2174
Wydarzenia
Fundusz kościelny-zlikwidowany.
konto usunięte 2012-03-20 15:20:59
Czy to dobrze,czy to źle? Co Wy na to?
Re: Fundusz kościelny-zlikwidowany.
Sniper
2012-03-20 15:28:49
no i chwała. Teraz będzie płacił ten co chce, a nie każdy.
L4WA
2012-03-20 16:48:53
źle - szczególnie że najbardziej na likwidacji zależało osobom które o kościele wiedzą tylko tyle że "jest" i nie maja pojęcia na co finansuje ten fundusz, a informacje o tym czerpali z TV...- tu by się sonda przydała :P
KaKropka
2012-03-20 17:17:25
Fundusz powstał w 1950 roku na mocy ustawy "o przejęciu przez państwo dóbr martwej ręki, poręczeniu proboszczom posiadania gospodarstw rolnych i utworzeniu Funduszu Kościelnego". Skoro komisja majątkowa oddała przejęte ziemie aż z nawiązką (została zlikwidowana więc uznaję, że tak się stało) to fundusz powinien być zlikwidowany. I nie mam nic przeciwko temu, żeby państwo pomagało w renowacji zabytkowych kościołów (ale nie oddawało grunty za 1% ceny rynkowej pod budowy nowych). Nie widzę też powodów, żeby lekcje religii odbywały się w szkołach oraz żeby państwo płaciło katechetom i księżą, którzy je prowadzą. To powinno odbywać się w salkach katechetycznych - tak jak było to kiedyś. Wtedy uczestniczyli by w nich Ci, którzy są tym zainteresowani. Po to te salki powstawały. Dwie godziny lekcyjne chyba lepiej przeznaczyć na dodatkowe zajęcia z matematyki (patrząc na wyniki obowiązkowej matury) - większy byłby z tego pożytek.
konto usunięte
2012-03-20 19:05:35
Myślę, że nikt tak naprawdę nie wie |JA NIE WIEM| co ten fundusz finansował Kościołom? Czy teraz My wierni damy radę zapewnić te finanse Kościołowi,bo niestety-mamy już mniej pieniędzy.
gueene
2012-03-20 19:17:44
pieniedzy mamy mniej, a księża mają potrzeby oj będzie dramat, napweno coś wymyślą żeby im dać, nie damy dzieciom, bo musimy dać księżom
kyniu
2012-03-20 19:42:56
Moje zdanie jest takie: skoro kościół tak domaga się zwrotu majątków to zwrócić mu te dobra,ale wtedy koniec jakiejkolwiek pomocy finansowej z budżetu państwa i koniec płacenia za pogrzeby,śluby,komunie itd,itp.Koniec ofiar na tacę(chyba że ktoś będzie miał takie życzenie-ale tych osób będzie coraz mniej) Niech sobie radzi sam.Przecież mając tyle majątku, myślę że swobodnie dadzą sobie radę.A z drugiej strony to się zastanawiam na co kościołowi tyle dóbr.Odbierali grunty nie bacząc na to,że na niektórych miały powstać przedszkola,szkoły itp. Brali bo się im należy i nie zważali,że robią komuś krzywdę."Uczynimy wszystko co Pan nakazał"-czyżby taki mieli nakaz?.Pazerność kościoła i naszej władzy nie zna granic!!!!!!!!!!!!!!!!
forfiter
2012-03-20 20:18:13
Likwidacja Funduszu Kościelnego wiele nie zmieni, głównie sposób ubezpieczeń duchownych i nabywanie uprawnień emerytalnych.
Fundusz zastąpiony zostanie podatkiem który każdy obywatel osiągający dochody będzie mógł dobrowolnie przekazać na rzecz Kościoła, ale rzecz jasna niekoniecznie Rzymskokatolickiego.
Może to będzie 0,3 %, może 0,5 . Sam Kościół proponował 1 proc.
Może się okazać że pieniądze uzyskiwane przez Kościół z tego podatku wcale nie będą mniejsze od tych z Funduszu, więc niepotrzebnie purpuraci kościelni podnoszą taki rwetest i larum że to zamach na Kościół w Polsce.
Tak samo jak ze sprawą odszkodowań za molestowania seksualne- zupełnie się odcięli i nie chcą mieć z tym nic wspólnego. To znaczy z płaceniem, nie z molestowaniem.
To o tyle ciekawe że w Europie i w Ameryce Kościół płaci bo czuje się winny a u nas nie. Ale może to i dobrze, bo wielu źle by się czuło ze świadomością że dając na Kościół płacą za błędy duchownych.
Fundusz zastąpiony zostanie podatkiem który każdy obywatel osiągający dochody będzie mógł dobrowolnie przekazać na rzecz Kościoła, ale rzecz jasna niekoniecznie Rzymskokatolickiego.
Może to będzie 0,3 %, może 0,5 . Sam Kościół proponował 1 proc.
Może się okazać że pieniądze uzyskiwane przez Kościół z tego podatku wcale nie będą mniejsze od tych z Funduszu, więc niepotrzebnie purpuraci kościelni podnoszą taki rwetest i larum że to zamach na Kościół w Polsce.
Tak samo jak ze sprawą odszkodowań za molestowania seksualne- zupełnie się odcięli i nie chcą mieć z tym nic wspólnego. To znaczy z płaceniem, nie z molestowaniem.
To o tyle ciekawe że w Europie i w Ameryce Kościół płaci bo czuje się winny a u nas nie. Ale może to i dobrze, bo wielu źle by się czuło ze świadomością że dając na Kościół płacą za błędy duchownych.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź