4296
Porady
Orlen na ul.Krakowskiej
SZAMANKA 2015-11-23 16:45:23
Orlen na Krakowskiej chrzci paliwo ?! dziwi mnie to bo od parunastu lat tankuję na tej stacji i nie było problemu aż tu niespodzianka ......... gdzie to zgłosić bo jakby nie patrzeć to płacimy nie mało i pasowałoby aby to paliwo było zgodne z normą
Re: Orlen na ul.Krakowskiej
djdeejay
2015-11-23 16:52:49
A to mnie zaskoczyło, bo ja caly czas tankuję tam LPG oraz PB i do tej pory żadnego problemu nie miałem, ani jakiejś wyczuwalnej zmiany w działaniu samochodu.
Skąd te informacje, że chrzczą paliwo? Jakieś wyniki i porównania stacji ktoś opublikował czy co? Czy może z wlasnego tankowania się to okazało?
Skąd te informacje, że chrzczą paliwo? Jakieś wyniki i porównania stacji ktoś opublikował czy co? Czy może z wlasnego tankowania się to okazało?
SZAMANKA
2015-11-23 17:09:42
Właśnie z własnego doświadczenia dziś zatankowałam auto ON VERVA przejechałam parę kilometrów i auto straciło moc ,no podłoga a go muli , raz już tak mi się zdarzyło ale wtedy tankowałam na Orlenie w Wieliczce
limonka
2015-11-23 18:52:52
ON Verva wlałem u nich w minioną środę i auto jeździ bezproblemowo.
SZAMANKA
2015-11-23 19:15:31
Gościu -limonka- czy ty czytałeś mój wpis
Powtarzam ---- parenaście lat tankowałam na tej stacji i nie było żadnych problemów
a po dzisiejszym tankowaniu na które posiadam paragon poważnie zastanawiam się czy nie zgłosić faktu chrzczenia paliwa
Powtarzam ---- parenaście lat tankowałam na tej stacji i nie było żadnych problemów
a po dzisiejszym tankowaniu na które posiadam paragon poważnie zastanawiam się czy nie zgłosić faktu chrzczenia paliwa
fox12
2015-11-23 19:25:19
ja tez tam ostatnio tankowalem i tak mi auto kopciło ze masakra.A co do wieliczki to tam kanca na jakosci i ilosci.
anita84
2015-11-23 19:56:19
Przecież to żadna tajemnica, że tam jest najgorsze paliwo w Limanowej.
djdeejay
2015-11-23 20:41:34
Z ON nie miałem do czynienia tam, więc akurat w tej kwestii się nie wypowiem. Sobotnie tankowanie PB i LPG nie spowodowało u mnie problemów.
saxon
2015-11-23 21:49:48
Przecież od dawna wiadomo że nikt o zdrowych zmysłach tam nie tankuje .
kinia434
2015-11-24 10:40:58
Ja tankuję na stacjach Uchacza i nie mam problemu...parę razy tankowałam na Krakowskiej i auto było "słabsze"...ale parę dni temu przejeżdżając ulicą widziałam tam kontrolę paliwa...ktoś coś wie o ich wyniku może?
djdeejay
2015-11-24 10:56:56
Z początkiem roku były jakieś kontrole z tego co się orientuję, miałem nawet gdzieś pobranego PDFa z wynikami, ale nie znam się na ich tabelkach więc nic mi to nie mówiło. Ja kiedyś tankowałem w Iwkowej to różnica była konkretna w stosunku do naszych okolicznych stacji, ale teraz częściej krążę tu na miejscu i zawsze pada albo Krakowska (najczęściej) albo Tarnowska. Aż się przysłużę i z ciekawości wyjeżdżę do rezerwy i zatankuję gdzie indziej benzynę i sprawdzę, czy u mnie będzie róznica ;)
wartownik
2015-11-24 11:30:30
szamanka@ jakim autem jeździsz?
Limanowao
2015-11-24 11:49:20
dla mnie wporzadku jest paliwo
obca
2015-11-24 19:59:48
Chrzcić to można dziecko ;)
a tak poważnie to tankuje tam od lat mam roczny samochód który jest bardzo czuły ( poprzedni przepalił wszystko ;) ) zatankowałam kiedyś na jednej z stacji w Krakowie i niestety ale musiałam odwiedzić serwis w Limanowej na Krakowskiej tankuję przynajmniej raz w tygodniu i nigdy nie miałam problemów a również jeżdżę na ON z tym że ja na zmianę tankuję raz zwykły ON innym razem Verva i nigdy nie miałam problemów :)
z tego co wiem to ta stacja jest stacją typowo Orlenowską czyli jej właścicielem jest Orlen i chyba mało prawdopodobne żeby zarządzający stacją miał możliwość ingerencji w to co mają w zbiornikach....
a tak poważnie to tankuje tam od lat mam roczny samochód który jest bardzo czuły ( poprzedni przepalił wszystko ;) ) zatankowałam kiedyś na jednej z stacji w Krakowie i niestety ale musiałam odwiedzić serwis w Limanowej na Krakowskiej tankuję przynajmniej raz w tygodniu i nigdy nie miałam problemów a również jeżdżę na ON z tym że ja na zmianę tankuję raz zwykły ON innym razem Verva i nigdy nie miałam problemów :)
z tego co wiem to ta stacja jest stacją typowo Orlenowską czyli jej właścicielem jest Orlen i chyba mało prawdopodobne żeby zarządzający stacją miał możliwość ingerencji w to co mają w zbiornikach....
smo
2015-11-24 20:47:42
Orlen na Krakowskiej to oczywiście najlepsze paliwa w Limanowej z powodu opisanego przez @obca, jest to stacja której właścicielem jest Orlen.
Za to po Tarnowskiej miałem czyszczenie układów, baków i filtrów w 3 autach przy mrozach poniżej -20 stopni, paliwo po prostu zamarzło i było do wywalenia, łącznie 200L.
Za to po Tarnowskiej miałem czyszczenie układów, baków i filtrów w 3 autach przy mrozach poniżej -20 stopni, paliwo po prostu zamarzło i było do wywalenia, łącznie 200L.
djdeejay
2015-11-24 23:30:00
Prawda, co do właściciela.
A na Tarnowskiej, to ja raz miałem problem, ale raczej z mojej winy, bo praktycznie do 0 wyjeździłem, dotarłem tam nie przekraczając 2tys obr, bo już nie mial co pociągnąć z baku i po zalaniu problem, bo jak z trudem odpalił to gasł, dymił z wydechu i przebierał. Poprostu pociągnął z baku muł i brud. Później nie zauwazyłem jakoś większych problemów, jak już napisałem wczesniej - czasami tankuję na Tarnowskiej również i jest chyba OK. Kiedyś, bardzo dawno temu 2 razy na wesołej po dotankowaniu gasł mi na każdym stopie. Ale teraz wiele się tam zmieniło i obecnie po zatankowaniu u nich też samochód bez problemu sobie radzi.
Tylko żę ja wyłącznie PB z płynnych paliw + LPG, więc nie bierzcie mojej wypowiedzi jako zaprzeczenie czyjegoś spostrzeżenia na ON.
Chyba że jeszcze jest kwestia, że coś nie tak z pompą wtryskową lub filtrami i przy tych spadkach temperatury na ON niektórym kaprysi samochód?
A na Tarnowskiej, to ja raz miałem problem, ale raczej z mojej winy, bo praktycznie do 0 wyjeździłem, dotarłem tam nie przekraczając 2tys obr, bo już nie mial co pociągnąć z baku i po zalaniu problem, bo jak z trudem odpalił to gasł, dymił z wydechu i przebierał. Poprostu pociągnął z baku muł i brud. Później nie zauwazyłem jakoś większych problemów, jak już napisałem wczesniej - czasami tankuję na Tarnowskiej również i jest chyba OK. Kiedyś, bardzo dawno temu 2 razy na wesołej po dotankowaniu gasł mi na każdym stopie. Ale teraz wiele się tam zmieniło i obecnie po zatankowaniu u nich też samochód bez problemu sobie radzi.
Tylko żę ja wyłącznie PB z płynnych paliw + LPG, więc nie bierzcie mojej wypowiedzi jako zaprzeczenie czyjegoś spostrzeżenia na ON.
Chyba że jeszcze jest kwestia, że coś nie tak z pompą wtryskową lub filtrami i przy tych spadkach temperatury na ON niektórym kaprysi samochód?
Arwen
2015-11-25 06:02:57
Orlen się zepsuł , teraz najlepsza benzyna jest na Slovnaft , obok delikatesów Mila naprzeciw basenu, mają tanio i bardzo dobre Słowackie paliwa, niby nie mają punktów i innych dupereli , ale na co komu jakieś badziewie za te niby punkty jak paliwo dobre i nie zamula auta.
wikijuda
2015-11-25 08:43:34
To wszystko wina Pawlaka, on wymyślił takie normy.
Dlatego do ON dodawane są biokomponenty, może być do 7%, lub do PB estry do 5 %.
O ile estry mają niską temperaturę krzepnięcia, to biokomponenty zaczynają się krystalizować w ujemnych temperaturach.
Każda stacja na życzenie klienta musi okazać specyfikację paliwa. To jest istotne szczególnie w przypadku ON. Tam są wyszczególnione dodatki, oraz temperatury mętnienia i blokady filtra. Można obejrzeć również próbkę ON w słoiku, im jaśniejszy jest paliwo tym lepsze, ponieważ im więcej biokomponentów tym ciemniejszy jest ON. Wynika to z obowiązku barwienia paliwa z biokomponentami.
Przy tankowaniu do pełna, łatwo można poznać po tym, że się pieni.
Na silne mrozy najlepiej tankować ON tzw. arktyczny, Ma kolor zbliżony do PB i się nie pieni. Wytrzymuje do około -30 stopni C.
Można sobie najpierw nalać próbkę do białego półprzeźroczystego pojemnika po płynie do spryskiwaczy i porównać kolor i zobaczyć czy się pieni. Im jaśniejszy i niepieniący tym lepszy.
Na okres przejściowy, czyli początki mrozów polecam stosowanie dodatków obniżających temperaturę mętnienia i blokady filtra, a swoją drogą to przed zimą warto wymienić filtr paliwa, jeżeli nie był niedawno wymieniany.
Dlatego do ON dodawane są biokomponenty, może być do 7%, lub do PB estry do 5 %.
O ile estry mają niską temperaturę krzepnięcia, to biokomponenty zaczynają się krystalizować w ujemnych temperaturach.
Każda stacja na życzenie klienta musi okazać specyfikację paliwa. To jest istotne szczególnie w przypadku ON. Tam są wyszczególnione dodatki, oraz temperatury mętnienia i blokady filtra. Można obejrzeć również próbkę ON w słoiku, im jaśniejszy jest paliwo tym lepsze, ponieważ im więcej biokomponentów tym ciemniejszy jest ON. Wynika to z obowiązku barwienia paliwa z biokomponentami.
Przy tankowaniu do pełna, łatwo można poznać po tym, że się pieni.
Na silne mrozy najlepiej tankować ON tzw. arktyczny, Ma kolor zbliżony do PB i się nie pieni. Wytrzymuje do około -30 stopni C.
Można sobie najpierw nalać próbkę do białego półprzeźroczystego pojemnika po płynie do spryskiwaczy i porównać kolor i zobaczyć czy się pieni. Im jaśniejszy i niepieniący tym lepszy.
Na okres przejściowy, czyli początki mrozów polecam stosowanie dodatków obniżających temperaturę mętnienia i blokady filtra, a swoją drogą to przed zimą warto wymienić filtr paliwa, jeżeli nie był niedawno wymieniany.
Arwen
2015-11-25 13:46:17
B)B)B)B)B)B)B)B)
SZAMANKA
2015-11-25 17:26:31
A co książkę piszesz czy chcesz się zamienić ?
Jak już co to na pewno nie jakimś starym złomem bo chyba to miałeś na myśli
Jak już co to na pewno nie jakimś starym złomem bo chyba to miałeś na myśli
wartownik
2015-11-25 21:19:24
chciałem grzecznie, ale teraz jade ostro, zmień pisiorze złoma na nowszy model, i bedzie okey, lub idź na milicje!
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź