2174
Wydarzenia
MAXBUS - DZIWNY KURS ?
angel89 2012-01-17 19:52:50
Ostatnio miałam okazje podróżować Maxbusem i zauważyłam nietypową sytuację, a mianowicie o 15.55 jest kurs do Krakowa przez Żegocinę... Maxbus jedzie tuż przed Przewozami a potem czeka na innego ze swojej firmy (chyba z 16.10) i przesadza do niego pasażerów. Dla mnie jest to co najmniej dziwne i raczej nie należy to do zasad uczciwej konkurencji. Co o tym myślicie ?
Re: MAXBUS - DZIWNY KURS ?
renesa
2012-01-18 09:15:44
Maxbus zawsze leciał w kulki z innymi przewoźnikami. Kierowcy też są dobrymi aparatami, rozpowiadają, że konkurencja jest nie uczciwa, a oni sami albo przyśpieszają kurs, albo opóźniają. A poza tym jeżdżąc do Krakowa, zawsze proszę o bilet, bo nigdy kierowcy nie dają biletu, raz spotkałam się z pytaniem ze strony kierowcy : po co Pani bilet?. No wiecie co, to co oni robią, w głowie się nie mieści.
A busy Maxbusy są ciągle zapchane pasażerami, beznadziejne godziny odjazdów, szkoda że nie ma innego stałego przewoźnika przez Stare Rybie, tamtędy najszybciej.
A busy Maxbusy są ciągle zapchane pasażerami, beznadziejne godziny odjazdów, szkoda że nie ma innego stałego przewoźnika przez Stare Rybie, tamtędy najszybciej.
pinokio
2012-01-18 10:33:44
Dojeżdżam do Laskowej a i czasem do Krakowa. Faktycznie jest (nie ma na rozkładzie) taki kurs o 15,55 przez Żegocinę ale tablicę zakłada jak podjadą Przewozy. Dwa razy widziałem taką scenkę z tablicą. Kiedyś coś tam się stało że Przewozów nie było to ten "dziwny kurs" też nie pojechał. Dziwne. Przez Rybie rozkładowo jest szybciej ale są kierowcy co potrafią dłuuugo jechać.
baryla
2012-01-24 20:18:26
Wcale mnie nie dziwią te dziwne kursy. Miałem "zaszczyt" jechać do i z Krakowa i akurat z tym samym kierowcą. Mimowolnie spoglądałem jak dzielnie NIE BILETUJE pasażerów. No i jak mają nie drożeć bilety ? Może to też i stąd te dziwne kursy w wykonaniu Maxbusa, bo ciągle mało kasy. Chyba zrobię sobie prawko na autobusy bo zarobki wyglądają na całkiem przyzwoite. Nie wiem jak te prawe pensje ale lewe na pewno :)
Jeżeli Pan Właściciel jest ciekawy które i kiedy były te kursy to chętnie udostępnię informację na PW na dowód że nie wyssałem sobie tego z palca :)
Jeżeli Pan Właściciel jest ciekawy które i kiedy były te kursy to chętnie udostępnię informację na PW na dowód że nie wyssałem sobie tego z palca :)
nico10
2012-02-11 22:22:02
Niewiem ale wydaje mi sie ze ceny biletów niemaja nic do biletowania ale nasz kolega baryl ciagle sie uczy i mysli ze od ilosci biletów cena rosnie wiec uswiadamoam Cie .. ze to od ceny paliwa tak jest wiec pisz do tuska on Ci wytlmaczy a nie spuszczaj sie na lim.in.
mari
2012-02-12 11:09:57
nico, bredzisz.
Jeśli kierowca nie biletuje pasażerów to prawdopodobnie nie daje właścicielowi kasy za "niesprzedane" bilety. Efekt jest taki, że koszt dla Maxbusa jednego kursu wynosi 400 zł a kierowca daje tylko 200 zł, bo resztę wkłada do swojej kieszeni. Kurs jest nieopłacalny więc Maxbus musi podnieść cenę biletów. A ceny paliwa są ściśle związane z kursem dolara- niedawno wynosił 3,5 zł a rok temu 2,6- 2,8. Jak kurs rośnie to i paliwo też.
Jeśli kierowca nie biletuje pasażerów to prawdopodobnie nie daje właścicielowi kasy za "niesprzedane" bilety. Efekt jest taki, że koszt dla Maxbusa jednego kursu wynosi 400 zł a kierowca daje tylko 200 zł, bo resztę wkłada do swojej kieszeni. Kurs jest nieopłacalny więc Maxbus musi podnieść cenę biletów. A ceny paliwa są ściśle związane z kursem dolara- niedawno wynosił 3,5 zł a rok temu 2,6- 2,8. Jak kurs rośnie to i paliwo też.
Slaqer123
2012-02-12 11:46:28
To jak tak narzekacie na MAX-BUSA to co powiecie o PRZEWOZACH co ???
sencio
2012-02-12 13:20:14
mari i baryla to Wy bredzicie w waszych "detektywistyczna-aferalnych" domysłach. Żaden z właścicieli firm przewozowych nie będzie zainteresowany Waszymi donosami. Mają zaufanych pracowników a od każdego biletu trzeba odprowadzić VAT i podatek dochodowy. Paradoksalnie dzięki ich nie wydawaniu mogą dłużej nie podnosić cen biletów. Naprawdę nie trzeba mieć zbyt wielkiego IQ by się tego domyślić.:p
ignis
2012-02-12 16:00:53
a ja widzialem jak przewozy z 16 dojechaly do Żegociny schował się za szkołą jak przejechał MAX to zawrócił
konto usunięte
2012-02-12 18:28:28
Max busami sie nie oplaca jezdzić to strata czasu i pieniedzy
angel89
2012-02-12 21:35:52
A Ty Ignis jechałeś tymi Przewozami czy za nimi biegałeś, skoro tak wszystko dokładnie wiesz? Jeśli nimi jechałeś to logicznie myśląc wróciłeś z nimi do Limanowej..? no chyba że siedziałeś w bagażniku :)
mokasyn
2012-02-13 10:56:15
Pewien kierowca maxbusa, gdy zjeżdża na "bazę", zatrzymuje się na przystanku, przelicza kasę, odkłada to ca ma dać właścicielowi, czyli co "wklepał" do kasy, a resztę pakuje do swojej kieszeni. Dosyć długo tak stoi, a potem zjeżdza do właściciela. Poza tym traktują pasażerów jak bydło. Na tak wielkich mrozach nie włączają ogrzewania i podróżujący są przemarznięci.
mokasyn
2012-02-13 10:56:18
Pewien kierowca maxbusa, gdy zjeżdża na "bazę", zatrzymuje się na przystanku, przelicza kasę, odkłada to ca ma dać właścicielowi, czyli co "wklepał" do kasy, a resztę pakuje do swojej kieszeni. Dosyć długo tak stoi, a potem zjeżdza do właściciela. Poza tym traktują pasażerów jak bydło. Na tak wielkich mrozach nie włączają ogrzewania i podróżujący są przemarznięci.
bobek2010
2012-02-13 13:18:15
Nie chcę wyjść na osobę broniącą MAX-BUSów ale w odróżnieniu od Przewozów przynajmniej mozna na nie liczyć. Często jeżdżę trasą Lim - Krk i w przeciągu 5 mcy nie zdarzyła mi się sytuacja, że MAX nie jechał (czego niestety nie moge powiedzieć o Przewozach). A co do kierowców to wg mnie są jak najbardziej ok ! Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie ja jeżdże tym czym mi akurat wygodniej i szybciej a ze to akurat MAX-BUSY to nie mam zastrzeżeń.
konto usunięte
2012-02-13 14:16:36
oszuscie i zlodzieje panosza sie po drogach
LadyGaGa
2012-02-18 01:16:01
nie ma to jak kurs z kierowca palacym papierosy i smsujacym w czasie jazdy...i kto powiedzial ze faceci nie potrafia robic dwoch rzeczy naraz?tak...wiele sie musimy jeszcze nauczyc;/
renata2010
2012-02-26 09:30:06
Witam. W związku z kolejną podwyżką cen biletów od marca mam pytanie: może ktoś dojeżdża albo chciałby dojeżdżać samochodem do pracy w Krakowie? Może by udało się samochodem dojeżdżać w kilka osób i koszty dzielić na kilka osób. Interesuje mnie dojazd od pon- pt na godzinę 8.00 do Wieliczki, z Wieliczki 16.00. Czy ktoś może pracuje w tych godzinach i reflektowałby??
pawlo147
2012-02-26 09:40:26
ja jeżdże 2-razy w tygodniu w tych godz.
12lp
2012-02-26 10:05:25
renata skad masz info o podwyzce w marcu? wogle ile koszuje eraz bile z limanowej do krk przez rybie?
KaKropka
2012-02-26 10:55:20
Zwykły bilet od jakiegoś czasu kosztuje 13zł. Od 1 marca w górę idą miesięczne. Nie napisali o ile.
mrozik21
2012-02-26 14:28:15
cos jest nietak oplaca sie puscic kurs na pusto przed konkurencja a pozniej becza ze dochody male i podnosza ceny. dawniej byla delta pks ceny nie frunely ta szybko w gore i dojezdzalo sie w 1.50 max do krakowa a teraz gdy na krakow weszla firma maxbus czas ten nieraz wydluzyl sie do 2.50 godziny staj rozgladaja bawia sie telefonami a my siedzimy w tych klatkach jak zwierzeta a pozniej gaz i nagle ciag jak samolotem wieksze zuzycie paliwa i samochodu itd. i podwyzki nie ma jakis przepisow na stawke cenowa?
EL1298
2016-11-18 23:19:25
Dziś, 18.11.2016 (g.17.30), kurs Żegocina - Kraków, mąż płacił a bilet, gdy kierowca nagle ruszył. Mąż przewrócił się prawie na przednią szybę. W odpowiedzi, zamiast przeprosin usłyszał pretensje od kierowcy, że "prawie przewrócił się mu na kasę i szybę". Małżonek stwierdził, że gdyby miał w ręku bagaż, nie utrzymałby równowagi i doszłoby do nieszczęścia, wpadłby całym impetem na tę szybę. Gdy zgłosiłam skargę do szefostwa, usłyszałam, że mogę sobie jeździć innymi liniami. Znajoma miała bardzo podobną historię w tej firmie, na dodatek z udziałem dzieci. Widocznie w Maxbusie od góry do dołu istnieje selekcja negatywna i zerowa kultura kierowców. Szczerze nie polecam tej firmy!
fanaticus
2017-03-03 15:04:07
Jest to obowiazek kierowców do wydania paragonów za przejazd.W sklepie tez odprowadzaja vat od sprzedaży i sa kontrole czy sprzedawca wydaje paragon.Ja z Limanowej dojezdzam Maxbusem odcinek 2km i płace za bilet 3zł to jest lekka przesada a o dostaniu paragonu nie ma mowy. Rozwiazanie jest dobre jesli ktos czesto dojezdza poprotu kupic tzw.miesieczny wtedy juz musi byc paragon wydrukowany .
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź