24° dziś 27° jutro
Środa, 23 lipca Apolinary, Bogna, Brygida, Sława, Sławosz, Żelisław
1487

Hyde Park

Mój list do radnych przed sesją Rady Miasta

berecik 2012-02-25 10:01:59
Jadwiga Sikoń, Anastazja Brajner, Irena Grosicka, Jan Winiewski, Jolanta Juszkiewicz
Od lewej - góra: Antoni Dyląg, Janusz Bugajski, Walenty Rusin, Zygmunt Liszka, Andrzej Ligas
Stanisław Golonka, Stanisław Orzechowski, Mateusz Wroński, Leszek Woźniak, Mieczysław Sukiennik

Szanowni włodarze naszego miasta Limanowa za nim zasiądziecie w najbliższy wtorek na Sali obrad w Ratuszu w ławach Rady Miasta zróbcie sobie maleńki spacerek przed Bazilikę spójrzcie na ten pomnik największego syna jakiego wydała Polska Ziemia, odmówcie może „ Ojcze nasz” lub modlitwę do Ducha Świętego, albo przypomnijcie tylko sobie jego słowa: „Ja Panu Bogu codziennie dziękuję, że jest w Polsce takie radio i że się nazywa Radio Maryja” a także: „Wielka jest dzisiaj potrzeba przepowiadania Ewangelii w naszej Ojczyźnie. Potrzebne jest ludziom autentyczne słowo. Słowo, które buduje, a nie dzieli, które wlewa otuchę w zalęknione serca; słowo czyste, proste, głoszące miłość i prawdę. Takim słowem jest orędzie zbawienia. Jest nim sam Chrystus. Tego właśnie słowa wy jesteście głosicielami" (Audiencja Generalna, 23.03.1994).”
W ostatnimi czasy nie ma dnia by w przestrzeni medialnej nie było by komunikatu o podejmowanych rezolucjach organizacji, stowarzyszeń, organów samorządów terytorialnych. W sprawie nie przyznania koncesji Telewizji Trwam na multipleksie wypowiedział się Episkopat Polski, Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich a lista pozostałych jest taka długa, że nie ma sensu ani możliwości, by ją tu w całości zamieścić. Cała demokratyczna Polska staje więc w obronie niezbywalnych praw obywatelskich. Odbiorcy Radia Maryja i Telewizji TRWAM, obywatele Rzeczypospolitej Polskiej, mają konstytucyjne prawo do własnych, katolickich mediów w imię zasady równości wobec prawa i sprawiedliwości społecznej oraz do równoprawnego traktowania podmiotów-wnioskodawców. A nie tylko dopuszczania ?okienek katolickich" w ramówkach programów radiowych i telewizyjnych. Tworzą one z natury rzeczy swoiste katolickie getto. Jednobrzmiący przekaz płynie dzisiaj z większości mediów publicznych i komercyjnych. Polacy, zaniepokojeni uzależnieniem głównych środków przekazu od jednej partii, mają prawo czuć się głęboko manipulowani i eliminowani.

Tym bardziej, że już wiemy w dniu dzisiejszym, że główni rozgrywający na rynku telewizyjnym zastosowali stary, sprawdzony chwyt. Do walki wysłali świeże, niezgrane jeszcze firmy, a gdy tylko otrzymały one wymarzone koncesje, oficjalnie zaczęły przejmować w nich pakiety kontrolne. I tak: TVN ma już 50,55% udziałów w spółce Stavka, nadającej od 2 stycznia kanał TTV. Pierwszą ćwiartkę nabył już we wrześniu, drugą pod koniec grudnia. Firma ITI nie wydała na ten temat oficjalnego komunikatu, bo jak twierdzi „nie miała takiego obowiązku”. Polsat grał przynajmniej w otwarte karty. Kto chciał, wiedział, że udziałowcem spółki ATM Grupa (koncesja na kanał ATM Rozrywka) jest Zygmunt Solorz, właściciel Polsatu.
Szanowni Radni mojego miasta dobrze, że myślicie o drogach, chodnikach, szkołach i stołówkach w nich, przedszkolach a nawet podjęliście na ostatniej sesji uchwałę o rozbiórce pozostałości po pomniku wdzięczności Czerwonej Armii, za to ja jestem Wam bardzo wdzięczny. Lecz jak mówi stare powiedzenie nie samym chlebem człowiek żyje.
W życiu społeczności dbanie o jej codzienny byt jest bardzo ważne, lecz są od tego sprawy jeszcze ważniejsze bo decydujące o naszej tożsamości, o tym kim jesteśmy i kim mamy być w przyszłości. O to wszystko na naszych oczach toczy się bój między posiadającym już prawie całość dostępu do rynku medialnego mainstreamowymi środkami przekazu a posiadającymi bardzo ograniczony dostęp do tego rynku mediami Fundacji Lux Veritatis. Można lubić lub nie Radio Maryja lecz stanie obok tego sporu jest postawą biernie akceptującą zabijanie wolności dostępu do mediów milionów Polaków i to nie tylko katolików. Jest akceptacją ograniczania naszych konstytucyjnych praw i wolności obywatelskich przez oddaną w ręce Prezydenta i Rządu Polski Krajową Radę Radiofonii i Telewizji.
Dlatego oczekuję, że Rada Miasta Limanowa śladem wielu innych podejmie na najbliższej sesji odpowiednia rezolucję w tej sprawie.
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Mój list do radnych przed sesją Rady Miasta
berecik 2012-02-27 07:24:33 Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
berecik 2012-02-27 07:26:54 Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
berecik 2012-02-27 07:34:46 Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Sniper 2012-02-27 10:13:54
Lecz się póki jeszcze czas. W takiej kwestii trzeba zrobić referendum żebyś mógł dobitnie zobaczeć, że masz nie halo w głowie. A władza jest od tego by zajmować się sprawami istotnymi. A Polska jest krajem z założenia świeckim i kościół nie ma prawa się wtykać ze swoim nosem w sprawy państwa.
orate 2012-02-27 14:55:19
snajper ,twój komentarz jest , delikatnie mówiąc nie ładny , obrażasz Człowieka bez powodu ,argumenty twoje są nie trafione ,zwymiotowałeś coś co trudno nazwać komentarzem , kościół nie ma prawa a ty masz ,nie ośmieszaj się .
orate 2012-02-27 15:17:45
W całości popieram Pana "list do radnych" , smutne jest w tym tylko to , że trzeba im , radnym , których to myśmy wybrali i nie jednokrotnie są Oni naszymi przyjaciółmi i znajomymi , o tym przypominać że pracują dla nas , dla naszego miasta . To są ludzie wierzący i należący do Kościoła Rzymsko-Katolickiego , a więc powinni czuć tę niezdrową atmosferę , jaką stworzono na zamówienie polityczne w sprawie koncesji dla telewizji Trwam .
Szanowny Panie berecik ,zawsze z zainteresowaniem czytam pańskie teksty , są znakomite ,TRZYMAĆ TAK DALEJ , POZDRAWIAM SERDECZNIE .
terorist 2012-02-27 16:56:22
Berecik fajnie, że jesteś bojownikiem RM ale... Po pierwsze RM to nie Kościół. Po drugie RM to nie jest głos Kościoła, a po trzecie na dobrą sprawę jest to stacja prywatna panów właścicieli Lux Veritatis. Jak chcecie to sobie oglądajcie i słuchajcie tej stacji, mi to nie przeszkadza. Ale nie oczekujcie, że samorządy będą podejmować takie ustawy. I jeszcze jedno: walka z Rydzykiem nie jest walką z Kościołem.
orate 2012-02-27 17:52:21
Radni Podhala , już dawno taką uchwałę podjęli,przedruk ze strony podhale24.pl
>
aktualności
Rada Powiatu Nowotarskiego podjęła rezolucję ws. Telewizji Trwam
23.02.2012 20:16 / czytano: 1196 / powrót

NOWY TARG. Na wniosek klubu Solidarne Podhale Spisz i Orawa, Rada Powiatu Nowotarskiego podjęła dziś rezolucję w sprawie nieprzyznania TV Trwam miejsca na multipleksie cyfrowym. Za rezolucją zagłosowali niemal wszyscy radni - tylko dwóch wstrzymało się od głosu (Marek Szarawarski i Adam Jurek), nikt nie był przeciw.

W podjętej rezolucji czytamy m.in.:

"Decyzja KRRiT spowodowała protest społeczny, którego wyrazem są podpisy złożone w liczbie półtora miliona, przez mieszkańców Polski w tym także Podhala. Wykluczenie Telewizji Trwam z grona nadawców naziemnej telewizji cyfrowej jest zaprzeczeniem zasady wolności słowa, pluralizmu poglądów, swobody ich głoszenia i równego dla wszystkich podmiotów dostępu do środków technicznych zapewniających możliwość prezentowania tych poglądów społeczeństwu. Organ państwa mający - zgodnie z art. 213 Konstytucji - "stać na straży wolności słowa, prawa do informacji oraz interesu publicznego w radiofonii i telewizji", świadomie pozbawia znaczną grupę obywateli ich podstawowego prawa. Decyzja KRRiT jest zaprzeczeniem zasad, na których budowana jest wolna Polska, a szczególnie możliwość głoszenia swoich poglądów i wsłuchiwania się w poglądy innych. Przyjęte rozwiązanie nawiązuje do czasów, kiedy wolność słowa była ograniczona, a skutki tego rozciągały się na wszystkie dziedziny życia publicznego. Dlatego, jako Radni Powiatu Nowotarskiego apelujemy do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji aby w imię zachowania zasad równości wobec prawa i pluralizmu poglądów zweryfikowała i zmieniła stanowisko wobec Telewizji Trwam przyznając miejsce na multipleksie cyfrowej telewizji naziemnej".
berecik 2012-02-27 18:17:31
Szanowny Panie Orate Dziękuję za nie wiem czy zasłużone pochwały moich tekstów zamieszczanych w tym portalu.
Zawsze zakładam dobrą wole i szczere intencje naszych wybrańców, lecz musimy wiedzieć, że to Oni powinni być w stałym kontakcie z nami, bo taka jest ich rola w systemie demokracji przedstawicielskiej. Radni powinni zabiegać o kontakty z swoimi wyborcami w całym okresie sprawowania powierzonego im przez nas mandatu. Niestety często przypominają sobie o tym podstawowym obowiązku radnego dopiero w czasie kampanii wyborczej. Taka sytuacja wcale z nas obywateli nie zdejmuje obowiązku z przekazywaniu im naszych opinii, życzeń i postulatów. Na radnych ciąży odpowiedzialność za urządzanie na życia w mieście, lecz my wyborcy powinniśmy im z własnej inicjatywy i swojej strony wskazywać im nurtujące nas problemy, bo jesteśmy odpowiedzialni podobnie jak oni w jakiejś części stosownie do swoich możliwości to wszystko, co dzieje się dzieje w mieści wobec naszych współobywateli dziś żyjących miedzy nami i tych, co przyjdą po nas.
Dlatego serdecznie zachęcam wszystkich bywających na tym forum zwracajmy się tą drogą do naszych wybrańców w Radzie Miasta. Burmistrz Miasta zapewne przy udziale Rady wprowadził duże innowacje w zakresie komunikowania ze społecznością zamieszczając na stronie miasta wszystkie aktualne informacje o tym wszystkim, co się w nim dzieje a także transmitowanie na żywo sesji Rady Miasta. Dobrze by było byśmy korzystali z tych dostępnych nam środków. Wchodząc na stronę miasta WWW.miasto.limanowa.pl można sobie dzięki funkcji newsletter zamówić przesyłanie na swoją pocztę tych wszystkich newsów.
Ja osobiście mam zamiar więcej czasu poświecić by na tym portalu coraz lepiej funkcjonowała wymiana informacją miedzy wyborcami i Radą Miasta oraz jej Radnymi, do tego przedsięwzięcia wszystkich nie obojętnych szczerze zapraszam.
chlop 2012-02-27 18:22:32
Dejta spokój co w tej Polsce się wyrabia najpierw "Krzyżacy" a teraz "Trwamowcy".HEJ
berecik 2012-02-27 18:28:44
Szanowny Panie Terorist mnie się marzy życie w takim państwie bym o tym, co chcę oglądać decydował za pomocą własnego pilota do telewizora a nie robiła tego za mnie jakaś enigmatyczna Rada powołana przez rządzące partie i Prezydenta. Myślę, że w tej sprawie jesteśmy zgodni, bo cenzura ma to do siebie, że każdego kiedyś dopadnie. Co dnia pilnujmy by nasi następcy nie musieli brac udzialu w takich uroczystościach: http://www.youtube.com/watch?v=_w_fKaAKBkE
Serdecznie pozdrawiam!
berecik 2012-02-27 18:30:59
Dejta spokój co w tej Polsce się wyrabia najpierw "Krzyżacy" a teraz "Trwamowcy".HEJ
odpowiedz Wyślij PW

Nie lepiej zająć się konopiami albo marychą?
chlop 2012-02-27 18:59:03
Nie trafiłeś.nie jestem zwolennikiem konopi , marychy czy Palikota.Ludzie są bez pracy,tym trzeba się zająć ,a nie jakąś telewizją ,którą można bez ograniczeń oglądać .HEJ
berecik 2012-02-27 19:08:28
Mysle, że najlepiej by było by kazdy zajmował sie to co umie robić.
Pozdrawiam!
Sniper 2012-02-27 20:21:49
Dokładnie jak terrorist napisał. A ty berecie masz prawo decydować co oglądasz za pomocą pilota. Najzwyczajniej w świecie możesz sobie dalej trwam oglądać bo upc dalej go będzie emitowało jak było do tej pory. Tylko rydzyk wykorzystał wasze tępe umysły i wmówił wam, że brak koncesji na publicznym multipleksie oznacza zniknięcie stacji z mediów. A tymczasem kiedy ostatni raz widziałeś by ktoś nie miał "satelity"? No właśnie. Nie zgadzam się by z pieniędzy publicznych, czyli także i moich korzystał rzydzyk. chcesz to kupuj pakiet upc i płać mu na to.
Sniper 2012-02-27 21:13:04
I jeszcze jedno bereciku, do twarzy Ci z człowiekiem na awatarze, który lał swoją żonę. Doprawdy wzorcowe zachowanie dla prawdziwego katolika.
leon 2012-02-28 00:13:18
@berecik - kup sobie satelitę a nie zawracaj głowy Radzie takimi duperelami. Są ważniejsze sprawy !
berecik 2012-02-28 09:30:37
Problem nie dotyczy mnie osobiście, lecz milionów obtwateli mojej oczyzny,którym ta władza zabierając im pilota od telewizora kazuje równoczesnie kupowac anteny satelitarne. Równoczesnie chojną reką oddaje koncesje spółkom podstawionych przez Polsat i TVN. To już nie jest dyskryminacja lecz afera równa Wategate, to pachnie kryminałem.
Aż dziw bierze, że sa jeszcze ludzie wierzący w te brenie Gazety Wyborczej.
Tu załączam film do obejżenie wyznawcom Maybacha Ojca Dyrektora. Ciekawe ilu znich jest na tyle spostrzegawczych by zauważyć prymitywna manipulację
http://www.youtube.com/watch?v=fGrM7IPe8F8
berecik 2012-02-28 09:37:16
Sniper.
bardzo dobre skojarzenie. Tak trzymaj a daleko zajdziesz! Być może bił, jeżeli tak to nie pierwszy i nie ostatni.Ty zapewne jesteś bez skazy. Byłbym jednak wdzięczny o wskazanie argumetów na potwierdzenie Twojej tezy, chetnie się z nimi zapoznam.
Z wyrazami szacunku.
chlop 2012-02-28 09:51:13
To Rydzyk "kazuje" Wam kupować anteny satelitarne i nie tylko bo również telefony komórkowe w jego sieci.Dlaczego nie daje tych zestawów za darmo lub za przysłowiową złotókę.Problem nie dotyczy mnie osobiście, lecz milionów obtwateli mojej oczyzny,którym ta władza nie zabiera pilota,a tymczasem trzeba zrobiś LEGALNĄ zbiórkę na pomoc spłaty kary.
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/gw-komornik-za-slaby-na-ojca-rydzyka,1,5036 074,wiadomosc.html
Sniper 2012-02-28 10:59:28
Berecie, nikt z twoich pobratymców czy jak ich tam nazywasz żeby oglądać kłamcę i naciągacza rydzyka. Do tej pory również nie miał koncesji na analogowe nadawanie więc nic a nic się nie zmienia, a każdy z twoich wierzących w rydyka bliźnich i tak miał satelitę i płacił rydzykowi poprzez aster. Więc po jaką cholerę wam rydzyk na multipleksie jeśli i tak nie będziecie go odbierać tą drogą? A będą za niego płacili ci co nie oglądają, bo wy - emeryci i renciści jesteście zwolnieni z płacenia abonamentu RTV.
leon 2012-02-28 12:48:31
@berecik, ty tu kitu ludziom nie sprzedawaj bo pewnie jesteś dystrybutorem dekoderów DVB-T z logo TV Trwam.
konto usunięte 2012-02-28 15:40:39
Dzięki Bereciku, bo Twój wpis tutaj na forum ośmielił nas bardziej do tych działań... "Vox populi, vox Dei"! - a zatem na dzisiejszej Sesji Rady Miasta, zostałą zgłoszona Inicjatywa Uchwałodawcza w sprawie poparcia starań o przyznanie TV TRWAM miejsca na multipleksie cyfrowym. Poniżej - Radni, którzy poparli tę Inicjatywę - swoimi własnoręcznymi podpisami: Rusin Walenty, Sikoń Jadwiga, Brajner Anastazja, Wroński Mateusz, Orzechowski Stanisław, Dyląg Antoni, Ligas Andrzej, Liszka Zygmunt, Juszkiewicz Jolanta, Golonka Stanisław (razem 10 radnych na 15 radnych).
konto usunięte 2012-02-28 16:00:44
Polecam też temat mojego autorstwa: "Lekarstwo na nerwicę", w którym o tych staraniach napisałem i w którym dowiadujemy się, że nie tylko "ludzie schorowani i starzy" ją popierają - jak to niektórzy by chcieli ich (nas...) "zaszufladkować" (o tym wspomniałem dzisiaj na Sesji komentując w/w Inicjatywę Uchwałodawczą). Link do artykułu: http://limanowa.in/wy-tu-piszecie;lekarstwo-na-nerwice,8495.html Zdobytej przez wieki wolności w naszej Ojczyźnie nie można nam zniweczyć, bo to co się dzieje teraz to zamach na Prawa Człowieka.
Sniper 2012-02-28 16:02:25
Jeszcze tego brakowało. Tusik, nie gniewaj się, ale ludzie Cię wybrali bo udzielałeś się społecznie. Pokładali w Tobie nadzieje w kwestiach sportu / turystyki.
A tymczasem dzieje się jak z Palikotem - wyborcy chcieli by zreformował gospodarkę, a ten zajmuje się konopiami.
111ksiadz 2012-02-28 16:36:43
Do tej pory traktowałem Pana,Panie Tusik jako mądrego i roztropnego człowieka.Kto Pana wybrał,sukienkowi czy społeczeństwo.Słyszał Pan coś o rozdzielności Państwa od kościoła(bo RM i Trwam traktujecie jak kościół),chyba że nie to dlaczego jako Radny publicznie wspiera interesy Papy Maybacha,to jest lobbing!
Doradca 2012-02-28 16:45:39
Tusik ale zabiłeś nam klina.
Czy masz zgodę Tych Radnych na umieszczenie ich nazwisk na portalu? To już wiem dlaczego tak co niektórym na Seji przeszkadzałeś:)
Jeżeli takiej zgody nie masz, poproś o wycofanie tego komentarza z nazwiskami. Po przyjacielsku radzę:)
konto usunięte 2012-02-28 16:48:36
Sniper, a co Ty myślisz, że co innego robię jak nie udzielam się społecznie? - codziennie coś robię dla mojego kochanego Miasta i Mieszkańców, działając społecznie na wielu płaszczyznach... czas na rozliczenia jeszcze kiedyś nadejdzie - a że wszystkim nikt nigdy nie dogodził, bo ludzie nawet Papieżowi nie szczędzą pogardy, dlatego ja robię "swoje" i mam to gdzieś, że ktoś nazwie mnie oszołomem, czy rzuci się na mnie z pazurami zawiści, szyderstwa, itp. - nie takie inwektywy otrzymuję od pierwszego dnia bycia radnym i do tego trzeba się przyzwyczaić;) Wracając do tematu - tutaj ewidentnie jest łamane prawo. Nawet nie wyobrażacie sobie jak złe konsekwencje wynikną z tego gdy zamknie się te katolickie stacje. W każdym kanale będziesz miał tvn, a pluralizm zejdzie już całkiem do podziemia, bo nikt nie odważy się mówić innym głosem, narażając się na utratę praw do nadawania.
konto usunięte 2012-02-28 16:55:27
Dzięki Doradco, masz rację, zawsze chętnie korzystam z rad Przyjaciół. Zgłosiłem komentarz do moderacji. Szanuję poglądy innych, więcej: szanuję wszystkich ludzi i tego samego oczekuję od innych wobec mojej osoby. A jeśli komuś podpadłem, to to nie jest mój problem, bo nie zmieniam się na potrzeby kampanii wyborczej. Kto mnie zna, ten wie jaki jestem.
terorist 2012-02-28 16:56:56
Halo, halo. Trochę panowie się zagalopowaliście. Nikt katolickich stacji nie chce zamykać i likwidować. Poza tym ciekawe czy jakbym ja miał stację telewizyjną bardzo popularną i nie dostałbym pozwolenia na multiplex to czy też ludzie i samorządy protestowałyby? Rydzyk i jego stacja jest prywatna, a nie instytucji kościelnej i od tego wyjdźmy. Poza TRWAM są przecież jeszcze inne stacje np. TV Religia. Poza tym nie dając zgody na multiplex nic się nie zmieni w funkcjonowaniu tej stacji. A to, że to jest ewidentna walka z Rydzykiem i w sumie trochę nie fair to już inna bajka. Po prostu ludzie się boją Rydzyka bo jest świetnym biznesmenem.
Doradca 2012-02-28 16:58:48
Tusik ja szanuję Twoje poglądy,tylko boję się o Ciebie byś nie naraził się właśnie tym 9 Radnym. Zastanów się nad tym.
Sniper 2012-02-28 17:07:26
Tusik, ale Ty się kilka postów wyżej wykazujesz nieznajomością tematu! Bo właśnie tak Wam Rydzyk wmówił, że nieotrzymanie koncesji = zamknięcie stacji! A sprawa wygląda tak jak napisał terrorist, że w działaniu tej stacji nic się nie zmieni. Zresztą pisałem to jeszcze wyżej, ale zdaje się, że widzicie to co chcecie widzieć. Rydzyk chce naciągnąć Polaków bo każdy z Was będzie go sobie i tak dalej w upc oglądał jak teraz, a on dostanie kasę na misję mediów publicznych.
terorist 2012-02-28 17:10:56
Poza tym Tusik jest jedna niedobra rzecz związana z Rydzykiem. A niedobrą rzeczą jest to, że ważniejsze dla dużej liczby osób jest to co mówi Rydzyk niż Episkopat w danej sprawie. Taka sytuacja może grozić w dłuższej mierze rozłamem. No ale to nie mój problem tylko wasz, członków KK.
KaKropka 2012-02-28 17:30:08
Przynajmniej teraz wiadomo na których obecnych radnych nie głosować w następnych wyborach.
konto usunięte 2012-02-28 18:54:04
KaKropka, jeśli poparcie w/w protestu przez ewentualnych kandydatów do przyszłych wyborów jest dla Ciebie wyznacznikiem Twoich przyszłych preferencji wyborczych, to gratuluję Twojej "merytoryczności" w podejmowaniu wyborów. Nigdy nie zmieniasz swoich skrajnych poglądów, które masz w drugą stronę i to bardzo skrajne, bo częstokroć używasz takie słowa, że możesz urazić innych o odmiennych poglądach. Wiec może szanuj też innych, bo nikt Cię tu nie "wykreśla" za poglądy.

Doradco, przemyślałem co mi napisałeś... nie ma podstaw do usunięcia nazwisk, gdyż radni są osobami publicznymi. A że było to na Sesji, to jutro pewnie będzie o tym na portalu. :)
forfiter 2012-02-28 19:13:04
Ja cierpiedole ! O ile już dotarła do nich wieść o wiekopomnej rezolucji limanowskich rajców to najpewniej cała KRRiT jest już na kolanach.
Doradca 2012-02-28 19:20:11
oki Tusik:)
forfiter 2012-02-28 19:34:08
Cudownie wiedzieć że Limanowa jest już tak zajebiście poukładanym miastem, doinwestowanym i pozbawionym problemów, skoro radni zajmują się na sesjach radiem Rydzyka.
Normalnie ch.. człowieka może trafić.
KaKropka 2012-02-28 19:44:14
@Tusik A to w takim razie czym się mam kierować przy dokonywaniu wyboru osoby na którą oddam głos? Czy ładnie wychodzi na zdjęciach? Chyba oczywiste jest, że jeśli się nie zgadzam z tym co mówi dany polityk, to na niego nie głosuję. Całe to zamieszanie wokół koncesji dla Trwam to jakieś nieporozumienie. Nie spełniają warunków multipleksu to nie powinni się tam znaleźć. Jak już ktoś wyżej napisał rada miasta ma ważniejsze rzeczy na głowie niż wplątywanie się w sprawy, które ich nie dotyczą i są poza ich zasięgiem.
konto usunięte 2012-02-28 19:51:49
Forfiter, podpisów jest już ponad 1,5 miliona. I to jest wielka siła - gdy "jednostka" uwierzy w zjednoczenie, tylko wtedy coś z tego będzie, coś zdziała. Tylko że już coraz mniej miejsc gdzie ludzie mogą zaprotestować, bo wszystko co mogą restrukturyzują w naszym kraju - jak do tej pory w "wiadomy" sposób - niedługo będzie prywatyzowana Poczta Polska i inne, które jeszcze zostały. Nikt z pracowników dużych przedsiębiorstw nie pomyśli o proteście, bo każdy boi się o robotę. Dlatego cenię bardzo tych ludzi, którzy potrafią się zorganizować, bo to nie jest takie łatwe, narażać się na ośmieszenie i nie być jak chorągiewka. Inni tylko potrafią osądzać, śmiać się, nazywać od oszołomów, patrząc tylko i wyłącznie na czubek własnego nosa, a tamci idą po prostu na pierwszy front - pod prąd, bo tak im serce nakazuje. Dzięki takim postawom "Polska jest (od wieków jeszcze) Polską, a Polak Polakiem". Przy mediach skupionych przy Radiu Maryja są tak gorliwi katolicy i patrioci - i o tak wielkiej sile, że dzięki tej energii, nasz kraj jest wciąż mocny wiarą. I to ją chcą zniszczyć.

KaKropka, są inne rzeczy, to prawda, i one są realizowane... natomiast taka Inicjatywa Uchwałodawcza nie kosztuje dużo czasu i energii, a dla wielu z nas jak ta, jest obowiązkiem do spełnienia również wobec naszych wielu Wyborców, którzy tego od nas oczekują. Nie podoba Ci się to? - ok, szanuję to.
Mhin 2012-02-28 19:58:00
Do Tusik:
To że radni są osobami publicznymi to chyba jeszcze nie znaczy że będą zadowoleni z ujawniania takich informacji jak nazwiska głosujących za ( a i przy okazji przeciw/wstrzymał się). Zwłaszcza że sprawa dotyczy tematu zupełnie oderwanego od polityki czy gospodarki.
Ja raczej przemyślałbym to jeszcze raz:)
konto usunięte 2012-02-28 20:11:39
Mhin, ależ tu nie było wstrzymujących się i przeciw. :) Inicjatywa Uchwałodawcza jest inicjatywą grupy radnych - "grupy inicjatywnej", którzy ją podpisali i wnieśli na sesję.
Mhin 2012-02-28 20:38:34
"Poniżej - Radni, którzy poparli tę Inicjatywę - swoimi własnoręcznymi podpisami: Rusin Walenty, Sikoń Jadwiga, Brajner Anastazja, Wroński Mateusz, Orzechowski Stanisław, Dyląg Antoni, Ligas Andrzej, Liszka Zygmunt, Juszkiewicz Jolanta, Golonka Stanisław (razem 10 radnych na 15 radnych)."
Czyli jak rozumiem reszta radnych nie poparła takiej inicjatywy?
A kim jest ta reszta to łatwo sprawdzić.
Taka wiedza może być dla niektórych opiniotwórcza i o to mi w zasadzie chodziło.
111ksiadz 2012-02-28 20:48:09
....Dzięki takim postawom"Polska jest(od wieków jeszcze)Polską a Polak Polakiem".Przy mediach skupionych przy Radiu Maryja są tak gorliwi katolicy i patrioci-i o tak wielkiej sile,że dzięki tej energii,nasz kraj jest wciąż mocny wiarą.I to ją chcą zniszczyć......Człowieku!-co się z Tobą dzieje?Określiłbym to jednoznacznie,ale nie zrobię tego tylko ze względu na szacunek dla Twoich rodziców.
ysza 2012-02-28 21:04:19
Cudownie wiedzieć że Limanowa jest już tak zajebiście poukładanym miastem, doinwestowanym i pozbawionym problemów, skoro radni zajmują się na sesjach radiem Rydzyka.
Normalnie ch.. człowieka może trafić.
NIE tak znowu dawno - jedynie słusznym był GŁOS oddany na LECHA W ...,kto się teraz przyzna - iż,sam o tym decydował i nie słyszał podpowiedzi czarnych doradców ...? A ten LECH to kraj puścił w skarpetkach...
ysza 2012-02-28 22:04:29
Gdańsk , dn. 25.09.1995r. Czy pamiętasz, jak w styczniu 1971r. przyznałeś, że na żądanie SB dokonywałeś identyfikacji uczestników zajść grudniowych z fotografii i filmu? Dlaczego okłamałeś wszystkich mówiąc o przeskoczeniu płotu, podczas gdy na strajk 14.08.1980r. zostałeś dowieziony motorówką z Dowództwa Marynarki Wojennej w Gdyni? Jak godziłeś swoją katolicką moralność z głośnymi przygodami, o które żona robiła ci publicznie awantury w 1980r ? 9 grudnia 1980r przyznano " Solidarności "
pierwszą nagrodę -30 tys. USD. Co zrobiłeś z tymi pieniędzmi? Co zrobiłeś z 60 tys. USD nagrody szwedzkiej prasy, które miałeś przekazać na Panoramę Racławicką, lecz nigdy nie przekazałeś? Czy mieszkanie na ul. Polanki 52 kupiłeś, czy otrzymałeś w darze i od kogo? W jakiej kwocie Bagsik i inni biznesmeni finansowali Twoją pierwszą kampanię wyborczą? Czy uważasz za właściwe, że głowa Państwa lokuje pieniądze w bankach zagranicznych, wbrew polskiemu prawu? Czy byłeś w 1981 r. informowany przez
Prezydium MKZ, że M. Wachowski jest kapitanem SB? Czy Wachowski posiada Twoje zdjęcia ze wspólnych orgii i dlatego nie reagowałeś na jego poczynania? Czy SB szantażowała Cię ujawnieniem wszczętych postępowań karnych o kradzieże przed Sądem dla nieletnich i Sądem Rejonowym, wymuszając płatną współpracę? Za jakie zasługi w obozie w Arłamowie przyznano Ci prawo polowania z Kiszczakiem i 5-tygodniowy pobyt z całą rodziną, gdy innym odmawiano zwykłych widzeń? Czy pamiętasz swoją wypowiedź na
Kongresie USA " lokujcie swe kapitały w Polsce, bo na nędzy i głupocie można najlepiej zarobić". Czy nadal tak sądzisz? Z jakiej obietnicy wyborczej wywiązałeś się ? Czy teraz potrafisz odpowiedzieć na pytanie A. Gwiazdy z I Zjazdu Solidarności- jak wygląda dogadanie się Polaka z Polakiem, gdy jeden jest zdrajcą? Kiedy spełnisz publiczne obietnice rozliczenia się z majątku i wskażesz jego prawdziwe źródła, bo "twoje" książki przyniosły straty? Podobnie z obietnicą wyjaśnienia stosunków z SB ?
Czy nie dosyć już kłamstw, krętactw, niekompetencji, pazerności, czy Ty naprawdę nie boisz się Boga, Lechu ? Anna Walentynowicz
Kłamstwo Wałęsy było aktem założycielskim III RP, całkowicie zmieniło nasze życie i zdeterminowało nasze dzieje po 1989 roku, wiele wydarzeń nie miałoby miejsca, gdyby Lech miał odwagę powiedzieć prawdę, a wiele innych - zazwyczaj dobrych - zdarzyłoby się na pewno – napisał na swoim blogu w Onecie, Marek Migalski. Dodał, że "inaczej potoczyłaby się po prostu nasza historia". – Wiem, że byłoby to lepsze toczenie się. Wałęsa stracił szansę na to, żebyśmy zachowali go w naszej pamięci jako kogoś innego, niż krętacza i więźnia swojej przeszłości. A my straciliśmy szansę na to, by zbudować sprawiedliwą Republikę, opartą na prawdzie, solidarności i wolności. Szkoda Wałęsy i szkoda nas – napisał.
Marek Migalski zastanawia się na blogu w Onecie, co by było, gdyby Lech Wałęsa "w 1990 roku, w czasie kampanii prezydenckiej, stanął przed kamerami i powiedział: »Moi Drodzy, muszę się Wam do czegoś przyznać. Zostałem złamany przez SB-ecję w 1970 roku. Donosiłem, denuncjowałem, brałem za to pieniądze. Miałem wtedy trójkę dzieci i się po prostu bałem. Ale przez cały ten czas próbowałem się podnieść. I tylko dlatego, że komuniści myśleli, że jestem ich człowiekiem (tak, jak myśleli o Jurczyku czy Sienkiewiczu), pozwolili nam zarejestrować »Solidarność«. I potem już nie zdradziłem, nie dałem się złamać. Ani w czasie festiwalu wolności, ani potem - w internacie. Kluczyłem, kombinowałem, ale nigdy już nie dałem się zastraszyć, jak wtedy, w 70-tym. I dzisiaj staję przed Wami i proszę Was o Wasz głos. Pomóżcie mi przezwyciężyć swoją przeszłość. Pozwólcie mi stanąć na Waszym czele i poprowadzić do pełnej wolności i do pełnej prawdy o nas wszystkich«.
Według Lecha Wałęsy "po czymś takim dostałby 110 proc. głosów!" - Cały naród by przy nim stanął. A co byłoby potem? Otoczyłby się ludźmi uczciwymi i kompetentnymi, a nie kolesiami Miecia. Nikogo by się nie bał, bo nikt nie miałby na niego trzymania – napisał Migalski.
- W Polsce szybko przeprowadzono by lustrację, dekomunizację, prywatyzację, reprywatyzację, liberalizację całej gospodarki, unowocześnienie polskiego państwa. Kwaśniewski nigdy nie zostałby prezydentem, a Miller premierem. Sam Wałęsa byłby dla nas dumą i dowodem na to, że nawet w najgłębszej rozpaczy nie należy tracić nadziei – napisał na swoim blogu europoseł
terorist 2012-02-28 23:08:32
Więc Tusik ja ci powiem od razu, że jako twój wyborca poprzez taką inicjatywę uchwałodawczą głęboko się zastanowię czy w przyszłych wyborach głos oddać na Ciebie. Poglądy, poglądami ale bez jaj, żeby takie ustawy wymyślać. Mam pytanie Tusik do Ciebie, a co będzie gdy np. Palikot zbierze 2,5 mln podpisów żeby TRWAM nie było na multipleksie? A z tym patriotyzmem to nie przesadzaj bo za patriotyzm, niektórych słuchaczy ja podziękuję. Poza tym co się wam stanie jak nie będzie TRWAMu na multipleksie?
KaKropka 2012-02-29 07:47:59
@terorist Głupie pytanie, będzie trudniejszy dostęp do numeru konta.
111ksiadz 2012-02-29 11:22:17
Rząd polski-ustami Pawlaka piep....jakieś głupoty o ZUS-ie.Starosta limanowski-Pan puchała piep...jakieś głupoty o bezrobotnych.Radny-Pan Tusik na sesji Rady Miasta lobbuje za interesami Papy Rydzyka.Chory kraj,chory kraj.
Sniper 2012-02-29 12:32:05
Ale powyższa sytuacja pokazuje dlaczego ten kraj jest chory. A bo właśnie osoby mające ogromny potencjał, jak jeden ze wspomnianych radnych wkręcają się w jakieś gówno, po którym obywatele mimo ich atutów mają ich serdecznie dosyć. Na prawdę przykro czytać, że dla radnych i dla części małopolan ważniejsze są interesy biznesmena, który ich opętał niż bezrobocie i prawdziwe problemy tego kraju. Ale tak jest jak się zajmuje stanowisko i nie odczuwa się biedy czy bezrobocia. A ja się pytam Ciebie Tusik i innych radnych - co zrobiliście by pomóc innemu biznesmenowi - p.Koralowi by pozostał w Limanowej. Achh, nic? No tak, on nie miał Prawdziwie Polskiego i Patriotycznego imperium medialnego!
domi919 2012-02-29 12:36:01
Masakra to co się tutaj wypisuje. Popieram terorista i KaKropka. A co do radnych to również dziękuję za listę tych co popierają, też mi to pomoże w przyszłym wyborze. I lepiej niektórym radnym nie udzielać się tyle tutaj w komentarzach w taki sposób, bo to raczej nie pomaga
berecik 2012-03-01 06:17:49
Do listy zakładów, których historia ma podobny epilog Koral można by dopisać przynajmniej jeszcze przynajmniej 5 poważnych zakładów pracy. Nie wymieniam ich, bo jeszcze żyją a nie mam najmniejszego zamiaru wbijać im noża w plecy, bo być może któremuś z nich uda sie jeszcze uratować.
Na postawione pytanie czy samorząd miasta był w stanie im pomóc można jedynie, że na pewno nie. To, że polska gospodarka się sypie jest winą rządzących krajem z nie władz miasta.
Tylko czekać jak podobny los spotka lokalne samorządy a wtedy winien w Limanowej będzie według wytrawnych znawców od wszystkiego okrzyknięty zostanie Burmistrz Bieda.
berecik 2012-03-01 06:19:42
Do listy zakładów, których historia ma podobny epilog Koral można by dopisać przynajmniej jeszcze przynajmniej 5 poważnych zakładów pracy. Nie wymieniam ich, bo jeszcze żyją a nie mam najmniejszego zamiaru wbijać im noża w plecy, bo być może któremuś z nich uda sie jeszcze uratować.
Na postawione pytanie czy samorząd miasta był w stanie im pomóc można jedynie, że na pewno nie. To, że polska gospodarka się sypie jest winą rządzących krajem z nie władz miasta.
Tylko czekać jak podobny los spotka lokalne samorządy a wtedy winien w Limanowej będzie według wytrawnych znawców od wszystkiego okrzyknięty zostanie Burmistrz Bieda.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na kontakt@limanowa.in