4296
Porady
Wezwanie do sądu mailem?
konto usunięte 2011-12-05 10:52:45
Witam czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją, że sąd wysyła wezwanie do stawienia sie do sądu w chrakterze świadka mailem?
Jezeli tak jak się odnosić do takiego wezwania, chodzi mi o to czy traktować je jako własciwe.
Jezeli tak jak się odnosić do takiego wezwania, chodzi mi o to czy traktować je jako własciwe.
Re: Wezwanie do sądu mailem?
AwM
2011-12-05 11:00:25
Wystarczyło wpisać nazwę tematu w google
http://www.google.pl/search?q=wezwanie+do+s%C4%85du+mailem&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
Takie to trudne?
http://www.google.pl/search?q=wezwanie+do+s%C4%85du+mailem&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
Takie to trudne?
konto usunięte
2011-12-05 11:15:08
A próbowałeś czytać któryś z postów, bo z nich niec nie wynika, nie bądź taki mądry, jak nie wiesz nie pisz.
AwM
2011-12-05 12:02:47
Tak, czytałem drugi wynik i znam już odpowiedź. Ja bym poczekał na korespondencję tradycyjną, która również powinna przyjść. Jeśli masz jakieś wątpliwości, to najlepiej przejrzeć wyniki poniżej, lub na kolejnej stronie.
konto usunięte
2011-12-05 12:14:18
Wydaj mi sie że trzeba to zignorować, niestety tradycyjna metoda nie jest mozliwa w ty przypadku, nie mieszkam, i nie jestem nigdzie zameldowany w Polsce, a wezwanie dotyczy bycie świadkiem.
konto usunięte
2011-12-05 16:05:54
Można się tego spodziewać. Ja miałem wezwanie (papierowe) na konkretny termin i dzień wcześniej zadzwonili mi na komórkę że rozprawa nie odbędzie się. Idzie nowe.
konto usunięte
2011-12-05 17:33:02
Własnie najciekawsze jest to że ja nie mam papierowego wezwania, ba nie jestem zameldowany w Polsce, mieszkam za granicą od kilku lat, jesdyny kontakt jaki sąd ze mną ma to mail i telefon, myśle że powinienem zadzwonić do jakiego radcy prawnego, i spyatć jak
wykluczyć mnie z tej sprawy. Zastanawia mnie również fakt czy takie wezwanie bez potwierdzenia odebrania jest ważne, wydaje mi się że nie.
wykluczyć mnie z tej sprawy. Zastanawia mnie również fakt czy takie wezwanie bez potwierdzenia odebrania jest ważne, wydaje mi się że nie.
kpiarz
2011-12-05 20:46:45
Wiesz nie jestem prawnikiem, ale z tego co mi wiadomo, to wszelkie wezwania do sądu powinny być za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. To, że sie komuś "wydaje" że ma twojego maila to nie znaczy, że go ma. Przeciez ty mogłes zapomnieć hasła, przekazć komuś adres, cokolwiek. Moim zdaniem takie wezwanie nie ma żadnej skuteczności i można je olać;)
Doradca
2011-12-05 22:30:10
Ja bym polemizował czy uznać te wezwanie za nieważne.
Sam zainteresowany się wypowiada iż jedyny kontakt jaki Sąd posiada to mail i telefon.
Sam zainteresowany się wypowiada iż jedyny kontakt jaki Sąd posiada to mail i telefon.
Iwa
2011-12-06 10:27:32
@ogi a czy to na pewno było wezwanie do stawienia się na rozprawę w charakterze świadka "w sprawie Pana/Pani X, która odbędzie się w dniu X, o godz. X, w sali rozpraw nr X, z pouczeniem świadka co grozi za nieusprawiedliwione niestawiennictwo"?? Czy tylko informacja udzielona mailem na zapytanie przesłane do sądu?? Bo to jest różnica. Wezwań nie wysyła się jeszcze drogą mailową. Chyba żaden urząd tego nie praktykuje??
kpiarz
2011-12-06 11:18:13
Sąd ma obowiązek wysłać zawiadomienie, wezwanie itd. pod ostatni znany adres zameldowania pismem poleconym. Wówczas albo nastąpi odbiór osobisty, czyli adresat otrzymał wezwanie, albo nie nastąpi. Po bodajże trzykrotnej próbie wezwania i barku odbioru pisma poleconego uznaje się że zainteresowany się uchyla i rozprawa następuje zaocznie. Z telefonem sadzę, że jest podobnie, gdyż osoba która dzwoni pyta, czy ma do czynienia z „Mariuszem Kowalskim” i albo ktoś po drugiej stronie potwierdzi albo nie – sprawa jest jasna. Natomiast z mailem to jak pisałem. Ja mogę założyć adres, podać go i następnego dnia zgubić hasło zupełnie nie z własnej winy. To nie jest adres meldunkowy potwierdzany urzędowo, tylko adres mail, który każdy może założyć w 3 min…
Doriska
2011-12-06 12:11:28
kpiarzu- i tutaj się mylisz... Sąd wysyła listem poleconym wezwanie na rozprawe, jeżeli świadek się nie zgłosi po raz drugi, nie jest rozpoznawana sprawa zaocznie lecz mają obowiązek odpowiednie służby sprowadzić go pod rygorem.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź