5°   dziś 10°   jutro
Niedziela, 24 listopada Flora, Emma, Emilia, Chryzogon, Jan, Aleksander, Roman
4296

Porady

służebność

dziamorka4 2015-03-09 10:40:34
Na naszej działce gdzie jesteśmy wybudowani jeden z dalszych sąsiadów ma służebność przejazdu i przegonu -DOKUMENT Z 1950r.) Teraz tak, ja chcę się ogrodzić a na dokumencie nie ma podane ile on tej służebności ma. W Gminie nie wiedzą, mówią ,że 2,5 do 4m. I jeszcze jedno, jest to służebność do jego pola rolnego
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: służebność
konto usunięte 2015-03-09 12:06:46
Najlepsza jest zgoda. Musisz zaakceptować tą służebność, działkę ogrodzić możesz jednak musisz zrobić bramę i oddać do niej klucze. Przy dobrym załatwieniu sprawy sąsiad może (ale nie musi) dołożyć się do budowy takiej bramy. Szerokość takiego przejazdu powinna wynosić około 4 m. zwłaszcza jeśli będzie prowadził obok ogrodzenia (możliwość uszkodzenia szerokimi maszynami). Najlepiej połączyć taki przejazd np. z dojazdem do swojego garażu.
dziamorka4 2015-03-09 14:04:48
Dzięki za odpis :) to ja bym się odgrodziła do oporu i bez tej drogi bo dojazd bym mu dostawiła żeby kłopotu nie stwarzać. Wiem od Gminy że przepisy przeciwpożarowe mówią o 4m :-/ Tylko że tak ,to były lata 50 i ciągnik czy kombajn to był rarytas, nie ma w akcie ile jest ustanowione do przejazdu, Gmina mówi że 2,5m im wystarczy (akurat liczyła przy nas te swoje- już nie pamiętam nazwy)
konto usunięte 2015-03-09 15:42:10
Cieszę się że mogłem pomóc. Jeśli nie zależy Ci na tej powierzchni to moim zdaniem najlepszym wyjściem jest oddzielenie ok. 2,5-3 m i przekazanie wlasności gminie w której mieszkasz. Przestajesz płacić podatek, znika Ci obciążenie z KW, możesz spokojnie korzystać z tego terenu i narzekać na wójta że nie dba o stan tej drogi (nie utwardza, nie odśnieża).
dziamorka4 2015-03-09 16:07:38
też rozwiązanie :) tylko jak teraz odpisuję to myślę,że wtedy spokojnie by mogli zamienić kiedyś pole rolne na budowlane bo pewnie by im to ułatwiło sprawę. A o nic mi się nie rozchodzi, w sumie niech jeżdżą do tego pola bo mają tak też fatalnie ułożone ,że przez naszą działkę, tylko kiedyś-kiedyś jakby się ktoś budował to żeby gruszki i inne ciężarówki nie jeździły. Jednak swoją wagę to ma, a nie przejedzie Ci tylko raz :-/
konto usunięte 2015-03-10 07:03:44
Może i dobrze że nie znam całej sytuacji więc mogę doradzić bezstronnie. Nie zabronisz sąsiadowi przekształcenia pola rolnego na budowlane ani nie zabronisz się mu wybudować. Jedynie co możesz to nie dopuścić do uciążliwej inwestycji np. sortowni śmieci. Służebność przejazdu daje Ci tyle że możesz tuż obok wybudować coś na swojej działce nie musisz się odsuwać tak daleko jak od granicy, nie możesz natomiast zabronić nawet codziennemu przejazdowi betoniarki popod Twoje okna. Przyjmij to do wiadomości bo inaczej konflikt masz pewny a to jest najgorsza sytuacja w sąsiedztwie.
dziamorka4 2015-03-10 15:17:39
no masz racje :-/ pole trzeba by obejrzeć żeby to sobie wyobrazić :-/
konto usunięte 2015-03-15 09:38:41
Przyszło mi jeszcze do głowy takie rozwiązanie żeby zamienić z sąsiadem metr za metr i wytyczyć drogę na stałe.
konto usunięte 2015-03-15 09:39:01
Przyszło mi jeszcze do głowy takie rozwiązanie żeby zamienić z sąsiadem metr za metr i wytyczyć drogę na stałe.
dziamorka4 2015-03-16 17:08:46
Chyba dostawie to jak jest. Ja nie jestem konfliktowa, tylko szkoda ,że nie przyjdą i nie pogadają żeby coś ustalić. Obudzą się jak ogrodzenie trzeba będzie robić
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]