4296
Porady
Technikum Limanowa
Karol97 2013-02-15 22:38:22
Chciałbym zapytać sie które mi technikum polecacie Technikum Geodezyjne (ekonom)czy technikum ekonomiczne (ekonomik)
Bardziej jestem skłonny ku technikum geodezyjnym lecz nie wiem czy jest tam cieżko .:D
Bardziej jestem skłonny ku technikum geodezyjnym lecz nie wiem czy jest tam cieżko .:D
Re: Technikum Limanowa
konto usunięte
2013-02-15 22:52:39
Wszędzie się trzeba uczyć, z tych dwóch polecam geodezyjne.
MOSKIT
2013-02-16 21:32:29
Zdecydowanie wybierz technikum geodezyjne. W ekonomiku nic ciekawego nie ma.
konto usunięte
2013-02-16 21:58:05
MOSKIT bo ty chodzisz do EKONOMIKA. A polecam ekonomik technkum i zwodówke fajni nauczyciele. pozdrawiam nauczucieli w ekonomiku:D
szejk
2013-02-17 09:51:52
Młody (bo rozumiem, że szukasz szkoły).
Ze szkołami jest jak jest. Każda ma swoje plusy i minusy. Dlatego lepiej zastanów się nad tym co chcesz kiedyś robić i jakie szanse na rynku pracy daje Ci zawód.
Spróbuję Ci podpowiedzieć pomijając, w której szkole kształcony jest zawód.
Rozpoczynając od zawodów, o które pytasz.
Geodeta - może fajnie wygląda, ale w ostatnim czasie na rynku zaroiło się od tych fachowców, więc o pracę będzie stosunkowo trudno. Jeśli do tego dodasz zastój w budownictwie (bardzo powiązanym) będzie wyglądało to jeszcze gorzej. Co więcej - technikum nie daje Ci żadnych uprawnień do bycia geodetą. Tak czy siak musisz iśc na studia i mieć kilkuletnią praktykę.Lepiej zacząć od mat-fiz w LO i iśc na studia.
Ekonomista - absolwentów tego kierunku też już są tysiące. W obronie tego zawodu może przemawiać jedynie to, że w każdej instytucji mającej obowiązek rozliczania czy to z US, czy z ZUS ktoś taki musi istnieć. Dlatego też szeroki rynek pracy może przemawiać na plus. Wysoka zdawalność w technikach limanowskich.
Inne zawody z portfolio techników limanowskich:
Technik budownictwa - fajny zawód, przygotowuje do pracy, jedka jeśli chce się zrobić uprawienia trzeba iść na studia. W Limanowej technika jak wiadomo są dwa. Różnią się pierwszą kwalifikacją jaką zdobywają uczniowie. W Ekonomie jest kwalifikacja: roboty murarskie, w Ekonomiku jest: roboty betoniarskie i zbrojarskie.
technik hotelarstwa - jak dla mnie śmiechu warte. Ilu znam absolwentów tylu narzeka, że kształciło się w tym zawodzie. W najbliższym terenie nie ma szans na pracę. Trzeba wyjechać daleko, żeby sprzątać po gościach, itp.
Technik handlowiec - również przeżytek. Sprzedawać może każdy. Kwestia przyuczenia do zawodu - max. tydzień. A w szkole trzeba 4 lata siedzieć.
technik żywienia i usług gastronomicznych - zawód w miarę fajny, ale trzeba lubić stać przy garach.
technik drogownictwa - w dobie gdy nie ma pieniędzy na drogi, a kolejne fundusze z UE są w większości zaplanowane na rozwój kolei - wielki znak zapytania. Poza tym wypada mieć przynajmniej inż. żeby nie dylać z łopatą tylko przynajmniej nadzorować prace panów robotników.
technik weterynarii - z całym szacunkiem dla tego zawodu - weterynarzem można zostać jedynie po studiach. Lepiej zatem iśc do LO na biol-chem. Po tym technikum można najwyżej być asystentem i sprzedawcą w lecznicy. Nic ciekawego.
technik informatyk w Mechaniku - my ślę, że fajny. Wysoka zdawalność egzaminów.
technik architektury krajobrazu - moim zdaniem wielkie NIC. Projektowanie ogrodów - tylko dla bogatych. W kryzysie życzę powodzenia.
technik mechanik - fajnie, z tym, że wiele osób woli zawodówkę.
technik elektryk - fajny, tyle, że z tego co pamiętam, zdawalność w Limanowej jest marna.
technik pojazdów samochodowych - wolałbym zawód mechanika.
technik usług fryzjerskich - fajne dla osób czujących polot a chcących mieć wykształcenie średnie.
technik organizacji reklamy - reklama to szeroki rynek zatem pole do popisu spore, tym bardziej, że grafików, marketingowców ciągle poszukują. Żeby być dobry trzeba mieć jednak predyspozycje.
technikum turystyczne? (szczyrzyc) - sam nie wiem. nie mam pojęcia co to jest.
Ze szkołami jest jak jest. Każda ma swoje plusy i minusy. Dlatego lepiej zastanów się nad tym co chcesz kiedyś robić i jakie szanse na rynku pracy daje Ci zawód.
Spróbuję Ci podpowiedzieć pomijając, w której szkole kształcony jest zawód.
Rozpoczynając od zawodów, o które pytasz.
Geodeta - może fajnie wygląda, ale w ostatnim czasie na rynku zaroiło się od tych fachowców, więc o pracę będzie stosunkowo trudno. Jeśli do tego dodasz zastój w budownictwie (bardzo powiązanym) będzie wyglądało to jeszcze gorzej. Co więcej - technikum nie daje Ci żadnych uprawnień do bycia geodetą. Tak czy siak musisz iśc na studia i mieć kilkuletnią praktykę.Lepiej zacząć od mat-fiz w LO i iśc na studia.
Ekonomista - absolwentów tego kierunku też już są tysiące. W obronie tego zawodu może przemawiać jedynie to, że w każdej instytucji mającej obowiązek rozliczania czy to z US, czy z ZUS ktoś taki musi istnieć. Dlatego też szeroki rynek pracy może przemawiać na plus. Wysoka zdawalność w technikach limanowskich.
Inne zawody z portfolio techników limanowskich:
Technik budownictwa - fajny zawód, przygotowuje do pracy, jedka jeśli chce się zrobić uprawienia trzeba iść na studia. W Limanowej technika jak wiadomo są dwa. Różnią się pierwszą kwalifikacją jaką zdobywają uczniowie. W Ekonomie jest kwalifikacja: roboty murarskie, w Ekonomiku jest: roboty betoniarskie i zbrojarskie.
technik hotelarstwa - jak dla mnie śmiechu warte. Ilu znam absolwentów tylu narzeka, że kształciło się w tym zawodzie. W najbliższym terenie nie ma szans na pracę. Trzeba wyjechać daleko, żeby sprzątać po gościach, itp.
Technik handlowiec - również przeżytek. Sprzedawać może każdy. Kwestia przyuczenia do zawodu - max. tydzień. A w szkole trzeba 4 lata siedzieć.
technik żywienia i usług gastronomicznych - zawód w miarę fajny, ale trzeba lubić stać przy garach.
technik drogownictwa - w dobie gdy nie ma pieniędzy na drogi, a kolejne fundusze z UE są w większości zaplanowane na rozwój kolei - wielki znak zapytania. Poza tym wypada mieć przynajmniej inż. żeby nie dylać z łopatą tylko przynajmniej nadzorować prace panów robotników.
technik weterynarii - z całym szacunkiem dla tego zawodu - weterynarzem można zostać jedynie po studiach. Lepiej zatem iśc do LO na biol-chem. Po tym technikum można najwyżej być asystentem i sprzedawcą w lecznicy. Nic ciekawego.
technik informatyk w Mechaniku - my ślę, że fajny. Wysoka zdawalność egzaminów.
technik architektury krajobrazu - moim zdaniem wielkie NIC. Projektowanie ogrodów - tylko dla bogatych. W kryzysie życzę powodzenia.
technik mechanik - fajnie, z tym, że wiele osób woli zawodówkę.
technik elektryk - fajny, tyle, że z tego co pamiętam, zdawalność w Limanowej jest marna.
technik pojazdów samochodowych - wolałbym zawód mechanika.
technik usług fryzjerskich - fajne dla osób czujących polot a chcących mieć wykształcenie średnie.
technik organizacji reklamy - reklama to szeroki rynek zatem pole do popisu spore, tym bardziej, że grafików, marketingowców ciągle poszukują. Żeby być dobry trzeba mieć jednak predyspozycje.
technikum turystyczne? (szczyrzyc) - sam nie wiem. nie mam pojęcia co to jest.
kocica
2013-02-20 10:19:46
Kim Ty szejku jesteś żeby tak młodzieży mącić w głowach?? Uważam że technikum to super wybór a liceum tylko dla tych, którzy chcą iść na studia. Nadmieniam , że na koniec grudnia 2012 w PUPie limanowskim było zarejestrowanych 915 osób z wyższym wykształceniem - ZATEM WYKSZTAŁCENIE WYŻSZE NIE GWARANTUJE ZATRUDNIENIA za to brakuje fachowców niższego szczebla i własnie techników!!!
szejk
2013-03-02 15:20:58
@kocica: Żal - przeczytaj ze zrozumieniem i pojmiesz, że nie namawiam na LO. Zanim zaczniesz obszczekiwać innych sprawdź czy obejmujesz to o czym piszesz.
Moja wypowiedź to tylko dorada. A o LO napisałem tylko w kontekście szkół, o których uważam, że są niepotrzebne ponieważ i tak trzeba iść na dobre studia żeby wykonywać te zawody.
Moja wypowiedź to tylko dorada. A o LO napisałem tylko w kontekście szkół, o których uważam, że są niepotrzebne ponieważ i tak trzeba iść na dobre studia żeby wykonywać te zawody.
Sniper
2013-03-02 19:31:30
Szejk, nie prawda, że po technikum geodezyjnym nic nie możesz - możesz dokładnie tyle samo co po studiach. Geodeta to zawód regulowany i różnica jest taka, że inżynier musi odbyć 3 lata praktyki zawodowej by zdawać uprawnienia, a technik lat 6. Co do reszty niestety masz rację, branża w tym momencie przesycona na południu Polski i pensja głodowa więc na studia się nie opłaca iść raczej w tym momencie. Można zrobić technikum, zacząć pracować w zawodzie i liczyć lata praktyki a wtenczas się kształcić w innym zawodzie lub po prostu sobie darować geodezję. I przestrzegam tych, którzy myślą, że to jest łatwa, czysta i dobrze płatna praca bo żadne z tych określeń nie pasuje tutaj :P
szejk
2013-03-02 21:24:01
@sniper: Racja. :)
szejk
2013-03-02 21:24:09
@sniper: Racja. :)
kocica
2013-03-02 23:17:05
Szejku inteligencie a co to jest dorada? bo ja znam tylko taki gatunek ryby.... chyba raczej chodziło ci o poradę,,,,heheheh ale nie wiem czy masz wiedzę i mądrośc zyciową aby takowe młodziezy dawac!
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź