2°   dziś 0°   jutro
Środa, 25 grudnia Anastazja, Eulalia, Eugenia, Gloria, Piotr, Aneta
1336

Hyde Park

Ogrzewanie porady

mariab 2024-06-27 11:32:12
Cześć. Rozpoczynamy temat projektu domu I głównym pytaniem na jaki sobie ciągle nie mogę odpowiedzieć to źródło ciepla dla domu 120m2 dobrze docieplnego Na ten moment mam w głowie pompę ciepla gruntowa ale do tego trzeba by dołożyć fotowoltaike a z tym są nieźle jaja aktualnie. Za wysokie napięcia, cena mała. Drugi pomysl to kociol gazujacy drewno + bufor 1000L na C.O Powierzchnia 120m2, 100% podlogowka wszędzie plus w planach jeszcze kominek w salonie. Będę wdzięczny za rady.
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Ogrzewanie porady
jagnate 2024-06-27 14:22:52
" ale do tego trzeba by dołożyć fotowoltaike" - nie, nie trzeba i żadne zło się nie dzieje. Mam gruntową 17 kW. W taki dzień jak dzisiaj bierze 15kWh / dobę grzejąc CWU i utrzymując 21 stopni na podłogówce. Rocznie to ok 5000-6000 kWh na samą pompę. Niestety dokładniejszch danych nie mam, bo nie mam osobnego podlicznika na pompę. Poza sezonem grzewczym bierze ok 8-9 kWh dziennie. 4 osoby, powierzchnia ogrzewana 330 m2. Plus moja rada: Pompy ciepła (ich sprężarki) nie lubią pracować przy wysokich temperaturach wody, dlatego jeśli kominek z płaszczem wodnym, to ryzyko wymiany sprężarki wzrasta. W sprawie instalacji najlepiej skontaktuj się z nimi: https://wentek.pl/pompy-ciepla.html Mogą tutaj co nie co podpowiedzieć.
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]