4296
Porady
OSZUŚCI
luska11 2014-04-08 17:29:36
UWAGA NA OSZUSTÓW
LIMANOWA
Uważajcie na oszustów z ogłoszeń o pracę. Niejakie panie Emilia Bigdowska i Karolina Machoczek oferują różnego rodzaju pracę, każą wysyłać CV na maila a następnie wypełniać ankiety, która zabiera z konta min. 6,15zł dziennie. Nie dzwońcie na nr: 504 574 321, ani nie piszcie na maile:
- [email protected]
[email protected]
Być może mają więcej kont. UWAŻAJCIE!!!!
LIMANOWA
Uważajcie na oszustów z ogłoszeń o pracę. Niejakie panie Emilia Bigdowska i Karolina Machoczek oferują różnego rodzaju pracę, każą wysyłać CV na maila a następnie wypełniać ankiety, która zabiera z konta min. 6,15zł dziennie. Nie dzwońcie na nr: 504 574 321, ani nie piszcie na maile:
- [email protected]
[email protected]
Być może mają więcej kont. UWAŻAJCIE!!!!
Re: OSZUŚCI
amstrong
2014-04-08 18:26:20
Ale jak to możliwe, że ankieta zabiera z konta ?
konto usunięte
2014-04-08 21:38:24
Każą Ci wysłać SMS ze zgłoszeniem, hasłem itp na wysokopłatny numer. Możesz się cieszyć jeśli to jest tylko jednorazowe a nie zgoda na systematyczne wpłaty. Ja ostatnio dostałem 2 takie propozycje.
konto usunięte
2014-04-08 22:57:56
Jak są chętni, można z tym iść na policję. W necie czytałem że takim sposobem jak zbieranie CV mają twoje dane: imię, nazwisko, miejsce zamieszkania, telefon, a niektórzy także dodają swoje zdjęcia. Taki oszust później może twoje dane wykorzystać np: na allegro, gdzie będzie zakładał konta na twoje imię i nazwisko. Mając takie rzeczy mogą podrabiać dowody osobiste i nimi się posługiwać. Boję się aby później nie przyszło coś do płacenia. Z drugiej strony pisałem kiedyś do władz tego forum aby usunęli te ogłoszenia, ale jak pamiętam bez echa. Wracając do ogłoszenia, ludzie, przecież w limanowej i okolicach prawie wszyscy się znamy, ja nigdy takiego nazwiska jak bigdowska, machoczek w limanowej nie słyszałem. Odrazu widać, że to ściema. Dziwi mnie tylko wasz spokój, że nikt nie chce tego incydentu zgłosić na policję (chętnie pójdę) i nikt wcześniej nie podjął larum na forum.
krateczka
2014-04-09 11:01:39
Też kiedyś zastanawiałam się czy nie pójść z tym na policję!
W końcu w CV dopisujemy klauzulę ze zgodą na przetwarzanie naszych danych osobowych ;/
Ja na szczęście nie dałam się wrobić w żadne ankiety i nie udało się im wyciągnąć ze mnie kasy ale jak napisałam maila z pytaniem jak długo mają zamiar w taki bezczelny sposób naciągać ludzi to dostałam w odpowiedzi tekst: "Tak długo jak długo ludzie będą się na to nabierać" ;/ więc uważajcie gdzie wysyłacie CV a jeżeli już wyślecie CV w takie podejrzane miejsce to nie odpowiadajcie na żadne ankiety i czytajcie to co pisze drobnym druczkiem!!
W końcu w CV dopisujemy klauzulę ze zgodą na przetwarzanie naszych danych osobowych ;/
Ja na szczęście nie dałam się wrobić w żadne ankiety i nie udało się im wyciągnąć ze mnie kasy ale jak napisałam maila z pytaniem jak długo mają zamiar w taki bezczelny sposób naciągać ludzi to dostałam w odpowiedzi tekst: "Tak długo jak długo ludzie będą się na to nabierać" ;/ więc uważajcie gdzie wysyłacie CV a jeżeli już wyślecie CV w takie podejrzane miejsce to nie odpowiadajcie na żadne ankiety i czytajcie to co pisze drobnym druczkiem!!
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź