5°   dziś 10°   jutro
Poniedziałek, 25 listopada Erazm, Katarzyna, Elżbieta, Klemens
4296

Porady

Pomoc PUP przy zakładaniu firmy

gocha90 2014-06-01 21:06:24
Witam,
chciałam zapytać, czy ktoś się orientuje jak wygląda pomoc PUP przy zakładaniu firmy, czy pomagają w napisaniu biznesplanu - bo wg strony internetowej oferują taką pomoc - ale czy dotyczy to tylko projektów dotacji z PUP, czy także z innych źródeł (i informacji o takich źródłach)?
Wiem, muszę podejść i dopytać osobiście, ale nie mieszkam w Limanowej i chciałabym mieć jakiś zarys wiedzy na ten temat.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Pomoc PUP przy zakładaniu firmy
konto usunięte 2014-06-01 21:54:54
Na biznes to przede wszystkim musisz mieć własny pomysł.
ktos111 2014-06-02 11:15:31
Musisz iść do PUP,tam wypytają Cię co to za biznes itp itd,dostaniesz wniosek do wypełnienia (biznesplanu ja nie potrzebowałam do zakładania firmy jako w formie papieru ) ,natomiast po dostarczeniu wniosku przejdziesz rozmowę z doradcą zawodowym,który karze Ci opowiedzieć o Twojej firmie :)
Jakieś 2 miesiące temu złożyłam wniosek o firme,wszystko się udało ,za pare dni ruszam z otwarciem FIRMY :))
POZDRAWIAM I POWODZENIA !!
konto usunięte 2014-06-02 14:27:55
Napisz jaki masz pomysł, co chcesz robić?
Arwen 2014-06-02 16:44:37
musisz wiedzieć co chcesz robić, konkretnie
gocha90 2014-06-03 13:25:28
Dzięki za odpowiedzi.:)
Ja wiem co chcę robić konkretnie, dowiedziałam się wstępnie paru rzeczy, ale na firmę potrzebuję przede wszystkim pieniędzy i interesuje mnie kwestia otrzymania dotacji (z jakich źródeł i ile mogę otrzymać), dość dużo poczytałam w internecie, a nie wiem na przykład, czy doradca zawodowy w PUP pomoże mi w przygotowaniu biznesplanu, jeśli będę chciała starać się np. o dotację z UE, a nie PUPu.
konto usunięte 2014-06-03 14:12:48
Biznes robi się po to aby zarobić pieniądze.
Mając dobry pomysł i umiejętności już z niewielką sumą można wystartować.
Mając 3 tys. zł. spokojnie można wdrożyć w życie wiele pomysłów, tylko trzeba chęci.
Liczy się rentowność przedsięwzięcia, aby przy pomocy jak najmniejszych środków osiągnąć jak największy zysk.
konto usunięte 2014-06-03 14:22:40
Jeszcze jedno, gdyby pracownik w PUP wiedział jak prowadzić intratny biznes to by go prowadził, a nie siedział za biurkiem w urzędzie.
mari 2014-06-03 14:26:26
jakiś miesiąc temu rozmawiałam z pracownikiem UP i wiem, że dotacji z UP w Limanowej już nie ma (może jeszcze będą)- chyba, że masz niepełnosprawność. Dotacje z UE to nie taka prosta sprawa i w UP raczej Ci nie pomogą. O ile mi wiadomo to ostatnie dotacje z UE na rozpoczęcie działalności były pod koniec marca. Na stronie wojewódzkiego urzędu pracy jest plik z informacjami jakie dotacje jeszcze w tym roku będą z UE, kto przeprowadza nabory, jakie są kryteria, kwoty i terminy.
Zrobienie biznesplanu nie jest takie trudne jak Ci się wydaje, bo najczęściej otrzymujesz gotowy formularz do wypełnienia.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]