediów. 8)
JanKowalsky
2012-10-03 00:11:25
Ten kościół pokryje się kurzem i pajęczyną,a nad miastem wisi kara Boża,jeśli ludzie nie zaczną pokutować..
Katolicyzm jako religia jest dobry.Niestety bywa używany do złych celów pod przykrywką religii. Nic nie jest idealne niestety.
Katolicyzm jako religia jest dobry.Niestety bywa używany do złych celów pod przykrywką religii. Nic nie jest idealne niestety.
konto usunięte
2012-10-03 06:59:22
Może byłoby o czym dyskutować, gdybyś nie dał linku do strony z jakimiś niepoważnymi reklamami. Tak to trudno zgadnąć, jaki cel ci przyświeca?
JanKowalsky
2012-10-03 07:38:02
Jakie reklamy?
I jaki cel komu przyświeca?
I jaki cel komu przyświeca?
konto usunięte
2012-10-03 10:45:50
Na powitanie masz ankietę do wypełnienia oraz gratulacje z powodu wygrania nagrody.
JanKowalsky
2012-10-03 11:57:58
No tak. sprawia to pewien dyskomfort.
JanKowalsky
2012-10-03 12:35:00
Apropos wyżej wspomnianego "starego księdza" myślę że jest on jednym z najlepiej rozwiniętych duchowo ludzi w naszym mieście.Nie jestem zwolennikiem Rydzyka ( nie jestem też jakimś jego szczególnym przeciwnikiem gdyż jeśli chodzi o ostatnie lata mimo wielu zarzutów i minusów rzeczywiście jest chyba potrzebny jako że nie ma żadnej większej alternatywy dla reżimowych mediów ).Ten ksiądz ma bardzo dobre kazania ( tak jak i wielu księży ).
konto usunięte
2012-10-03 19:54:04
Wracając do tematu ja tam wolę Polskę berecika niż terorista.
exkalibur
2012-10-03 20:10:46
@terorist ciekawe czy za kilka oby jak najwiecej lat na lozu smierci tez bedziesz taki cwaniak / czy jak trwoga to do Boga/ kozaczyli juz nietacy ......wiec jak dlamnie to postepuj po swojemu ale niewyszydzaj wiary
Julek
2012-10-03 21:58:10
pierwsze i najważniejsze, do tych co straszą śmiercią. Rozliczać się będziemy przed Panem Bogiem z przestrzegania 10 przykazań, nie zaś z podporządkowania klechom politykom, Rydzykowi politykowi i 5 przykazaniom finansowym zwanymi kos cielnymi. Stworzył nas Pan Bóg, nie określił, czy mamy być protestantami, katolikami, adwentystami, anglikanami. Mamy być jego dziećmi i wyznawać jego przykazania.
10 przykazań to nasza droga, jedyna droga i żadna akcja Dziubaczki czy Rydzyka wespół z Kaczyńskim i Dudą nie może nas od tego odwieść.
10 przykazań to nasza droga, jedyna droga i żadna akcja Dziubaczki czy Rydzyka wespół z Kaczyńskim i Dudą nie może nas od tego odwieść.
JanKowalsky
2012-10-04 09:56:41
Fakt faktem wymieszanie państwa i kościoła ( wespół z biznesem,mafią i obcymi służbami specjalnymi,oraz międzynarodowymi korporacjami) jest sporym problemem.Także nastawienie że wszelka krytyka kościoła jest atakiem.Jeśli kościół będzie dalej kroczyć tą drogą stanie się to samo co na zachodzie,czyli kościoły będą puste,a moralność upadnie całkowicie.
Ten kościół ( w limanowej ) pokryje się kurzem i pajęczyną, a witraże wybiją kamieniami, być może wtedy ludzie odkryją co to znaczy "mieć chrześcijańskie korzenie".
Ten kościół ( w limanowej ) pokryje się kurzem i pajęczyną, a witraże wybiją kamieniami, być może wtedy ludzie odkryją co to znaczy "mieć chrześcijańskie korzenie".
JanKowalsky
2012-10-04 10:09:23
Ludzie odchodzą od kościoła ( mam tu na myśli dobrych ludzi ) nie dlatego że stawia on wymagania moralne,tylko dlatego że widzą rozdźwięk pomiędzy głoszonym Słowem,a praktyką ewangeliczną.Widzą poziom moralny ludzi Kościoła i ile jest w nich miłości.Widzą ile jest w tym Boga a ile nabijania sobie kabzy.Widzą wzajemne lizanie sobie dupy pomiędzy dostojnikami kościelnymi a miejscowymi szychami.
Biskupi i księża będą drapać się po głowie i pytać: ale co zrobiliśmy źle? czyja to wina?
To wina biskupów i kapłanów.Co zrobili źle? Wszystko.
W ludziach jest po prostu głód Boga. Niewielu ma tyle siły i wytrwałości,aby pomimo zniechęcania do kościoła przez sam Kościół wytrwać w nim.
Być może to dobrze w kościele zostaną tylko ci którzy są wierzącymi,a nie ci którzy chodzą z obawy przed społecznym ostracyzmem.gdyż ludzie innych wyznań są w Polsce prześladowani,nawet nie przez księży,a przez społeczną tłuszcze ("przymuszane pacieże nie prowadzą do Boga").
Biskupi i księża będą drapać się po głowie i pytać: ale co zrobiliśmy źle? czyja to wina?
To wina biskupów i kapłanów.Co zrobili źle? Wszystko.
W ludziach jest po prostu głód Boga. Niewielu ma tyle siły i wytrwałości,aby pomimo zniechęcania do kościoła przez sam Kościół wytrwać w nim.
Być może to dobrze w kościele zostaną tylko ci którzy są wierzącymi,a nie ci którzy chodzą z obawy przed społecznym ostracyzmem.gdyż ludzie innych wyznań są w Polsce prześladowani,nawet nie przez księży,a przez społeczną tłuszcze ("przymuszane pacieże nie prowadzą do Boga").
JanKowalsky
2012-10-04 11:57:00
Jeśli chodzi o ludzi nie chodzących do kościoła,sądzę że sytuacja może wyglądać jeszcze bardziej tragicznie.
namoR
2012-10-04 17:34:27
@JanKowalsky
Pamietaj,ze Kosciol to Wierni, to Katolicy, to my wszyscy i jezeli przyjales Chrzest Sw, tez zostales wlaczony do tej wielkiej rodziny jaka jest Kosciol. Wszelkie zlo zaczyna sie od poszukiwania zbla w oku blizniego, jezeli bedziesz wypatrywal namietnie tego zla, to w pewnym momencie stracisz z pola widzienia Dobro...
Z zachodu przechodzi do naszej Ojczyzny wszystko, dobro i zlo, dlatego tyle ostatnio sie mowi na temat atakow na Kosciol, poniewaz Polska to od wielu wiekow kraj chrzescijanski i nikt tego faktu nie zmieni, ani Ty, ani rzad, ani rzadna partia czy polityk, ani roznego rodzaju media, ktore caly czas probuja prowokowac katolikow a pozniej robia afere za afera i karmia nas wszystkich tym co uwazaja za interesujace...
Napisales wyzej: "...Ten kościół ( w limanowej ) pokryje się kurzem i pajęczyną, a witraże wybiją kamieniami, być może wtedy ludzie odkryją co to znaczy "mieć chrześcijańskie korzenie"...."
Mysle ze kosciol w Limanowej nie pokryje sie kurzem i pajeczyna, a witrazy nikt nie bedzie wybijal kamieniami poniewaz to motto "Bog,Honor,Ojczyzna" wielu mieszkancow Limanowej i naszej Ojczyzny ma wyryte w sercu na cale zycie i mimo dzialan szatana, wszyscy doskonale wiedza co to znaczy byc Katolikiem i miec chrzescijanskie korzenie wierzac w Boga w Trojcy Jedynego...
Pozdrawiam serdecznie.
Pamietaj,ze Kosciol to Wierni, to Katolicy, to my wszyscy i jezeli przyjales Chrzest Sw, tez zostales wlaczony do tej wielkiej rodziny jaka jest Kosciol. Wszelkie zlo zaczyna sie od poszukiwania zbla w oku blizniego, jezeli bedziesz wypatrywal namietnie tego zla, to w pewnym momencie stracisz z pola widzienia Dobro...
Z zachodu przechodzi do naszej Ojczyzny wszystko, dobro i zlo, dlatego tyle ostatnio sie mowi na temat atakow na Kosciol, poniewaz Polska to od wielu wiekow kraj chrzescijanski i nikt tego faktu nie zmieni, ani Ty, ani rzad, ani rzadna partia czy polityk, ani roznego rodzaju media, ktore caly czas probuja prowokowac katolikow a pozniej robia afere za afera i karmia nas wszystkich tym co uwazaja za interesujace...
Napisales wyzej: "...Ten kościół ( w limanowej ) pokryje się kurzem i pajęczyną, a witraże wybiją kamieniami, być może wtedy ludzie odkryją co to znaczy "mieć chrześcijańskie korzenie"...."
Mysle ze kosciol w Limanowej nie pokryje sie kurzem i pajeczyna, a witrazy nikt nie bedzie wybijal kamieniami poniewaz to motto "Bog,Honor,Ojczyzna" wielu mieszkancow Limanowej i naszej Ojczyzny ma wyryte w sercu na cale zycie i mimo dzialan szatana, wszyscy doskonale wiedza co to znaczy byc Katolikiem i miec chrzescijanskie korzenie wierzac w Boga w Trojcy Jedynego...
Pozdrawiam serdecznie.
namoR
2012-10-04 17:50:21
Przepraszam za blad , ma byc "zadna partia" a nie "rzadna...." chociaz ktos moze to przeczytac jako "rządna partia"....;)
konto usunięte
2012-10-04 18:07:41
Myślałem że da się tę dyskusję wrócić na właściwe tory, jednak antyklerykalizm niektórych jest silniejszy. Każdy temat sprowadzą do przelecenia się po Kościele.
JanKowalsky
2012-10-04 20:24:38
wzajemnie @namoR
to była obrona Kościoła,a nie atak,gdybyś nie zauważył..
jeśli chodzi o post o pustym kościele to obyś miał rację..
to była obrona Kościoła,a nie atak,gdybyś nie zauważył..
jeśli chodzi o post o pustym kościele to obyś miał rację..
konto usunięte
2012-10-04 20:34:53
żadna czyli nikt, żądna czyli chciwa, rządna czyli ta przy władzy, może być jeszcze zadnia czyli ostatnia
namoR
2012-10-04 21:29:06
@Kasiniak
Teraz to ja juz nie wiem ktora to partia miala byc w moim powyzszym wpisie..ha ha
@JanKowalsky
Konczac ten watek z mojej strony, mysle ze wiele zalezy o nas jako rodzicow, jak my przekazujemy wiare w Boga naszym dzieciom, ktore dorastaja w swiecie sms-ow, internetu, roznych kanalow tv itd...
Kazdy z nas ktory dorastal w wierze Kosciola Katolickiego, widzial jak nasi rodzice starali sie nam ja przekazac nie tylko przez rozne sakramenty, ktore otrzymalismy dzieki nim, ale rowniez przez wychowanie, przyklad i modlitwe. . Mysle ze w oku niejednego zyjacego czy niezyjacego ojca, zyjacej lub niezyjacej matki zakrecila by sie lza w oku gdyby widzieli i slyszeli co sie dzieje z niektorymi ich dziecmi, patrzac jak niektorzy zmieniaja sie w "swiatowych europejczykow"...bo wolno...bo tak ucza media...poniewaz wszyscy ksieza sa niedobrzy...poniewaz mamy wolnosc...i nikt nie chce byc "staroswiecki"...i w ogole to kazdy ma wolna wole i wszystko wolno...
Te slowa "Obudz sie Polsko" bardzo wiele nam mowia...
Pozdrawiam wszystkich i milej nocy zycze.
Teraz to ja juz nie wiem ktora to partia miala byc w moim powyzszym wpisie..ha ha
@JanKowalsky
Konczac ten watek z mojej strony, mysle ze wiele zalezy o nas jako rodzicow, jak my przekazujemy wiare w Boga naszym dzieciom, ktore dorastaja w swiecie sms-ow, internetu, roznych kanalow tv itd...
Kazdy z nas ktory dorastal w wierze Kosciola Katolickiego, widzial jak nasi rodzice starali sie nam ja przekazac nie tylko przez rozne sakramenty, ktore otrzymalismy dzieki nim, ale rowniez przez wychowanie, przyklad i modlitwe. . Mysle ze w oku niejednego zyjacego czy niezyjacego ojca, zyjacej lub niezyjacej matki zakrecila by sie lza w oku gdyby widzieli i slyszeli co sie dzieje z niektorymi ich dziecmi, patrzac jak niektorzy zmieniaja sie w "swiatowych europejczykow"...bo wolno...bo tak ucza media...poniewaz wszyscy ksieza sa niedobrzy...poniewaz mamy wolnosc...i nikt nie chce byc "staroswiecki"...i w ogole to kazdy ma wolna wole i wszystko wolno...
Te slowa "Obudz sie Polsko" bardzo wiele nam mowia...
Pozdrawiam wszystkich i milej nocy zycze.
JanKowalsky
2012-10-05 07:37:55
@up
sądze że nie masz dzieci,tylko jesteś księdzem, a "west" to Twoje alterkonto.
nikt nie twierdzi że wszyscy księża są źli.niektórzy są dobrzy,a niektórzy źli,jak wszyscy.
Twoja dyskusja nie jest rzeczowa,posługujesz się frazesami.
sądze że nie masz dzieci,tylko jesteś księdzem, a "west" to Twoje alterkonto.
nikt nie twierdzi że wszyscy księża są źli.niektórzy są dobrzy,a niektórzy źli,jak wszyscy.
Twoja dyskusja nie jest rzeczowa,posługujesz się frazesami.
JanKowalsky
2012-10-05 07:45:32
także nie pojawił się żaden post który mówiłby że sakramenty lub modlitwa są złe.każdy ma wolną wolę,co nie znaczy że wolno wszystko.
namoR
2012-10-05 18:31:59
@JanKowalsky
Nigdy nie sądz, ze ktos jest kims lub cos jest czyms, jezeli nie znasz prawdy i faktow, albo inaczej, sadzic i snuc domysly mozesz, ale mniejszy grzech popelnisz wtedy gdy zachowasz to dla siebie... Musze Cie zmartwic, nie trafiles, nie jestem ksiedzem, nigdy nim nie bylem i nie chcialbym byc, szczegolnie w dzisiejszych czasach....
Nie podnos cisnienia uzytkownikowi "west" piszac o "alterkontach", poniewaz sie jeszcze zdenerwuje, a nikomu to niepotrzebne. Mam tylko jeden "nick", nigdy nie mialem i nie bede mial drugiego, nie widze w tym zadnego sensu, chociaz wiem ze niektorzy maja po kilka.
Bardzo czesto posluguje sie frazesami, poniewaz nie znam sie na teologii, a to co oczywiste i powszechnie znane jest bardzo czesto duzo lepsze niz wywody polaczone z glebokimi myslami.
Jeszcze jedno... tez nie trafiles... jestem bardzo szczesliwym ojcem, ale tutaj to chyba niezbyt dobre miejsce, abym sie rozpisywal na temat budowania mocnych fundamentow i "bezstresowego" wychowywania wlasnych dzieci. Moze kiedys siadziemy przy piwie i pogadamy na rozne tematy, bardzo lubie uczyc sie czegos nowego i poznawac opinie innych na rozne tematy...
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego wieczoru :)
Nigdy nie sądz, ze ktos jest kims lub cos jest czyms, jezeli nie znasz prawdy i faktow, albo inaczej, sadzic i snuc domysly mozesz, ale mniejszy grzech popelnisz wtedy gdy zachowasz to dla siebie... Musze Cie zmartwic, nie trafiles, nie jestem ksiedzem, nigdy nim nie bylem i nie chcialbym byc, szczegolnie w dzisiejszych czasach....
Nie podnos cisnienia uzytkownikowi "west" piszac o "alterkontach", poniewaz sie jeszcze zdenerwuje, a nikomu to niepotrzebne. Mam tylko jeden "nick", nigdy nie mialem i nie bede mial drugiego, nie widze w tym zadnego sensu, chociaz wiem ze niektorzy maja po kilka.
Bardzo czesto posluguje sie frazesami, poniewaz nie znam sie na teologii, a to co oczywiste i powszechnie znane jest bardzo czesto duzo lepsze niz wywody polaczone z glebokimi myslami.
Jeszcze jedno... tez nie trafiles... jestem bardzo szczesliwym ojcem, ale tutaj to chyba niezbyt dobre miejsce, abym sie rozpisywal na temat budowania mocnych fundamentow i "bezstresowego" wychowywania wlasnych dzieci. Moze kiedys siadziemy przy piwie i pogadamy na rozne tematy, bardzo lubie uczyc sie czegos nowego i poznawac opinie innych na rozne tematy...
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego wieczoru :)
konto usunięte
2012-10-05 19:36:57
Nie jestem aż tak nerwowy. Drugi raz już mi się zdarzyło tutaj że ktoś mnie podejrzewał o "podwójne obywatelstwo". Widać tutaj poprzeć kogoś to nie normalne.
Janek64
2012-10-05 20:02:33
Po tylu latach zniewolenia zachowujemy sie troche tak jak ten ptak ktory caly czas przebywa w klatce .Jezeli ja otworzymy moze i i wyfrunie ale nie potrafi zagospodarowac danej mu wolnosci Pozdrawiam
JanKowalsky
2012-10-05 20:57:52
@Namor Nie rozumiem czemu Cię ubodła tak uwaga ze możesz być księdzem?
Widać ze masz duża wiedzę religijną więc mógłbyś być kimś takim przecież..
Zresztą teologia jest tak fascynującą dziedziną wiedzy ze i świecki może się nią przecież interesować.
Sądzę że użytkownik west sam może zadbać o swoje ciśnienie i jak widać po jego poście nie ma z tym najmniejszych problemów..
Nie wiem czy pogadamy na różne tematy,być może,ale z nauką u mnie nietęgo więc nie widzę większego sensu.
Bardzo miło z Twojej strony ze tak mnie serdecznie pozdrawiasz i wciąż życzysz mi miłego wieczoru , musisz być bardzo serdecznym człowiekiem i mieć wielkie serce jak Jan Serce co najmniej.
Widać ze masz duża wiedzę religijną więc mógłbyś być kimś takim przecież..
Zresztą teologia jest tak fascynującą dziedziną wiedzy ze i świecki może się nią przecież interesować.
Sądzę że użytkownik west sam może zadbać o swoje ciśnienie i jak widać po jego poście nie ma z tym najmniejszych problemów..
Nie wiem czy pogadamy na różne tematy,być może,ale z nauką u mnie nietęgo więc nie widzę większego sensu.
Bardzo miło z Twojej strony ze tak mnie serdecznie pozdrawiasz i wciąż życzysz mi miłego wieczoru , musisz być bardzo serdecznym człowiekiem i mieć wielkie serce jak Jan Serce co najmniej.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź