1°   dziś 1°   jutro
Piątek, 22 listopada Marek, Cecylia, Wszemiła, Stefan, Jonatan
2174

Wydarzenia

Wybory a nepotyzm w gminie Łukowica.

Frann 2014-10-31 14:10:21
Przejrzałam właśnie składy obwodowych komisji wyborczych na terenie gminy Łukowica i zauważyłam, że są w nich osoby powiązane bliskimi koligacjami rodzinnymi z kandydatami do rady gminy. Np brat, żona, syn.. Ja rozumiem, że ktoś potrzebuje tych 300zł za siedzenie w komisji bo to są nie małe pieniądze ale ja się pytam czy to jest etyczne?!
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Wybory a nepotyzm w gminie Łukowica.
Hiena 2014-10-31 18:18:33
art. 19 ust 6 Ordynacji wyborczej do rad gmin, rad powiatów i sejmików wojewódzkich: 6. Osoby wchodzące w skład komisji wyborczych tracą członkostwo w komisji z dniem podpisania zgody na kandydowanie na radnego. Z tym dniem tracą również członkostwo w komisjach osoby będące w stosunku do osób, które wyraziły zgodę na kandydowanie: zstępnymi, wstępnymi, małżonkami, rodzeństwem, małżonkami zstępnych lub przysposobionych.
konto usunięte 2014-10-31 19:52:40
@hiena nie dam sobie nic uciąć ale przytoczyłeś chyba nie aktualny przepis.
konto usunięte 2014-10-31 19:52:47
@hiena nie dam sobie nic uciąć ale przytoczyłeś chyba nie aktualny przepis.
konto usunięte 2014-11-01 07:09:32
Na pewno nie masz racji. Teraz tę sprawę reguluje kodeks wyborczy z 2011 roku i odpowiedni przepis brzmi:Art. 153.
§ 1. Można być członkiem tylko jednej komisji wyborczej. Nie mogą być człon-kami komisji kandydaci w wyborach, pełnomocnicy wyborczy, pełnomocnicy finansowi oraz mężowie zaufania.
§ 2. Członkostwo w komisji wyborczej wygasa z dniem podpisania zgody na kan-dydowanie w wyborach bądź objęcia funkcji pełnomocnika lub męża zaufania, o których mowa w § 1.
konto usunięte 2014-11-07 08:47:56
West ma rację. Bardziej jednak bym się przejmował nepotyzmem wśród pracowników Gminy. Czy to w porządku gdy Pani Wójt (miłościwie już panujące od zeszłego wieku!) zatrudniała rodzinę? Nepotyzm czystej krwi, którym nikt się jakoś nie przejmuje...
konto usunięte 2014-11-07 11:41:44
To zupełnie jak w Limanowej czy Starej Wsi. Tam w komisjach to prawie same "Biedy i Zonie" :P
konto usunięte 2014-11-07 13:43:42
Można rzec za "wieszczem" - Gmina Łukowica istnieje teoretycznie. Czy mógłby ktoś wskazać mi program wyborczy Pani wójt lub któregoś z kontrkandydatów? Wydaje się że nikomu nie zależy na zmianach. Nikt nie potrafi wykorzystać nieporadności władzy i przejąc stery w gminie? W sumie po co zmieniać cokolwiek gdy dalej można żyć w takim bałaganie, każdy na własna rękę.
Frann 2014-11-07 17:32:29
Prawda jest taka, że większości mieszkańców gminy ten "układ" odpowiada. Wszystko i wszędzie połączone jest swoistą nicią powiązań-słowem nasza gmina to jedna wieeeeelka rodzina. Dosłownie. Klany rodzinne widoczne są we wszystkich jednostkach podległych gminie. A co za tym idzie- całe rodziny idąc do głosowania stawiają krzyżyk za swoimi. Przykład? Nauczycielka bądź nauczyciel pracujący w jednej ze szkół podlegających właśnie gminie czy choćby dowolny pracownik z danej jednostki-odda głos na taki ład i porządek jak jest teraz by nadal mieć pracę,(do tego współmałżonek, domownicy rodzeństwo, rodzice, dorosłe dzieci) i już jest kilka głosów-pewników. Dlaczego? Bo nowe jest nie pewne..A praca w dzisiejszym świecie a zwłaszcza w gminie Łukowica to LUKSUS. Problemem jest nasze prawo, które niestety nie ogranicza ilości kadencji-tak jak to choćby jest z prezydentem RP oraz fakt, że wójtowi podlegają np placówki oświatowe a co za tym idzie ma spory wpływ na wybory. Do tego dołożyć można brak odpowiedzialności urzędników za swoje błędy, zaniedbania itd. A to, że córka i synowa wójtowej pracują w urzędzie gminy Łukowica to niestety nic dyskwalifikującego . To taka swoista "NORMALNOŚĆ". Mnie bardziej boli to, że jaka gmina tacy i kandydaci na radnych plus ich rodziny..Czyli następni w kolejce by się nachapać przyklaskując temu co już tu było jest i przez najbliższych sporo lat jeszcze będzie, bo nieprędko coś tu się zmieni. Oj nie prędko.
konto usunięte 2014-11-07 17:39:48
Z przerażeniem przeczytałem ostatni wpis. Biedni jesteście Łukowiczanie.
Frann 2014-11-07 17:52:01
@west ja bym powiedziała, że biedni to dopiero będziemy kiedyś jak ktoś zacznie tu sprzątać.. A wiesz jak to było u Augiasza..
konto usunięte 2014-11-09 10:37:51
Może i biedni Ci Łukowiczanie, ale dlaczego nic nie robią? Dzisiaj jak mi wiadomo pani Wójt dalej się promuje. Wielka feta z poświęcenie samochodu dla strażaków, msza, potem imprezka... No, idealny czas ta Pani sobie wybrała, tak tuż przed wyborami wszystkim się pokaże jaka to z niej super baba. A strażacy głosować będą, bo może kolejni mają obiecany jakiś samochodzik. W takiej sytuacji nikt inny nie wygra, bo kontrkandydaci nie maja takich możliwości, nie dysponują zasobami Gminy by kupić wóz strażakom, nie mają możliwości pogrozić paluszkiem startującym do przetargów, że jak się nie złożą na kolejną imprezę, albo jak zaczną mówić, to nici z umów z Gminą.... Ech, ŁUKOWICZANIE CZAS ZMIENIĆ WÓJTA ! CZAS PRZESTAĆ DAĆ SOBĄ MANIPULOWAĆ! CZAS MIEĆ WÓJTA, A NIE CIĄGLE TĘ SAMĄ NACZELNICZKĘ!
konto usunięte 2014-11-09 11:39:34
Widocznie wytworzony tam "układ" wszystkim pasuje. W gminie Łukowica żyje się dobrze i dlatego ludzie próbujący zburzyć ten spokój są ignorowani zwłaszcza w czasie wyborów.
zenek1 2014-11-09 14:16:13
W sąsiedniej gminmie przetargi wygrywał ten sam pan (wykonawca wygranych przetargów) ,który większość inwestycji wykonywał w naszej gminie , czy to jest zbieg okoliczności?.Podobno tam już te sprawy bada C.B.A. Dziwny zbieg okoliczności ,czy ten wykonawca jest tak wspaniały ?
Frann 2014-11-09 14:54:27
Tak się mi przypomniało..8 lat temu byłam na wywiadówce w szkole i tam wójtowa robiła sobie kampanię przedwyborczą i twierdziła, że startuje w wyborach po raz ostatni. Ale to było 8 lat temu..kto by o tym epizodzie pamiętał..Najgorsze jest to, że głosowanie w wyborach nie jest obowiązkowe. Gdyby tak było to pozostali kandydaci mieliby szanse, a tak do wyborów polecą ci którym zależy na obecnym systemie jaki tu panuje.
zenek1 2014-11-10 13:22:43
Pani Wójt ma słabą pamięć i nie ma sensu przypominać jej ogrom obietnic , których nigdy nie zrealizowała , a obiecywała .Tak postępowała i tak będzie dalej , a ważne by "DWÓR" bawił się dobrze i długo .BIEDA KIEDYŚ POFOLGUJE .
konto usunięte 2014-11-11 23:02:20
@zenek1:

Nie kłam. W "sąsiedniej gminie" ten sam wykonawca wygrywał przetargi i za poprzedniego wójta i jakoś nikomu to nie przeszkadzało. Teraz nagle zaczęło przeszkadzać 2 tygodnie przed wyborami. Pan Łatka powinien spalić się ze wstydu za tę szopkę.

@Frann:

A może sama chciałabyś usiąść na tym stołku? Tak się tu pieklisz ale jak widać ludziom to odpowiada. A to nie jest żadna dyktatura. Są inni kandydaci ale widać nie spełniają oczekiwań i nie wygrywają.
I dobrze, że kupiła wóz strażakom. Ale to wcale nie oznacza, że muszą na nią głosować. Poza tym nawet jeśli by tak było, to ile tych strażaków jest w Łukowicy? 50, 60? Z czego pewnie tylko połowa ma prawa wyborcze (bo jak wiadomo członkowie MDP ich nie mają).
konto usunięte 2014-11-12 07:50:27
Przed wyborami ludzie w końcu zaczynają mówić co im się nie podoba. I dobrze. Jak widać strażaków jest sporo, a członków ich rodzin jeszcze więcej. I pewnie, że dobrze, że samochód kupiła, ale niech nie robi sobie z tego przedwyborczych punktów! Niech nie urządza za cudze pieniądze przedwyborczej reklamy przy poświęcaniu tego wozu! Ja znalazłem w internecie program wyborczy kandydata na wójta, bo kandydatki chyba zapomniały go chyba zamieścić. A może jedna z nich nie wierzy, że mieszkańcy tej Gminy nie boją się samodzielnych decyzji, a druga kandydatka to tylko figurantka bez żadnych szans? Łukowico obudź się i wykaż odwagę mówiąc NIE Pani Cz. Rzadkosz. Pani już dziękujemy. Czas dać szansę tym, którzy chcą w tej Gminie coś zmienić. Bo póki co, to w Gminie panuje od 30 lat decyzyjny marazm czyli bezruch, letarg, bezwład, apatia, bierność., martwota!……. Ech, ludziska POBUDKA! Czasy naczelników mamy już za sobą.
zenek1 2014-11-12 15:08:39
Wiślak ,skąd wiesz,że to p Łatka , takie pomówienia to wstyd! To jest badane i sprawa jest rozwojowa -poczekajmy .
Frann 2014-11-12 17:36:28
Wiślak przede wszystkim naucz się CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM bo chyba masz z tym spory problem? Po drugie mnie pouczasz jak mam postępować a sam jak się wyrażasz chociażby o burmistrzu miasta Limanowa? Dlaczego Ty nie startujesz na burmistrza skoro w prawie każdym Twoim poście można przeczytać opluwanie władz miasta i nie tylko? Ja jestem mieszkanką swojej gminy i mam prawo do wyrażania swoich poglądów bo tu mieszkam. Poza tym jakbyś nie zauważył to opisuję tutejszą rzeczywistość nikogo nie szkalując i nie opluwając jak to Ty masz w zwyczaju. Gdybyś czytał dokładnie to wiedziałbyś jak działa tutejszy mechanizm wygrywania wyborów przez obecną Panią Wójt. Ja nie pisałam o wozie strażackim i strażakach. Choć stanowią oni silne zaplecze wójtowej-w końcu jej komitet wyborczy to KWW OSP w Łukowicy. Chyba Ci się wydaje, że jestem kimś kim nie jestem??? Sorry-nie mam 15 nicków jak to "niektórzy" mają w zwyczaju.
konto usunięte 2014-11-13 10:18:18
Pan Jasiński chyba jako jedyny przedstawił swój program:
https://www.mojglosdecyduje.pl/ludzie/jasinski-kazimierz-mieczyslaw
Gdzie pozostali kandydaci?
konto usunięte 2014-11-13 15:13:55
Dzięki jezyk519. Faktycznie jest w końcu ktoś w tej Gminie, kto ma program. Przeczytałem i OK. Fakt, inni kandydaci swoje programy gdzieś ukryli, a może są tajne? Ciekawe jak wypadłoby porównanie programów z ostatniego trzydziestolecia naszej słynnej Wójtowej?B)
konto usunięte 2014-11-14 04:01:15
@zenek1:

A kto by inny? To są jego metody. W normalny sposób nie miałby szans z Gośką.
Nic nie jest rozwojowe. Kontrole zrobili ale nie wykazało to żadnych nieprawidłowości. Ty chyba jesteś z komitetu Łatki i sam przygotowujesz te świnie.

@Frann:

Chyba sama powinnaś nauczyć się czytania ze zrozumieniem. Ja to potrafię, nie wiem co mi tu próbujesz wmówić.
Ja nikogo nie szkaluję, ja tylko pisze prawdę. A że kogoś to boli to już nie mój problem.
Dlaczego nie kandyduję? Może mógłbym, ale tu są dużo większe układy niż u was i raczej bym się nie przebił. Propaganda reżimowego portalu raczej by mi w tym nie pomogła :)
No nie pisałaś o strażakach, to był wpis Kaziuka. Ale wasze posty są podobne i chodzi wam o to samo, więc nawet można by opowiadać na nie jednym ;)

I nie dopisuj tu jakiś fałszywych ideologii. Ja wiem, że są tu trolle, które posługują się kilkoma kontami (to są głównie klakiery Biedy) ale Ciebie o to nie podejrzewałem :)

@Kaziuk:

A nie pomyślałeś, że może ludzie nie chcą tych zmian. Albo podoba się im obecny rozwój gminy. Z oddaniem wozu wcale nie musi robić sobie kampanii. Miała schować go do garażu i dać im po wyborach?
Mówisz, że ludzie zaczynają mówić co im się nie podoba. Tylko trochę za późno. Obudziliście się tydzień przed wyborami. Były 4 lata, gdzie można było działać.
konto usunięte 2014-11-14 04:25:03
Poza tym myślę, że jednak trochę przesadzacie. Mimo bardzo ograniczonych środków (od lat najbiedniejsza gmina ;) ) to jednak są czynione inwestycje, jak np. przebudowa centrum Łukowicy), remont gminnych dróg i budowa chodników, orliki przy szkołach. Macie też dwa ładne gimnazja w Łukowicy i Przyszowej. Może jednak ta wasza katastroficzna wizja jest trochę przesadzona ;)

A jak tak bardzo wam się nie podoba, to przecież zawsze możecie wziąć sobie wójcinę z "sąsiedniej gminy". Z tego co mi wiadomo, to Małgośka pochodzi z Jadamwoli, więc zna ludzi i tamtejsze problemy. I miałaby bliżej do pracy :D Do tego też kobieta i znacznie młodsza, więc dłużej może urzędować. Nie widzę problemu :D
konto usunięte 2014-11-14 07:24:11
Wiślak- wszystko Ci się jakoś plącze., a może jesteś z komitetu Pani Wójt, bo cytujesz jej usprawiedliwienia, że nic biedaczyna nie może, bo w kasie tylko mole fruwają? Toż czytaj to, co piszą inni i przy tym myśl ,by zrozumieć o czym piszą.

Ludzi wkurza właśnie to, że kobita osiadła na laurach i od 30 lat ! nie robi nic by zmienić obraz tej Gminy, a swoje nieróbstwo tłumaczy tym, że nie ma pieniędzy by się wykazać! Ale rolą wójta nie jest tylko wydawać i narzekać ( to może tylko żona!) , że ma mało , albo czekać, że coś kapnie z góry … Manna już była i drugi raz tak szybko z nieba nie poleci .
Wójt ma obowiązek środki dla Gminy pozyskiwać! Fakt, to wymaga wysiłku, wiedzy, pomysłu…, których u szacownej Pani po prostu brak! Nie można tkwić ciągle w tym samym miejscu i narzekać.
Wozu nie trzeba chować do garażu, tylko uroczystości jego poświęcania itd. zrealizować po wyborach, bo to nie prywatny zakup naszej gwiazdy.
Przebudowa centrum Łukowicy? OK tylko dlaczego tuż przed wyborami otwierano to centrum już 3 razy?
I głupcze nie chodzi o długość urzędowania, ale o jego jakość!
Ludzie chcą zmian (Ciebie z nich wyłączam bo jesteś cały happy) i dobrze, że o tym mówią, byle głośno.
I pozwól, że Cię zacytuję Wiślak , bo uważam, że Twoje słowa odnoszą się wprost do P. Czesławy Rzadkosz: Były 4 lata, gdzie można było działać. I co Pani na to, Pani Wójt?
Frann 2014-11-14 10:08:18
@Wislak spróbuję wytłumaczyć Ci tak "po Twojemu". Otóż wójtowa jest jak znienawidzony przez Ciebie Bieda. Wyobraź sobie, że ma najzagorzalszych fanów i ma też wielu przeciwników. Jest nas tu kilkoro, którzy wypowiadamy się na jej temat, ale fakt jest taki, że wszyscy z tego co zauważyłam mamy świadomość, jak realna jest kolejna kadencja obecnej wójtowej. Z drugiej strony trzeba mówić głośno o tym co jest ZŁE. Teraz jest najlepszy czas na to. Bo właśnie teraz ludzie się tym choć trochę interesują. Po wyborach znów zapomną na kolejne 4 lata. Zapewniam Cię,że tak będzie. Bo każdy patrzy swego, by mieć co jeść, gdzie mieszkać dzieci w co ubrać.. A nie co się tam na stołkach w Łukowicy dzieje. Zadam Ci pytanie: czy uważasz, że zatrudnianie córki i synowej w Urzędzie Gminy przez wójta jest UCZCIWE wobec wyborców( mieszkańców)???????? Ja prywatnie naprawdę nie mam nic do Pani Rzadkosz, natomiast jako do funkcjonariusza publicznego już tak..Ale niestety jak to leciało w piosence: "trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść.." To samo tyczy się kandydatów na radnych.
konto usunięte 2014-11-14 15:04:37
A to programy kandydatów, które udało mi się znaleźć. Tylko jakby niektórym kandydatom czegoś brakuje…….. Ostał się im tylko ich wiek? I co dalej?

P. Czesława Rzadkosz
https://www.mojglosdecyduje.pl/ludzie/rzadkosz-czeslawa

P. Antonina Węglarz
P. https://www.mojglosdecyduje.pl/ludzie/weglarz-antonina-zofia

P.Kazimierz Jasiński
https://www.mojglosdecyduje.pl/ludzie/jasinski-kazimierz-mieczyslaw
panda1 2014-11-14 19:44:18
Jeżeli Pan Jasiński ma taki program wyborczy jaki zastosował wobec Lasów Państwowych to biada nam...
kistapieron 2014-11-14 20:41:37
Tak sobie czytam, te niektóre wypowiedzi i odnoszę wrażenie jak bym siedział w kościele na gorzkich żalach i co jakiś czas powtarzał te same kwestie. Ja rozumiem, że wszyscy chcielibyśmy być wójtami czy radzić wszystkim, że to niby było by lepiej czy tamto, ale wracając wstecz 30 lat, nikt nie garnął się tak pieczołowicie do władzy w tej łukowickiej gminie, bo i też nie było do czego. Nie było nic. Noooo teraz to każdy jest mądry i doszukuje się skoligaceń, żeby zwrócić na siebie uwagę , a nóż mnie się coś dostanie, może jakiś układzik :). To nie jest takie proste trzeba coś sobą reprezentować i mieć jakieś realne osiągi, samo gdakanie i gorzkie żale nic Łukowicy nie pomogą, a wręcz zaszkodzą. Poproszę realne propozycje zmian - ha :), tylko na lepsze czy na gorsze - oto jest pytanie. Ta zwyczajna gmina, co tak po niej plujecie, jest zarządzana taką ręką, która przez tyle lat nie dorobiła się żadnego zadłużenia Gmina wychodzi zawsze na prostą. Załóżmy, że zrobiono by dla mieszkańców tylko jedną drogę przez wieś, tak dla zachęty co można spotkać jeszcze w niektórych gminach w naszym kraju, wówczas wszyscy szanowali by tę decyzję – doceniali :D, ale kiedy infrastruktura w gminie nie odbiega wiele od infrastruktury kurortowego miasteczka, gdzie wszystko jest blisko i w zasięgu ręki, gdzie nie uświadczysz dziur na powierzchni drogowej, gdzie jest lodowisko w każdy sezon otwarte i darmowe, gdzie jest tak wiele orlików, gdzie ludzie są uśmiechnięci i zawsze życzliwi i przyjaźnie nastawieni, gdzie jest tyle dróg o czym inne gminy mogą tylko pomarzyć, a to cytujecie gorzkie żale. Szczerze mówić to jest mi was żal. Odnosząc się do wypowiedzi w sprawie skoligaceń, to o ile znam temat, nikt tutaj nie odkrył ameryki, wystarczy przelecieć si po innych gminach i wszystko się wyjaśni. W czym problem ?

Morał.
Wnioskuję, że skoro pojawiają się takie dyskusje, i każdy chce do władzy, to oznacza tylko jedno, Pani Wójt w Gminie Łukowica osiągnęła to wszystko o czym „żale” mogą tylko pomarzyć, i broń Panie żeby ten dorobek wpadł w inne ręce, bo zdychamy wszyscy z głodu jak psy. Szanujmy to i siebie nawzajem nie zachowujmy się jak ptaki, co we własne gniazda składają tylko odchody. Bo teraz tak to właśnie wygląda.
forfiter 2014-11-14 21:16:12
Całkiem możliwe że ci utyskujący na złą sytuację w gminie i nieudolne rządy w poniedziałkowy poranek pierwsi będą stać na schodach do urzędu z kwiatami i czekać n P. Wójt z gratulacjami z okazji wyboru i 90% poparcia.

To wysoce prawdopodobne.

A ponieważ za niespełna 3 godziny następuje cisza wyborcza a także mając na uwadze dwójkę kontrkandydatów i ich osobowości warto również pogratulować Pani Wójt , a przede wszystkim nam podatnikom zaoszczędzenia wydatków na zbędną II turę.
zenek1 2014-11-18 12:39:06
Panda1 . Można mieć dużą głowę , ale mądrości niewiele.pozdrawiam
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]