2174
Wydarzenia
Wspólny autostop
flaaq 2013-03-07 23:15:48
Witam :)
Szukam osób zainteresowanych tematyką autostopu, chętnych do pozwiedzania trochę Polski lub Europy w wakacje. Jeżeli chodzi o konkretny cel to jestem w stanie się dostosować, ale zależałby on w dużej mierze od doświadczenia kompana, bo sama nigdy w ten sposób nie podróżowałam. Dlatego mile widziane są osoby z jakimiś już wyjazdami na koncie, ale dwóch laików też raczej dałoby sobie radę :) Noclegi CS, namiot, ew. jakieś tanie hostele. Przed wyjazdem dobrze byłoby się spotkać i lepiej poznać.
P.S. O kontakt proszę też osoby, które mimo że nie są zainteresowane wspólnym wyjazdem, to mogłyby się spotkać na kawie i udzielić kilku rad, wskazówek, a przede wszystkim dodać mi trochę odwagi do realizacji marzeń o podróżach stopem.
Pozdrawiam
Szukam osób zainteresowanych tematyką autostopu, chętnych do pozwiedzania trochę Polski lub Europy w wakacje. Jeżeli chodzi o konkretny cel to jestem w stanie się dostosować, ale zależałby on w dużej mierze od doświadczenia kompana, bo sama nigdy w ten sposób nie podróżowałam. Dlatego mile widziane są osoby z jakimiś już wyjazdami na koncie, ale dwóch laików też raczej dałoby sobie radę :) Noclegi CS, namiot, ew. jakieś tanie hostele. Przed wyjazdem dobrze byłoby się spotkać i lepiej poznać.
P.S. O kontakt proszę też osoby, które mimo że nie są zainteresowane wspólnym wyjazdem, to mogłyby się spotkać na kawie i udzielić kilku rad, wskazówek, a przede wszystkim dodać mi trochę odwagi do realizacji marzeń o podróżach stopem.
Pozdrawiam
Re: Wspólny autostop
noting
2013-03-08 08:24:27
ja bardzo długo poruszam się stopem po Polsce ale niestety samochody zatrzymują się teraz bardzo rzadko wiec powoli przestaje bo nieraz muszę z godzinę czekać aż ktoś się zatrzyma i podwiezie choć parę kilometrów wiec wole już wsiąść do busa także nie polecam na wakacyjna podróz chyba ze masz masę wolnego czasu
flaaq
2013-03-10 23:02:38
@nothing - dzięki za odpowiedź :) akurat szykują mi się najdłuższe wakacje życia, także czasu będę miała pod dostatkiem, zresztą mała lekcja cierpliwości tez nie zaszkodzi. To może poradzisz czego unikać jeżeli chodzi o stopowanie w Polsce?
mari
2013-03-11 09:45:27
Kiedyś sporo podróżowałam stopem a obecnie podwożę autostopowiczów i przestrzegam przed "stawaniem" w miejscach niedozwolonych: pod górką, przy podwójnej ciągłej, przy braku pobocza, na zakazie zatrzymywania i w centrum miast. Nie podróżuj także pobocznymi, mało uczęszczanymi drogami.
Weź ze sobą koniecznie blok techniczny i czarny gruby flamaster żeby pisać miejscowość (kierunek) do której jedziesz. Stawaj najlepiej na wyjazdach ze stacji benzynowych, za skrzyżowaniami, za przystankami autobusowymi- musisz zapewnić kierowcy możliwość bezpiecznego zatrzymania się. Koniecznie musisz mieć dość dokładną mapę kraju po którym podróżujesz. Jeśli nie chcesz zwiedzać miasta do którego jedzie Twój kierowca to wysiądź przed miastem. Jeśli będziesz chciała wyjechać z centrum miasta to koniecznie stań przy "przelotowej" ulicy tuż za przystankiem/ stacją benzynową lub najlepiej wyjedź autobusem za miasto. Patrz na znaki drogowe, bo nikt nie zatrzyma Ci się na zakazie (zatrzymywania, wyprzedzania). Ubieraj się skromnie by nie wzięto Cię za prostytutkę, których jest mnóstwo przy drogach. Nie wiem jak teraz ale 15 lat temu bardzo niechętnie zatrzymywali się kierowcy w północno- wschodniej Polsce (od Elbląga do Białegostoku).
Musisz mieć "sekretną" kieszeń (w pasku, w spodniach itp) na finanse- a na zewnątrz (portfel) trzymasz tylko gotówkę na bieżące wydatki. Portfel, komórkę itp trzymaj najlepiej w niewielkiej saszetce na biodro (lub czymś podobnym). Najlepiej podróżuj z kimś dla bezpieczeństwa i towarzystwa- ale max 2 osoby, bo trudno złapać stopa dla większej liczby osób.
Weź ze sobą koniecznie blok techniczny i czarny gruby flamaster żeby pisać miejscowość (kierunek) do której jedziesz. Stawaj najlepiej na wyjazdach ze stacji benzynowych, za skrzyżowaniami, za przystankami autobusowymi- musisz zapewnić kierowcy możliwość bezpiecznego zatrzymania się. Koniecznie musisz mieć dość dokładną mapę kraju po którym podróżujesz. Jeśli nie chcesz zwiedzać miasta do którego jedzie Twój kierowca to wysiądź przed miastem. Jeśli będziesz chciała wyjechać z centrum miasta to koniecznie stań przy "przelotowej" ulicy tuż za przystankiem/ stacją benzynową lub najlepiej wyjedź autobusem za miasto. Patrz na znaki drogowe, bo nikt nie zatrzyma Ci się na zakazie (zatrzymywania, wyprzedzania). Ubieraj się skromnie by nie wzięto Cię za prostytutkę, których jest mnóstwo przy drogach. Nie wiem jak teraz ale 15 lat temu bardzo niechętnie zatrzymywali się kierowcy w północno- wschodniej Polsce (od Elbląga do Białegostoku).
Musisz mieć "sekretną" kieszeń (w pasku, w spodniach itp) na finanse- a na zewnątrz (portfel) trzymasz tylko gotówkę na bieżące wydatki. Portfel, komórkę itp trzymaj najlepiej w niewielkiej saszetce na biodro (lub czymś podobnym). Najlepiej podróżuj z kimś dla bezpieczeństwa i towarzystwa- ale max 2 osoby, bo trudno złapać stopa dla większej liczby osób.
mari
2013-03-11 09:59:08
a gdybyś wybierała się do Europy i chciała jeździć autostradami to stawaj tylko na wjazdach na autostrady i stacjach benzynowych, bo na autostradzie nikt się nie zatrzyma. Moje najdłuższe oczekiwanie na stopa trwało 24 godziny na wyjeździe na autostradę w Belgii (Liege) a czekanie na stopa 1-2 godziny to norma.
Skoro planujesz także Europę to zakładam, że znasz angielski w stopniu minimalnie komunikatywnym.
Skoro planujesz także Europę to zakładam, że znasz angielski w stopniu minimalnie komunikatywnym.
mari
2013-03-11 10:15:12
zapomniałabym, jeśli weźmiesz kartę płatniczą to koniecznie zabezpieczoną PIN i żeby nie była "zbliżeniowa", bo kradną kasę z tych kart, a komórka nie na abonament i nie Samsung III tylko np Samsung GT-e1080 (jest mała i kosztuje 40 zł a bateria trzyma ok 2 tygodnie). I oczywiście jeśli miałabyś jechać "dla bezpieczeństwa" z mało Ci znanym "towarzyszem" (i mentalnie nie odpowiadającym Ci) to lepiej jedź sama.
mariusz88
2013-03-11 21:02:17
jak szukacie stopa to polecam tą stronke http://www.blablacar.pl/ troche się różni od zwykłego stopa ale tak też można ciekawie podróżować.
flaaq
2013-03-12 00:02:22
@mari dzięki bardzo za tak wyczerpujące informacje, wszystkie rady i przestrogi na pewno się wezmę sobie do serca. Skoro trafiłam na taką kopalnię autostopowej wiedzy to pozwolę sobie zadać jeszcze 2 pytanka: Jaka forma noclegu wg Ciebie najlepiej się sprawdza? Chodzi mi o Twoje własne doświadczenia z np. spaniem na dziko. I jak wygląda kwestia ubezpieczenia podróżniczego, wiem że obecnie nie stopujesz i pewno trochę się pozmieniało, ale może orientujesz się czy np. karty euro26 czy isic są wystarczające, bo z opinii na różnych forach ciężko coś konkretnego wywnioskować.
24 h czekania, robi wrażenie..czyli stopowania w Belgii raczej unikać? ;) To pochwal się, ile kilometrów przejechanych masz na koncie?
24 h czekania, robi wrażenie..czyli stopowania w Belgii raczej unikać? ;) To pochwal się, ile kilometrów przejechanych masz na koncie?
mari
2013-03-12 09:06:23
Niestety nie orientuję się w ubezpieczeniach, bo nigdy nie korzystałam. Mieliśmy mały namiot i śpiwory, ale w czasie podróży często noclegi mieliśmy w samochodach w trasie. Zwiedzając miasta nocowaliśmy różnie: pola biwakowe, wynajmowaliśmy pokój, kilka razy zostaliśmy zaproszeni przez kierowców i ich rodziny. Jedna z rodzin na południu Francji widząc, że kończą się nam pieniądze zawiozła nas do winnicy byśmy sobie trochę dorobili na resztę wakacji, a potem nas zapraszali na kolacje do siebie i organizowali nam wycieczki po okolicy. Nie wiem ile mam kilometrów za sobą- 2 miesięczny pobyt we Francji (i oczywiście dojazd przez Gdańsk, Monachium, Belgię oraz powrót) i kilkadziesiąt wyjazdów w Polskę. Obecnie też czasem jeżdżę na stopa, jak mam samochód u mechanika a bus jedzie za 2 godziny. Osobiście do Belgii na stopa NIGDY już nie pojadę, ale tylko ja mam tak złe doświadczenie. Znajomi też jeździli do Belgii i nie mieli problemów ze stopem. Od siostrzenicy wiem, że warto wykupić którąś kartą (euro26? nie pamiętam), bo dzięki niej można we Francji kupić bilety na pociąg za kilka euro. Ponadto są często weekendowe obniżki biletów na dalekie trasy (samolot, pociąg, autokary) i za kilka euro pojedziesz z Paryża do Madrytu i powrót.
Za "moich" czasów nie było biletów na tysiące km. za 5 euro więc jeździłam stopem. Obecnie warto rozejrzeć się za takimi biletami, wykupić je a zaoszczędzone pieniądze i czas przeznaczyć na zwiedzanie (bilety do muzeów też kosztują). Oczywiście w miejscu do którego "dolecisz" podróżujesz już stopem i zwiedzasz do terminu kolejnego "biletu do innego kraju".
Za "moich" czasów nie było biletów na tysiące km. za 5 euro więc jeździłam stopem. Obecnie warto rozejrzeć się za takimi biletami, wykupić je a zaoszczędzone pieniądze i czas przeznaczyć na zwiedzanie (bilety do muzeów też kosztują). Oczywiście w miejscu do którego "dolecisz" podróżujesz już stopem i zwiedzasz do terminu kolejnego "biletu do innego kraju".
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź