2174
Wydarzenia
...Szkocki nacjonalizm...czyli co to takiego...?
pawell 2014-09-12 00:05:56
Nacjonalizm (z łac. natio, „naród”) – postawa społeczno-polityczna uznająca naród za najwyższe dobro w sferze polityki. Przejawia się głoszeniem pamięci o bohaterach danego narodu, głosi solidarność wszystkich grup i klas społecznych danego narodu.
Willliam Wallace to jeden z ważniejszych bohaterów...warto obejrzeć film...
www.youtube.com/watch?v=pYedLqvFQ-8
Willliam Wallace to jeden z ważniejszych bohaterów...warto obejrzeć film...
www.youtube.com/watch?v=pYedLqvFQ-8
Re: ...Szkocki nacjonalizm...czyli co to takiego...?
pawell
2014-09-12 12:26:23
..WOLNOŚĆ to odpowiedzialność za wszystkich w tym państwie, a nie za "elitarne"grupy społeczne...
pawell
2014-09-13 07:02:07
...miarą Wielkośći Państwa są jego szlachetne czyny wobec własnych obywateli i innych(moje)...
konto usunięte
2014-09-15 05:54:35
No właśnie. Szkoci mogą sobie zrobić referendum i zadecydować czy odłączają się od UK. I nikt ich nie nazywa separatystami czy terrorystami anie nie nasyła na nich komandosów wspieranych przez neonazistowskie bojówki.
Ciekaw jestem czy społeczność międzynarodowa uzna wyniki tego głosowania. Czy będą kombinacje jak tylko tego nie uwzględnić.
Ciekaw jestem czy społeczność międzynarodowa uzna wyniki tego głosowania. Czy będą kombinacje jak tylko tego nie uwzględnić.
pawell
2014-09-16 18:20:35
"...każdy porządek polityczny, jeśli doprowadzi do tyranii(przemocy prawnej, ekonomicznej) wolno poddanym uznać za błędny..."https://img.limanowa.in/img/emotikony/warning.png">
saxon
2014-09-16 18:33:30
I znow potwierdza sie stara maksyma,ze to Narod tworzy Panstwo,a nie odwrotnie.
konto usunięte
2014-09-17 21:42:13
pawell mógłbyś rozwinąć swą myśl? W Szkocji nie ma żadnej tyranii, więc chyba raczej nie o to chodzi.
pawell
2014-09-18 08:36:59
...przemoc prawna jest pewną formą tyranii...np.obowiązek pójścia do wyborów- brak biernego prawa wyborczego...jeśli nie ma na co(kogo) głosować...a Szkoci mają dość WESTMINSTERU...ciekawe dlaczego...? to tak zapewne jak my dotychczasowych rządów "nie lubimy"...
Naród jeśli jest poddany indoktrynacji niewiele może, tym bardziej na poziomie lokalnym...lecz Królowa może spać spokojnie, bo dba o interes wszystkich swoich poddanych.
Naród jeśli jest poddany indoktrynacji niewiele może, tym bardziej na poziomie lokalnym...lecz Królowa może spać spokojnie, bo dba o interes wszystkich swoich poddanych.
pawell
2014-09-18 14:29:21
...a tak na marginesie to nie gram na osłabienie U.K uważam, że w Polskim interesie leży mocna Wlk.Bryt. jako przeciwwaga dla Niemców, Francuzów,Rosjan...jednak ma ona problemy wewnętrzne nad którymi musi się pochylić, aby jej nie rozsadzały od środka...podobnie jest w Polsce.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
cortez
2014-09-19 16:25:47
...ktoś mi przypomniał..."...ma Pan rację, poprzez pryzmat "własnego dobrobytu" poświęca się dobro innych...ale tę korekcję wzroku potrafił przeprowadzać "żydowski nauczyciel"
"Bo lepsze w niewoli przysmaki niźli na wolności kęsek byle jaki..."
"Bo lepsze w niewoli przysmaki niźli na wolności kęsek byle jaki..."
cortez
2014-09-19 16:38:24
...dzięki Cortez...to też jest spojrzenie...ważne.
pawell
2014-09-20 06:51:58
...pod nickiem cortez znalazła się moja wypowiedź...cuda się dzieją, ale to nie o to chodzi, bo najważniejszy jest sens.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź