5°   dziś 10°   jutro
Poniedziałek, 25 listopada Erazm, Katarzyna, Elżbieta, Klemens
4296

Porady

Produkcja pierogow

jola89 2013-06-25 22:50:06
Witam. Co myslicie o zalozeniu zakladu produkcji wyrobow garmazeryjnych? Typu pierogow krokietow golabkow?
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Produkcja pierogow
konto usunięte 2013-06-26 06:11:50
Mogę ci życzyć powodzenia.
Zrób biznesplan i wystąp do urzędów o dotacje.
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Produkcja pierogow
mari 2013-06-26 07:34:15
Pomysł dobry, ale musisz niestety mieć dużo pieniędzy na otworzenie zakładu garmażeryjnego. Dotacja z Urzędu Pracy na pewno na to nie wystarczy. Samo wynajęcie i przygotowanie odpowiednich pomieszczen, zrobienie badan wody i pracowników pochłonie ponad 10 tys. A gdzie zakup odpowiednich maszyn, pojazdów dostawczych (chłodnia) pieniądze na reklamę. Chyba, że masz "układy" w sklepach i hurtowniach i Twój towar się sprzeda sam to na reklamę wydasz niewiele. Możesz spróbować wystąpić o dotację w ramach PROW, ale jeśli dotację uzyskasz to najpierw musisz kasę wyłożyć a dopiero potem dostaniesz 50% netto zwrotu.
Najpierw zrób porządną kalkulację kosztów wstępnych i możliwych przychodów dla okresu 5 lat. Załóż wariant pesymistyczny, że bez reklamy będziesz mieć sprzedaż początkową bardzo marną. Albo od razu dolicz koszty hostess promujących w weekendy Twoje produkty w sklepach.
Oczywiście założyłam, że Twoje wyroby są smaczne, bo jeśli "takie sobie" to szkoda czasu i pieniędzy. Konkurencja jest bardzo duża i żeby "zaistnieć" musisz zaoferować wyjątkowy produkt (wyjątkowa jakość lub bardzo niska cena). Bardzo niskiej ceny nie uzyskasz, bo nie masz dostępu do tanich składników, więc musisz mieć rewelacyjną jakość.
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]