1994
Tematy archiwalne
Odśnieżanie chodników
toll123 2010-12-14 21:46:56
Czy nie denerwuje was jakoś odśnieżania chodników?? Są one odśnieżane w taki sposób że nie da się po nich chodzić lepiej się idzie po drodze tylko że to niebezpieczne. Jeśli ktoś podejmuje się odśnieżania czy to drogi czy chodnika powinien to robić w należyty sposób a na większości chodników zalega taka warstwa śniegu że nie da się po nim przejść. A naj bardzie wkurza mnie to jak przejedzie po chodniku traktor z pługiem i dość że nie zgarnie należycie śniegu z chodnika to jeszcze nagarnie go na pół drogi tak że drogą nie da się ani przejść ani przejechać. A firmy biorą za to ogromne pieniądze. Jakie są wasze spostrzeżenia??
Re: Odśnieżanie chodników
konto usunięte
2010-12-14 21:55:44
jakby chodniki nie były odśnieżane to wszyscy narzekaliby i mówili, że to skandal. Jak są odśnieżane to okazuje się, że "jakość" jest wątpliwa. Toll123 mam wrażenie, że twój temat jest wyszukany na siłę. Mamy ZIMĘ i warunki są i będą ZIMOWE!!! Na szczęście do wiosny bliżej niż dalej.
toll123
2010-12-14 22:10:27
sznaj43 rozumiem że jest zima i jest ciężko według mnie lepszym pomysłem byłoby zrezygnować z odśnieżania wszystkich chodników w zimie i zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na coś innego bo jaki jest sens z tego że traktor przejedzie po chodniku pługiem a i tak nikt po nim nie chodzi bo zalega gruba warstwa śniegu, daje przykład z gminy dobra gdzie to jest normą. A pozostałe chodniki w centrach wsi odśnieżyć w należyty sposób.
konto usunięte
2010-12-14 22:22:03
Chcesz miec czarne chodniki?? To zaplac za ich odsniezane z wlasnej kieszeni, bo wladza biedna jak mysz koscielna.
toll123
2010-12-14 22:37:23
A z czyjej kieszeni idą pieniądze na odśnieżanie jak nie z mojej. Nie chce mieć czarnych chodników ale takie po których da się chodzić w miejscach gdzie ruch jest największy czyli w centrum wsi a akurat tam chodniki nie są wogóle odśnieżane a tam gdzie ruchu pieszych jest znikomy zrezygnować z odśnieżania.
konto usunięte
2010-12-15 07:09:41
w przyszłym roku przystąp do przetargu. zarobisz i chodniki bedą odśnieżone
crusader
2010-12-15 09:40:21
nigdy nie dogodzi. wyjedż do Kenii, tam chodniki są czarne
Michal23
2010-12-15 10:01:43
Wystarczy przejść z Limanowej na Starą Wieś tam rzadko kiedy odśnieżają a jak odśnieża to nie da sie wogóle iść bo przejadą z plugiem podniesionym ...
toll123
2010-12-15 10:20:58
skorpioon gdybym miał kapitał i sprzęt to pewnie bym tak zrobił na takich warunkach jakie teraz się stawia firmom to czysty zysk przejade raz dziennie koszty poniesione to 10% zysku który idzie z twojej kieszeni ale jestem jeszcze młody i dopiero zaczynam zarabiać jakiekolwiek pieniądze
Michal23 czyli W Starej Wsi jest podobnie jak w Dobrej wydaje się niepotrzebnie pieniądze nie lepiej żeby urzędnicy zaczeli myśleć trochę racionalniej przecierz to nie pierwsza zima.
crusader
2010-12-15 11:01:41
a myslisz ze sol, zwir i paliwo do piaskarek sa za darmo a ty placisz tylko za odsniezanie chodników?
toll123
2010-12-15 13:40:02
crusander Ty chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem przecież napisałem koszty, a poza tym jeszcze nie widziałem chodnika posypanego żwirem czy solą w tą zimę. Na odśnieżanie dróg istnieją standardy które są uwzględniane przy przetargach, a ciekawe czy istnieją takie standardy na odśnieżanie chodników. Piesi tak samo płacą podatki jak kierowcy więc dlaczego ja jako pieszy też nie mam wymagać.
crusader
2010-12-15 13:55:28
jadac samochodem ciesze sie ze nie ma zasp tylko jest płasko, mimo ze place wieksze podatki a Ty ubieraj gumowce i nie narzekaj. Bo to polska sepcjalnosc. Za chwile bedziesz chcial zeby cały snieg wywiezli za miasto. gdzies musza byc granice rozsądku.
konto usunięte
2010-12-15 14:55:41
toll jak dorośniesz i pozarabiasz pieniądze troszkę dłużej to gwarantuje Ci że twój punkt widzenia zmieni się o 180 stopni i na pewno takie rzeczy jak "jakość odśnieżania" w ogóle nie będzie zaprzątać twojej głowy. A jak kupisz pierwszy "swój" samochód to o chodnikach zapomnisz, no chyba, że jak 90% wieśniaków będziesz parkował "na" sklepie :-) Zaproponuj więc nowy temat. Czekamy :D
Xull
2010-12-15 15:21:11
a może niech w ramach oszczędności zrobią tak http://www.legnickiepole.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=490&Itemid=1 wtedy wszyscy będziemy szczęśliwi :D
ciastolina
2010-12-15 15:57:15
sznaj43 sam reprezentujesz poziom tych właśnie "wieśniaków", którzy parkują "na sklepie". A wiesz jakie jest podobieństwo?? Ci, którzy parkują na sklepie mają głęboko gdzieś innych uczestników ruchu bo oni są najważniejsi. Ty robisz podobnie: walić przechodniów bo ja nim nie jestem. Jak kiedyś zepsuje Ci się ten Twój Kadet to sam będziesz musiał dymać z buta i wtedy przekonasz się, że chodniki są naprawdę słabo odśnieżone. Pozdrawiam:)
konto usunięte
2010-12-15 18:01:48
Odśnieżanie , odśnieżaniem .. ale warto też się zasnanowic nad wywozem zalegającego śniegu... już teraz na chodnikach zalegają stosy śniegu ... jeden drugiemu ustępuje miejsca , pod nogami istna "kasza".. chyba ,że wszyscy czekają na odwilż... ?
toll123
2010-12-15 18:29:33
sznaj43 akurat mam swój własny samochód na który zapracowałem sam ale nie popadam w skrajności i do sklepu który jest oddalony o 200 metrów od domu wolę się przespacerować tak samo do Kościoła chociaż mam trochę dalej. Chyba nie zrozumiałeś tematu albo nie chcesz zrozumieć. Jak mi się zdaje jesteś z gminy Dobra bo często się wypowiadałeś na forum Gminy Dobra w czasie wyborów dam Ci przykład z Jurkowa bo akurat tam mieszkam w centrum wsi gdzie ruch jest największy chodniki nie są odśnieżone wogóle, poza centrum w stronę Dobrej jest przejechane pługiem po chodniku ale co z tego jak zalega na nim warstwa około 30 cm ciężkiego ubitego śniegu po którym nie da się chodzić czy ma sens wydawanie pieniędzy na takie odśnieżane?? Jakie są standardy odśnieżania chodników?? Chyba są jakieś skoro gmina podpisała kontrakt z firmą??
konto usunięte
2010-12-15 18:31:01
ciastolinko to ty napisałaś "walić przechodniów":D ja tylko zwracam uwagę na sztuczność tematu. Zima to zima i nie pierwszy raz jest w Polsce!!! Jak robaczek wspomniał problem jest z zalegającym śniegiem, a nie z jakością odśnieżania. Nawet źle odśnieżony chodnik jest lepszy od nieodśnieżonego.
toll123
2010-12-15 18:32:01
Aha byłem dzisiaj w Dobrej jest całkiem podobnie ciekawe czy Ci to nie przeszkadza?? A zapomniałem poruszasz się samochodem.
konto usunięte
2010-12-15 18:36:55
toll akurat Dobra nie jest najlepszym przykładem "źle odśnieżonego chodnika".Gmina/miasto nie ma obowiązku odśnieżać chodników mieszkańcom, zwłaszcza przed domem. Zobacz jak jest w mieście, 6 rano i właściciel jedzie z łopatą. Na wsi ludzie wychodzą z założenia ze im się należy. Więc najlepiej zrzucić na gminę, że źle odśnieża a nie daj boże w ogóle nie odśnieża. Ja już napisałem "Nawet źle odśnieżony chodnik jest lepszy od nieodśnieżonego".
konto usunięte
2010-12-15 18:40:08
nie przeszkadza bo tam nie mieszkam ;D mieszkam w miejscowości w której wójt ma 4 literach chodniki, a co dopiero odśnieżanie :-))
toll123
2010-12-15 19:40:08
a wogóle to sznaj43 przeczysz sam sobie piszesz "Jak robaczek wspomniał problem jest z zalegającym śniegiem, a nie z jakością odśnieżania" czy to nie jest to samo??
konto usunięte
2010-12-15 19:45:09
A tak w ogóle toll123 "wogóle" piszę się osobno "w ogóle". Pozdr :D
toll123
2010-12-16 16:17:29
Chyba urzędnicy czytają to forum dzisiaj firma odśnieżyła chodniki w centrum mojej wsi. Hehe Myśle że to rozsądek a nie moje posty zadziałały.
ciastolina
2010-12-20 11:52:55
sznaj43 czemu wyciągasz słowa z kontekstu?? A tak w ogóle to nie jestem ona:).
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź