4296
Porady
Praca za Granicą- jak znaleźć, na co zwrócić uwagę.
SzukamPracy20 2016-09-07 23:36:15
Witam. Chciałem spytać osób pracujących za granicą, na co trzeba zwrócić uwagę, podczas szukania pracy, ewentualnie podjęcia pracy, gdzie szukać ofert pracy ? Może ktoś z forum, poszukuje pracownika z powiatu Limanowskiego do wyjazdu za granice ? Czyli wszystkie informacje, które mogą się przydać młodej osobie, bez doświadczenia z pracą za granicą* Gdzie najlepiej wyjechać, w jakim zawodzie, czyli wszystko dla osoby która dopiero zaczyna.
*bez doświadczenia z pracą za granicą- czyli nie pracowałem nigdy za granicą, co nie oznacza że nie pracowałem w Polsce.
Może pytania trochę dziwne, wydają się być proste, ale dla osoby która już pracuje, i się rozwinęła zawodowo, a dla początkującego jest trochę trudniej,chciałbym w najbliższym czasie rozejrzeć się za ofertami pracy za granicą, dlatego pytam, najlepiej jakby się wypowiedziały osoby znające temat, zawsze ktoś coś pomoże, doradzi, a jak to mówią kto pyta nie błądzi ;) Może macie jakieś linki do różnych stron z ofertami pracy ? Możecie podesłać. Z góry dzięki za odpowiedzi, jakieś porady ;)
Pozdrawiam
*bez doświadczenia z pracą za granicą- czyli nie pracowałem nigdy za granicą, co nie oznacza że nie pracowałem w Polsce.
Może pytania trochę dziwne, wydają się być proste, ale dla osoby która już pracuje, i się rozwinęła zawodowo, a dla początkującego jest trochę trudniej,chciałbym w najbliższym czasie rozejrzeć się za ofertami pracy za granicą, dlatego pytam, najlepiej jakby się wypowiedziały osoby znające temat, zawsze ktoś coś pomoże, doradzi, a jak to mówią kto pyta nie błądzi ;) Może macie jakieś linki do różnych stron z ofertami pracy ? Możecie podesłać. Z góry dzięki za odpowiedzi, jakieś porady ;)
Pozdrawiam
Re: Praca za Granicą- jak znaleźć, na co zwrócić uwagę.
zajec
2016-09-08 14:32:30
Zobacz sobie na forum "moja Norwegia"
Obecnie jest tam bardzo trudno o pracę
Bez języka jest szczególnie trudno.
Nigdy nie jedz tam w ciemno, prędzej czy pózniej wylądujesz pod mostem
jest tam juz wielu bezrobotnych Polaków, którzy juz pracowali i nauczylli sie norweskiego. Są więc bardzo konkurencyjni, a Ty masz 0 na koncie.
Prace załatwia się przez ogłoszenia z agencji .
Umowe należy podpisac w kraju przed wyjazdem. Nie powinienes ponosic żadnych kosztów z tym związanych. Uważaj na oszustów, bo jest ich wielu, a ich chwyty wyglądają wiarygodnie. tych róznych szemranych gości jest naprawdę wielu.
Myślę, że mógłbyś znależć pracę w zawodach budowlanych , ale tu jest tez zastój.
Na wyjazd powinieneś miec 8-9 tysięcy złotych, bo to drogi kraj jest.
Poszukaj kolegów, może pomogą, ale zbytniej wiary nie pokładaj.
Jest wiele osób, które w kraju długo przygotowują się do wyjazdu- uczą się norweskiego i zdobywaja przydatne kwalifikacje no spawacza, czy blacharza.
Pamietaj jedno - nie jedz w ciemno, bo sie to zle skończy.
Obecnie jest tam bardzo trudno o pracę
Bez języka jest szczególnie trudno.
Nigdy nie jedz tam w ciemno, prędzej czy pózniej wylądujesz pod mostem
jest tam juz wielu bezrobotnych Polaków, którzy juz pracowali i nauczylli sie norweskiego. Są więc bardzo konkurencyjni, a Ty masz 0 na koncie.
Prace załatwia się przez ogłoszenia z agencji .
Umowe należy podpisac w kraju przed wyjazdem. Nie powinienes ponosic żadnych kosztów z tym związanych. Uważaj na oszustów, bo jest ich wielu, a ich chwyty wyglądają wiarygodnie. tych róznych szemranych gości jest naprawdę wielu.
Myślę, że mógłbyś znależć pracę w zawodach budowlanych , ale tu jest tez zastój.
Na wyjazd powinieneś miec 8-9 tysięcy złotych, bo to drogi kraj jest.
Poszukaj kolegów, może pomogą, ale zbytniej wiary nie pokładaj.
Jest wiele osób, które w kraju długo przygotowują się do wyjazdu- uczą się norweskiego i zdobywaja przydatne kwalifikacje no spawacza, czy blacharza.
Pamietaj jedno - nie jedz w ciemno, bo sie to zle skończy.
zajec
2016-09-08 14:37:13
Ale wyjechac warto. W jakim zawodzie masz papiery i doswiadczenie?
SzukamPracy20
2016-09-12 19:32:24
@Zajec ukończyłem szkołę zawodową w kierunku mech. pojazdów samochodowych ;) nie chce się ograniczać, więc myślałem nad różnym rodzajem pracy, nie tylko w swoim zawodzie, ponieważ szybko się uczę, Norwegia to raczej odpada tak jak pisałeś, no i tak jak pisałeś warto jest wyjechać bo tutaj to jest porażka ;/ Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź