Pochówek NN na Limanowskim cmentarzu.
mb3
2010-08-24 23:46:45
Witam, dzisiaj na Limanowskim Cmentarzu Komunalnym został pochowany NN Mężczyzna (ten sam, którego ciało było przetrzymywane przez prokuraturę w Limanowskim Szpitalu ). Trumna z ciałem została przywieziona i zakopana. Żadnych, ale to żadnych obrzędów pogrzebowych. Limanowscy księża odmówili pogrzebu ponieważ nie wiedzieli czy zmarły był wierzący...
Re: Pochówek NN na Limanowskim cmentarzu.
limonka
2010-08-25 20:03:29
Weżmy hipotetyczną sytuację: jestem wierzącym praktykującym katolikiem, żyją zgodnie z przykazaniami i mam nadzieją na katolicki pochówek, gdy przyjdzie na to pora. Mieszkam np. w Krakowie, jestem osobą samotną, bez rodziny, nie mam znajomych, nie utrzymuje bliższych kontaktów z sąsiadami. Wyjeżdżam busem na grzyby, albo na pieszą wędrówkę w okolice Limanowej, ale zapominam dokumentów i nie mam żadnych przedmiotów ułatwiających moją identyfikację. No i zgodnie z Wolą Opatrzności doznaję śmiertelnego zawału na leśnej ścieżce. Nikt mnie nie szuka, nikt nie wie gdzie jestem i nikt nie jest w stanie mnie zidentyfikować. Zostaję więc zakopany w dołku na cmentarzu w Limanowej. No i po co mi było żyć po chrześcijańsku mając nadzieje na godny pogrzeb ? A może my przykładamy zbytnią wagę do rytuałów ? Przecież nawet najwystawniejszy pogrzeb z kilkoma księżmi nie zdecyduje o moim ewentualnym zbawieniu, jeżeli za życia byłem draniem. Ale pomijając wszystko, powinna być jakaś uniwersalna świecka procedura umożliwiająca godne pożegnanie zmarłego NN.