Przeglądasz dane archiwalne
4464
Porady
Oszust samochodowy w Limanowej - policjant
wiel 2012-04-07 16:42:25
Samochód nie jest łatwo kupić...
Niełatwo znaleźć uczciwego sprzedawcę...
Rok temu zakupiliśmy dwu - letni samochód Citroen Xsara Picasso. Został poddany przeglądowi w znanej w Limanowej stacji diagnostycznej koło torów. Podobno był w "doskonałym stanie, rzadki okaz, fantastyczna okazja". Samochód sprzedawany był przez jednego z limanowskich policjantów. Ale żeby ułatwić sobie sprzedaż, policjant ten wstawił samochód do komisu w Sowlinach przy drodze. Pan ten sprowadza sobie raz w roku samochód, jeździ nim kilka miesięcy by uniknąć podatku, a następnie sprzedaje ten złom pod szyldem samochodu. Jest zaprzyjaźniony z wymienioną stacją diagnostyczną, więc diagnoza zawsze jest pozytywna.
Po miesiącu okazało się że klimatyzacja nie działa, miał być uszkodzony jeden z przewodów lecz poza tym spalona była pompa. Od tego szczegółu zaczęły się najważniejsze odkrycia.
Samochód jest powypadkowy - wgięta chłodnica, klocki hamulcowe różne przy prawym i lewym kole.
Zepsuty komputer - co jakiś czas spadek mocy co wiąże się z powolną jazdą (jedzie się niczym legendarnym Kamazem), ogromne spalanie
Ciągle coś stuka, puka, dwu letnie auto jak złom. Krótko mówiąc poskładany z kilku egzemplarzy.
To miał być samochód rodzinny i aż strach dzieci do niego pakować...
Niełatwo znaleźć uczciwego sprzedawcę...
Rok temu zakupiliśmy dwu - letni samochód Citroen Xsara Picasso. Został poddany przeglądowi w znanej w Limanowej stacji diagnostycznej koło torów. Podobno był w "doskonałym stanie, rzadki okaz, fantastyczna okazja". Samochód sprzedawany był przez jednego z limanowskich policjantów. Ale żeby ułatwić sobie sprzedaż, policjant ten wstawił samochód do komisu w Sowlinach przy drodze. Pan ten sprowadza sobie raz w roku samochód, jeździ nim kilka miesięcy by uniknąć podatku, a następnie sprzedaje ten złom pod szyldem samochodu. Jest zaprzyjaźniony z wymienioną stacją diagnostyczną, więc diagnoza zawsze jest pozytywna.
Po miesiącu okazało się że klimatyzacja nie działa, miał być uszkodzony jeden z przewodów lecz poza tym spalona była pompa. Od tego szczegółu zaczęły się najważniejsze odkrycia.
Samochód jest powypadkowy - wgięta chłodnica, klocki hamulcowe różne przy prawym i lewym kole.
Zepsuty komputer - co jakiś czas spadek mocy co wiąże się z powolną jazdą (jedzie się niczym legendarnym Kamazem), ogromne spalanie
Ciągle coś stuka, puka, dwu letnie auto jak złom. Krótko mówiąc poskładany z kilku egzemplarzy.
To miał być samochód rodzinny i aż strach dzieci do niego pakować...
Re: Oszust samochodowy w Limanowej - policjant
chlop
2012-04-07 16:56:07
To się drugi raz już nie rozpisuj tylko se go napraw po swojemu lub się go pozbądź.Wesołych i SPOKOJNYCH Świąt życzę.HEJ
ysza
2012-04-07 17:46:21
"To się drugi raz już nie rozpisuj tylko se go napraw po swojemu lub się go pozbądź.Wesołych i SPOKOJNYCH Świąt życzę.HEJ "
- To super RADA..jakby rodem z kraju RAD..
- To super RADA..jakby rodem z kraju RAD..
chlop
2012-04-07 17:56:11
ysza co innego na forum w tej sytuacji można radzić,mleko się już dawno rozlało i tyle.HEJ
xxx83
2012-04-07 17:57:50
@wiel - to rek temu Ci nie pukało a teraz puka? To może Ty zajeździłem to auto.
piotr2626
2012-04-07 19:18:09
Przecież wiel pisze wyraźnie, że po miesiącu już coś było nie tak. Pomijając powyższe wspaniałe rady to bardzo dobrze, że się pisze o takich przypadkach bo na drugi raz ktoś się dwa razy zastanowi zanim kupi takiego gruchota w tym komisie. Na takiego sprzedawce przychodzi mi na myśl tylko kilka niecenzuralnych słów, tym bardziej że jak się domyślam samochód kosztował solidne pieniądze, a rodziny z dziećmi mają dzisiaj na co wydawać. Współczuję takiego zakupu i jedna konstruktywna rada to jeżeli kupujemy droższy samochód, warto go zabrać na badanie techniczne do jakiejś solidnej i SPRAWDZONEJ stacji diagnostyki, bo lepiej poświęcić stówę i mieć pewność, niż odkrywać co pewien czas niespodzianki - albo poprosić jakiegoś znajomego mechanika o opinię - zazwyczaj od razu zobaczy że coś jest nie tak.
chlop
2012-04-07 19:47:45
Piotr2626 to co piszesz jest śmiechu warte ,o stacji diagnostycznej ,o stówie i o PEWNOŚCI.NIGDY nie ma pewności czy kupujesz nowe ,czy używane auto.Jak se sprawdzisz TY lub twój macher tak będziesz miał, a i tak potem może się okazać ,że będzie inaczej.Na rynku jest b.dużo aut i trzeba je jakoś sprzedać.HEJ
konto usunięte
2012-04-07 20:34:26
Poczytaj ogólne przepisy kodeksu cywilnego, dotyczące rękojmi za wady fizyczne. Można walczyć z nieuczciwymi sprzedawcami:)
konto usunięte
2012-04-07 22:41:49
wgięta chłodnica? każdy zwykły zjadacz chleba, przy zakupie auta za grubszą kase, zaglądając pod maske zwraca uwage czy chłodnica była kiedyś uszkodzona... dziwne, że tego nie zauważyłeś?
pinkfloyd
2012-04-08 09:38:53
A może bardziej odpowiednia byłaby rozmowa z "tym panem",a nie wyżalanie się na forum -bynajmniej ja bym tak postąpił.
wiel
2012-04-13 21:34:09
Panie Chłop pisze Pan że nigdy nie ma pewności że mleko rozlane dziwne to posty że SPOKOJNYCH świąt itp .jak by Pan chciał pokazać że ...no właśnie że co ? że żyjemy w dżungli ? że każdy radzi sobie jak może (czytaj cwaniak wyjdzie na swoje i jeszcze na forum zrobi głupka z człowieka uczciwego ? a reszta go poprze ? ) czy to o to chodzi w tym kraju ? A może to Pan mi sprzedał to auto ?
Ludzie tacy jak Panu podobni to zmora tego kraju ,dzięki dla Kono I Piotr2626 ,do Pana pinkfloyd ,rozmawiałem z osoba która mi sprzedała samochód ,na forum się nie żalę raczej przestrzegam przed kupnem gniotów ,nie wszyscy są tak biegli w samochodach ,czekam na dalszy wątek ..pozdrawiam
Ludzie tacy jak Panu podobni to zmora tego kraju ,dzięki dla Kono I Piotr2626 ,do Pana pinkfloyd ,rozmawiałem z osoba która mi sprzedała samochód ,na forum się nie żalę raczej przestrzegam przed kupnem gniotów ,nie wszyscy są tak biegli w samochodach ,czekam na dalszy wątek ..pozdrawiam