Re: "Tanie" ZAPIEKANKI !
limonka
2011-01-14 10:31:01
Ogonek.Koszt produkcji to nie tylko koszt surowców, ale także energii elektrycznej i gazu (w gastronomii bardzo wysokie), pracownicy, drogi sprzęt gastronomiczny i wiele wiele innych składników, a niejednokrotnie bezpłatnej dostawy do klienta i opakowań. Więc i marże muszą być wysokie. Myślę, że mnogość nowo powstających fast foodów wynika właśnie z takiego myślenia, które Ty reprezentujesz. Sam prowadzę taki biznes (poza Limanową) i chętnie go odsprzedam. O "kokosach" płynących z fastfoodowego biznesu najlepiej przekonał się mój były pracownik, który po paru latach pracy u mnie zwolnił się i założył taki sam biznes. Wpakował się w kredyt i długoletnie umowy, a dzisiaj bardzo tego żałuje, bo pomimo że znał ten biznes "od wewnątrz", to przeliczył się z zyskami, na które liczył. Ponadto wielu, którzy zakładają taki biznes po raz pierwszy, uzyskuje pomoc finansową z Urzędu Pracy i płaci przez pierwsze lata zmniejszone zobowiązania. A po 2-3 latach, kiedy ulgi kończą się, zaczynają się schody. Więc jeżeli to dla Ciebie taki "czysty biznes" to spróbuj - zapraszam.