0°   dziś 4°   jutro
Sobota, 23 listopada Adela, Klemens, Klementyna, Felicyta
4296

Porady

Zestaw PC

Tidus 2011-10-22 22:19:58
Witam, witam! Zamierzam zakupić jakiś Desktop ale widzę, że koło Limanowej mało dobrych sklepów internetowych. Większość wabi procesorem i wciska zintegrowaną kartę graficzną. No ludzie, zero poszanowania klienta. Znalazłem taki bardzo dobry (jak dla mnie) zestawik: http://allegro.pl/komputer-i5-4x3-3g-ddr3-8g-ati-h6870-1g-hdd-1t-dvd-i1864536109.html tylko nie wiem czy dają do tego windowsa... oraz czy jest to cena z podatkiem czy bez. No nic.

Możecie polecić jakieś sklepy w promieniu 50km od Limanowej? Obojętnie jakiej klasy (mam na myśli czy online, czy tradycyjne).

Chyba, że znacie jakieś dobre zestawy w sklepach online to proszę o link do nich. Takie minimum dla mnie to:
- intel core i5 4x3,3 2500;
- 8GB RAMu;
- Radeon HD-6870 1024 MB (ewentualnie GTX 560 Ti ale to już w ostateczności);
- min jeden USB 3;

Liczę na waszą pomoc i z góry dzięki :)!
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Zestaw PC
DaBomb23 2011-10-22 22:34:09
To co podałeś jest w sumie dobre dysk trochę słabszej marki ale przejdzie... nie szukaj kompa z systemem po co dopłacać około 150 za system w wersji OEM bądź za to ze wrzucą pirata skoro możesz sam zainstalować bądź ktoś Ci zainstaluje za darmo jaki będziesz chciał... Pomyśl nad złożeniem pecka ja tak zrobiłem i dużo taniej mnie wyszło. Sam system wrzucisz i wybierasz dosłownie każdą część jaka CI pasuje a widzę że będziesz chciał na nim pograć. W okolicy sklepów nie szukaj za duże przebitki w cenach moja porada złóż kupując wszystko przez allegro. jest jeszcze jedna zaleta takiego składania mam na myśli gwarancje. Zepsuje Ci się jedna rzecz odsyłasz jedną a nie całego zaplombowanego pecka...
DaBomb23 2011-10-22 22:39:01
ten co znalazłeś to trochę tez słabo opisany ramy nie wiadomo jakiej marki nagrywarka też niby ok ale nic o niej nie pisze dysk pojemny ale nie solidny a na caviara np masz 3 lata gwarancji albo baracude 2latka zalezy też gdzie kupisz. Oczywiście bez systemu go kupujesz a cena to tyle co kup teraz plus kurier i tyle.
Tidus 2011-10-22 22:49:20
Mnie interesuje głównie płyta z USB 3, karta graficzna, procesor no i oczywiście zasilacz. RAM drogi nie jest, wymiana stacji dysków jest najprostszą czynnością (zaraz po wymianie RAMu), natomiast na terminie ważności moich danych z dysku mi nie zależy- od dziecka robię kopie zapasowe, mam 2 dyski zewnętrzne po 640GB i tam przechowuje najważniejsze dane.

Bardzo mnie wkurza np takie coś: procesor i7 3,4x4 myślę sobie, no dobra, dalej 16GB RAMu 1600 MHz, rewelacyjnie i potem zintegrowana karta graficzna, no ludzie, bądźcie poważni.

W amikonie (link w pierwszym poście) jeden mój znajomy kupował i dość go nie oszukali, komputer chodzi do dzisiaj.

Takie pytanko: na allegro ceny są z VAT?
TmK 2011-10-22 23:07:44
Zapraszam na forum: forum.pcformat.pl - Napisz w dziale sprzęt "Co kupić co złożyć?". Dobierzemy jakiś zestaw. W Twoim wyżej wymienionym linku do allegro już na dzień dobry kłania się zasilacz. Taki sprzęt za takie pieniądze jest nieopłacalny.
DaBomb23 2011-10-22 23:08:36
a niewiem czy z vat czy bez ale tyle ile kup teraz tyle płacisz. co do dysku i ramu to nikt ci potem nie zwróci kasy za te które zamówiłeś. z resztą niewiem po co ci taki potwór hehe ale jak uważasz;p wiele płyt nawet najnowszych ma zintegrowaną grafikę zatem możesz dopiąć jakiegoś potwora do niej o to sie nie bój... zależy też jaka cena ale na allegro tego jest mnóstwo... ja polecam sklep internetowy na allegro jp-komputery tam wiele zamawiałem.
Tidus 2011-10-22 23:19:45
Wiem właśnie... jaką markę zasilacza proponujecie? Oczywiście 600W to minimum.

DaBomb eee tam, jaki potwór :P Potwór to by był gdyby miał płytę serwerową i Radeona HD 6990 =)
matty24 2011-10-22 23:41:18
Za 3 tysiące złożysz coś solidniejszego niż ten zestaw z allegro. Dyski strasznie poszły w górę niestety ale zawsze coś dobierzesz. Polecam kupić np. w apollo albo esc. Wybierasz komponenty a oni przysyłają Ci kurierem zestaw złożony lub nie (zależy do wyboru). Miałem z tymi sklepami do czynienia i mogę polecić.
Co do samych części to tak jak napisałeś:
-Intel Core i5 2500K
-Płyta np. AsRock P67 PRO3 B3 (2xUSB 3.0)
-Grafika GeForce GTX 560 Ti
-Ram np. A-Data, Kingston albo Goodram 2x4GB 1600Mhz
-Zasilacz np. OCZ, fractal design integra albo chieftec 500W powinno starczyć
-Skoro masz dyski zewnętrzne to nie szalej z pojemnością nowego. Jak pisałem strasznie podrożały więc lepiej kupić mniejszy a jak stanieją to dokupić.
-obudowa i nagrywarka to już wg uznania.
Tidus 2011-10-23 00:11:53
Dobra to jest jeden z pierwszych w historii zestawów PC składanych przez limanowskie forum =P

Wypociłem coś takiego:
CPU: Intel Core i5-2500K 3,3 GHz 6MB cache s. 1155 Box
GPU: ASUS HD6870 1GB 256bit PCI-E DDR5 DirectCU
MoBo: GIGABYTE GA-H61M-USB3-B3 H61 s.1155
RAM: GoodRam 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel CL9
HDD: Samsung 640GB 16MB HD642JJ sATA-2
Power: Be quiet! Pure Power L7-630W BN107
Nagrywarka: LG DVD Recorder GH24LS70 LightScribe Sata Black Oem
Skrzynia: Aerocool PGS Vx-E Battle Edition

Łącznie: 3379,00 PLN

Jakieś opinie, sugestie?
matty24 2011-10-23 09:42:06
Jak nie zamierzasz podkręcać, to ok. Ale jeśli tak to wymień płytę na jakąś z chipsetem P67.
djdeejay 2011-10-23 12:42:50
Wszystko pięknie, tylko zasilacz TRAGEDIA. Nie patrzcie na ilość Watt, tylko na rozpiskę na tabliczce i przedewszystkim na fiemę. Te zasilacze, który podany wyżej najczęściej kończą najpierw dysk, później płytę. A zasilacz jest w sumie najważniejszy - on trzyma komputer przy życiu. Inwestuj w OCZ, Chieftec, XFX, Noxx itp
Tidus 2011-10-23 13:00:42
Chodzi ci o ten zasilacz: Be quiet! Pure Power L7-630W BN107, czy o ten w pierwszym poście?

Przecież Be quiet! to dobra firma od zasilaczy jest...
matty24 2011-10-23 13:49:55
Zasilacz bequiet jest bardzo dobry. W końcu ma certyfikat 80Plus Bronze. Jednak ja bym dołożył to 20-30zł i brał L8 bo ma odpinane kable i jest cichszy.
Koledze wyżej chodziło chyba o ten z allegro.
djdeejay 2011-10-23 13:50:28
Be quiet
Dobra firma ale nie do takiego zestawu. Osobiście miałem już doczynienia z "mocnym" komputerem i tymże zasilaczem, nawet niewiem czy nie podobnym modelem. Niestety zasilacz delikatnie wykończył dysk, płyta też swoje odcierpiała. Owszem, komputer był podkręcany, ale mimo wszystko zasilacz powinien dać radę. Lepiej dopłacić trochę i mieć coś troszkę lepszego (nie koniecznie z więcej WATT)
zara0 2011-10-23 19:34:39
Byłem kiedyś w sklepie komputerowym click@net w Dobrej w rynku i tam są bardzo fajne zestawy kupiłem nawet jeden i jestem bardzo zadowolony sklep jest otwarty PN-PT 9;00-17;00 sob.9;00-14;00 można tam kupić laptopy,zestawy komputerowe,częsci i akcesoria komputerowe,oprogramowania ,urządzenia telekomunikacyjne,telefony komurkowe,telefony stacionarne(domowe) urządzienia RTV telewizory PLAZMY ma zamuwiemie i od ręki ,też można naprawić komputer numer do serwisu 506654335,789336104 a GG 35894685 i też możliwość na raty dodatkowo FOTOEXPRESS zdięcia cyfrowe w 30minut :) POLECAM ZARA0:)
djdeejay 2011-10-23 20:36:58
Zara, nie obraź się, ale skoro Ty polecasz sklep, to pozwól że zaproponuję Ci słownik języka polskiego :)

A do tematu, to ogólnie powiem tak - lepiej złożyć sobie z części komputer, niż kupować gotowy złożony na allegro.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]