0°   dziś 4°   jutro
Sobota, 23 listopada Adela, Klemens, Klementyna, Felicyta
2174

Wydarzenia

Darmozjadów przyszedł czas - kolenda...

arbos 2012-12-25 13:44:20
Znowu święta i znowu pielgrzymki po pieniądze. Nie wiem ile dać aby nie było za mało ani za DUŻO na kolędzie. W tam tym roku był u mnie ksiądz po kolędzie i dałem mu 50zł i się mnie pyta głupkowato czy mi wydać coś ? 8o A i jeszcze w dodatku te niegrzeczne bachory to im zawsze to po 2zł daje. Ale czy nie za dużo ? :O
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Darmozjadów przyszedł czas - kolenda...
maniel67 2012-12-25 14:11:16
Czas bys odwiedzil psychiatre :D
Jak mozna nazywac dzieci bachorami zal :/
Wesolych Swiat ale pewnie i Swieta dla ciebie nie maja wiekszego znaczenia.
jeden1 2012-12-25 14:20:06
Ludzie-jest na portalu kilku idiotów którzy swoimi wpisami celowo Was prowokują a pisząc pod kilkoma nickami podpuszczają.Lecząc własne kompleksy próbują w jakiś sposób zaistnieć.Po prostu nie odpisujcie debilom
konto usunięte 2012-12-25 14:40:58
Wg. Miejskiego Słownika Slangu i Mowy Potocznej - "KOLENDA" to: impreza, melanż, libacja. Powiem szczerze, Arbos, że całkiem niedużo i tak wydajesz na imprezę domową. ;))

@ Chyba że chodzi Ci o "KOLĘDĘ", czyli o wizytę duszpasterską, to w takim razie każdy daje w kopercie ile chce i nie spotkałem się, by ksiądz do niej zaglądał ile jest w środku. Kiedyś zapomnieliśmy nawet dać księdzu kopertę i nie upomniał się o nią (dałem później na klatce i powiedział, że przecież nie trzeba było).

Tak więc, jeśli w ogóle nie masz ochoty i traktujesz to wyłącznie jak wydawanie pieniędzy, to lepiej w ogóle daj sobie spokój z wpuszczaniem księdza, bo robisz to na pokaz przed sąsiadami.

Po pierwsze nie jest to obowiązek dawania, a po drugie każdy daje na ile go stać - dałbyś 10 zł. i nic by się nie stało. Najgorsze jest to, ze najpierw dajesz komuś coś (księdzu), a później mu to wypominasz... nieładnie. :)
jane 2012-12-25 15:38:38
Arbos ty chyba za dużo wypiłeś,jak możesz tak nazywać dzieci,a jeśli niechcesz przyjmować kolędników to ich nie przyjmuj albo lepiej napisz na bramce że kolędnikom wstęp zabroniony
Janek64 2012-12-25 17:09:48
Nikt ciebie nie zmusza zebys dawal . Nie chcesz nie daj i nie rob wyrzutow.Nikt nie prosi wrecz odwrotnie sa ksieza ktorzy mowia ze nic nie potrzeba to my wciskamy .
Podziekowania dla ksiezy ktorzy nas odwiedzaja podczas swiat Bozego Narodzenia .Pozdrawiam
forfiter 2012-12-25 17:50:20
Jest taka tradycja że chodzą po kolędzie,
czy z kolędą jak kto woli, i zwyczajowo otrzymują od gospodarzy datek.
I dobrze, należy dać każdemu;
nieważne czy są to chłopcy z gwiazdą lub szopką
czy też ksiądz z parafii.
Różnica jest natomiast taka że po zakończeniu kolędy chłopak z gwiazdą kupuje sobie rower
a ksiądz samochód.
arbos 2012-12-25 19:29:51
Po kolędzie księża auta kupują. Jadę kiedyś z kolegą autem ( dużo dużo gorszym od księdza auta ) i sobie wyobrazcie ze jedzie BMW 530d ( ooo wyglądało na nowe ) i kolega mi mówi patrz jaka fura jedzie a ja mu mowie ze to na pewno jakiegoś księdza podjezdzamy bliżej i w środku za kierownicą ( skórzaną i w fotelach skórzanych ) siedzi brat zakonny , naprawdę moje zdziwienie było ogromne i jeszcze w dodatku przy tym swoim małym uchu brat zakonny trzymał telefon czarną Xperie Neo V. Ale mało tego widać było , że brat ma ciężkie kopytko bo jak depną po gazie to tam 140km/h było w momencie a co by było jak by za zakrętem stała policja ? To ksiądz by się tłumaczył , że się zamodlił... A za przekroczenie ZNACZNIE prędkości to jest 500zł i 10punktów a jeszcze za rozmowę przez telefon to 200zł i 5punktów karnych to razem jest niestety 700zł o 15punktów a ksiądz to ma pewnie nie tylko już na swoim kącie tych punktów , a mandat to by była strata kogo ? Księdza czy parafian ? :)
GussMussqu 2012-12-25 21:25:55
A jakiej miał firmy buty, gdy tak deptał?
Dina 2012-12-25 21:59:08
Drodzy komentatorzy, czyżbyście reprezentowali "mowę nienawiści"?
bearchen 2012-12-25 22:31:49
54 zl dac a potem rzygac na forum, no normalnie usmialam sie do lez. Chociaz zapewne nie powinnam, tu trzeba plakac raczej nad OGROMNA glupota autora tematu.
Zamknij drzwi na klucz przy nastepnej koledzie biedaku.
Dina 2012-12-26 12:25:55
Autorze tematu, przed księdzem idącym po kolędzie możesz zamknąć drzwi, ale wiedz, że 55 tys. urzędników UE będzie miało 7 % podwyżki swoich płac i to z Twojej kieszeni !!!! (a zarabiają do 60 tys. zł.).
AonNikt 2012-12-26 12:53:51
ale jaja jak berety
Elektronik 2012-12-26 17:01:55
arbos nie obrazaj kolednikow!Bo nawet nie masz pojecia jak ciezka to profesja.
arbos 2012-12-26 19:19:11
Elektronik jaka "ciezka profesja" ? Obejdą po kolędzie parę domów i zarobią tyle co ty za miesiąc w tej swojej marnej robocie... :)
Dina 2012-12-26 21:52:43
Myślę, że wasz dramat na tym polega, że nie macie o czym z księdzem porozmawiać (może z sumieniem coś nie tak ?).
GussMussqu 2012-12-26 23:04:17
@arbos, te parę domów to 700 (słownie siedemset), żeby zarobić tyle co najniższa wypłata, jeśli w każdym domu dostają tyle samo co u ciebie. Chyba że te 2 zł to dla dwóch, wtedy sytuacja się komplikuje.
edi60 2012-12-27 09:45:40
@arbos powiedz czy my ci zagladamy do garnka co jesz i czym jezdzisz wiec daj sobie siana i zyj sobie spokojnie i innym tez daj spokoj a jak ci malo jest to rusz glowa jak dorobic sobie zebys mial wypasiony tel lub bryke to tez sie do innych tyczy co tez tak samo zazdrosnym okiem patrza na innych a co do kolędy to nie przyjmoj nikogo proste i nie placz tu na forum
Dina 2012-12-27 20:58:00
Ładnie wyliczyliście te kwoty (700), tylko pytanie, dlaczego sami nie wybierzecie się po nie?
GussMussqu 2012-12-27 22:56:14
Nie stresuj się @Dina, mój komentarz tylko chciał pokazać, że dla @arbosa "parę" to znaczy "tysiąc". Ogólnie rzecz biorąc śmieję się z niego. Albo raczej z głupoty, którą on reprezentuje.
arbos 2012-12-28 08:54:08
@GussMussqu Haha 700zł powiadasz ? A jak ksiądz ma po kolędzie z 35domów to jak wszędzie dostanie po 100zł to ma 3500zł a jak by mu nawet dawali po 50zł to będzie miał 1750zł to , w której ty robocie zarobisz tyle za jeden dzień ? A ksiądz nie chodzi tylko jeden raz po kolędzie tylko kilka razy ! :| A może ty jesteś "księdzem" i się teraz tylko bronisz ? :)
marlehill 2012-12-28 11:09:38
Wszystkie kolędy krótsze jak 30 minut powinny być traktowane jako -bimbanie z wiernych- i oczywiście absolutnie bezpłatne.Amen
arbos 2012-12-28 11:45:15
@marlehill zgadzam się z tobą w 100%
edi60 2012-12-28 12:17:54
tych co tak krytycznie sie wypowiadaja = to po co dajecie po co wyliczacie i o co tak was bardzo glowa boli tego was nierozumie !!!!!!jak niedajesz to nie krytykuj bo niemasz prawa do tego bo nicht ci pieniedzy z kieszeni nie wydziera
Elektronik 2012-12-28 15:50:14
arbos Ty chyba nie wiesz co mowisz!Jak taki kolednik 30 zl za dzien nazbiera to jest super. Ty myslisz ze ludzie tak otwieraja?Ciezka profesja bo trzeba sie nachodzic i czesto wraca sie z niczym. Wiem co mowie bo znam kilku kolednikow.Jest to niebezpieczne bo roznych swirow mozna spotkac,-popatrz sobie na artykul w aktualnosciach. Do tego psy czesto puszczone luzem i zimno. Jesli tak zazroscisz tych pieniedzy to sam sprobuj. I nie obrazaj ludzi na forum,latwo sie to robi jak ktos nie moze sie bronic. Wstyd!
Elektronik 2012-12-28 15:52:45
Ksiezy zostaw w spokoju,najlepiej nie otwieraj,nikt ci nie kaze. Zaoszczedzisz sobie pieniazki. I alleluja. Robisz z siebie posmiewisko tu na forum. Za 50 zl rzucasz sie na Kosciol.
GussMussqu 2012-12-28 19:28:39
@arbos. Nie 700 zł tylko 700 domów. I nie chodzi o księży, tylko o kolędników. Chodzi jeszcze o 2 zł, które dajesz. Zresztą i tak to nie ma znaczenia, bo niechże sobie nawet milion złotych zarobią w 5 minut, a Tobie nic do tego.
Dina 2012-12-28 21:14:59
arbos - na wstępie piszesz, że dałeś księdzu 50 zł., a "bachorom" po 2 zł. (iście nie wysiliłeś się!)i głupkowato się pytasz, chyba sam siebie, czy nie za dużo ? Człowiek poważny wie ile ma dać, daje, i zachowuje to w tajemnicy. Ale jak piszę - "człowiek poważny".
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]