4296
Porady
węgiel kamienny a węgiel brunatny
konto usunięte 2011-11-28 09:33:25
Macie jakieś doświadczenie w ogrzewaniu domów węglem brunatnym? Wiadomo kaloryczność dużo mniejsza, ale cena również ZNACZACO mniejsza. Kupić czy dać sobie spokoj?
Re: węgiel kamienny a węgiel brunatny
1234567
2011-11-28 10:39:06
Daj sobie spokój,lepsze już drewno -sprawdziłem - też tak myślałem jak Ty, że cena niższa i będzie taniej!
pirot
2011-11-28 11:31:04
Dokładnie lepiej kupić drewno, a najlepiej poszukaj brykiet opałowy, robiony z trocin drzew liściastych, np. buk, dąb, jesion, z drewna iglastego jest też ok. ale mniej kaloryczny.
Sniper
2011-11-28 12:19:05
Węgiel brunatny jest nieopłacalny ze względu na koszty transportu. W polsce używa się go praktycznie tylko do produkcji prądu, stąd elektrownie są zlokalizowanie w pobliżu odkrywek. Nieopłacalność węgla brunatnego możesz zresztą zobaczyć na rachunku za elektryczność. Ale w tym kraju nic się nie zmieni dopóki ludzie będą żyć Czarnobylem.
konto usunięte
2011-11-28 12:19:09
dzięki za opinie, czyli nawet mieszanie tych dwóch rodzajów węgla nic mi nie da?
konto usunięte
2011-11-28 12:20:22
Sniper, wiem daleko, ale w limanowej ktoś ma w ofercie, więc zastanowiło mnie to
Sniper
2011-11-28 16:01:31
niee, nawet nie próbuj to jest tylko "pozorna oszczędność" do której dopłacisz. A w ofercie mogą mieć bo Limanowa jest takim rynkiem, że tutaj niektórzy dają się nabrać na takie oszczędności.
CyberJunkie
2011-12-10 13:54:39
mój wegiel sie dobrze pali ale kupowany w czchowie
po drugie nie musisz kupować od razu 5 ton możesz wytestować na 50 kilach
po drugie nie musisz kupować od razu 5 ton możesz wytestować na 50 kilach
natan99
2014-09-14 14:33:30
ja kupiłem węgiel kamienny, ostatnio 3 tony, niedługo dokupię z innego miejsca też ze 3 i sprawdzę co lepsze ;) ale widziałem że na tej stronie http://bialchem.pl mają sporo tego i dobre ceny
konto usunięte
2014-09-14 16:44:50
Węgiel brunatny luzem jest mokry i dużo energii traci na odparowanie wilgoci, a przy okazji komin niesamowicie szybko zarasta.
Dużo lepszym rozwiązaniem jest brykiet z węgla brunatnego i ładnie się pali.
Węgiel kamienny (też zależy od jakości) dobrze się pali i daje dużo ciepła, ale gdy masz zbyt mało kaloryferów, może gotować wodę, lub przy zmniejszeniu płomienia wygasać. Wtedy pasuje zastąpić go, czymś mniej kalorycznym. Pojedynczy brykiet trzyma żar.
Dużo lepszym rozwiązaniem jest brykiet z węgla brunatnego i ładnie się pali.
Węgiel kamienny (też zależy od jakości) dobrze się pali i daje dużo ciepła, ale gdy masz zbyt mało kaloryferów, może gotować wodę, lub przy zmniejszeniu płomienia wygasać. Wtedy pasuje zastąpić go, czymś mniej kalorycznym. Pojedynczy brykiet trzyma żar.
jeden1
2014-09-14 20:11:58
Z tymi kaloryferami to żeś pojechał...ludzie,błagam piszcie o czymś o czym macie pojęcie;)
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź