2°   dziś 1°   jutro
Czwartek, 21 listopada Janusz, Konrad, Albert, Maria, Regina
2174

Wydarzenia

Nasza woda w Kranie - Jaka jest !!!

dionelwa 2011-03-24 14:48:46
Kilka informacji ze strony www:
GLIN (aluminium) - największe ilości tego groźnego pierwiastka dostają się do wody pitnej wskutek jej koagulacji siarczanem żelazowo-glinowym w zakładach wodociągowych. Medycyna już dawno dowiodła związek nadmiaru aluminium z mózgu człowieka z chorobą Alzheimera. Badania w USA i Wielkiej Brytanii dowiodły, że głównym źródłem aluminium w wodzie pitnej są zakłady wodociągowe. Niestety konsumenci wody pitnej wzbogaconej związkami aluminium nie są informowani o zagrożeniach spowodowanych spożywaniem tego pierwiastka.
Zródło:http://www.hydropure.com.pl/arlda-wody-pitnej-w-polsce,52,26?PHPSESSID=ff0d4fe6f147cbe36d4bec7f5a3aeb5e
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Nasza woda w Kranie - Jaka jest !!!
bubu2134 2011-03-25 11:51:26
Przecierz ujęcie wody mamy pod cyganami z Koszar.To czego się spodziewać.
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Nasza woda w Kranie - Jaka jest !!!
crusader 2011-03-25 12:59:14
przecierz nie chodzi o Limanowa
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Nasza woda w Kranie - Jaka jest !!!
tutamka 2011-03-25 15:33:15
CO ZAWIERA WODA Z KRANU

Żelazo i mangan.
Występują często w wodach podziemnych, powodują zmianę barwy i wzrost mętności, powstawanie zacieków na przyborach sanitarnych i w naczyniach, w których woda jest gotowana, a także zażółcenie lub zaszarzenie pranej w niej bielizny. Nadmiar żelaza nadaje wodzie gorzki, metaliczny posmak, sprzyja próchnicy zębów, powoduje przebarwienie skóry. Woda do picia nie powinna zawierać więcej niż około 0,3 mg/l, powyżej 0,5 mg/l jest dawką zabójczą dla roślin a 1mg/l dla ryb. Mangan odkłada się w organizmie – w wątrobie, trzustce, nerkach, jelitach. W większych dawkach drażni skórę, spojówki i górne drogi oddechowe. Obecność w wodzie żelaza i manganu sprzyja także rozwojowi bakterii, które z kolei powodują odkładanie się złogów organicznych w przewodach wodociągowych i w następstwie – zmniejszanie się średnicy rur aż do całkowitego ich zarośnięcia.

Azotany i azotyny.
Jeśli zawartość ich jest większa niż śladowa, stanowią bezwzględne przeciwwskazanie do korzystania z wody, bo zbyt duże ich stężenie jest niekorzystne dla zdrowia, zwłaszcza dla małych dzieci: może wywoływać zatrucia oraz podrażnienia skóry, powodować choroby niedokrwienne i nowotworowe.

Chlor i dwutlenek chloru.
Substancje te stosuje się do uzdatniania wody wodociągowej. Chlor wolny nadaje wodzie nieprzyjemny zapach i smak, ale na szczęście został on w większości zastąpiony przez bezwonny dwutlenek chloru. Obydwa związki u osób wrażliwych powodować mogą wysuszenie skóry lub nawet odczyny alergiczne, przede wszystkim zaczerwienienie skóry i wysypkę.

Chlorki.
Występują powszechnie w wodach podziemnych, a ich stężenie rośnie wraz z głębokością, z której woda jest pobierana. Ich obecność może świadczyć o zanieczyszczeniu wody ściekami – i to zarówno wód podziemnych, jak i powierzchniowych. Nadają wodzie nieprzyjemny zapach i smak, a niektóre mogą mieć działanie rakotwórcze.

Barwa, mętność, zapach i smak.
Pochodzą z zanieczyszczeń rozpuszczonych w wodzie, które mogą świadczyć o obecności w niej żelaza, manganu, organicznych związków humusowych itp. Można je łatwo wyczuć. Nieprzyjemny smak lub zapach czy podejrzana mętność wody są pierwszym sygnałem, że jej jakość nie jest dobra i warto ją zbadać w profesjonalnym laboratorium.

Twardość wody.
Jest cechą wód zarówno podziemnych, jak i powierzchniowych, i dotyczy wielu domów w Polsce. Woda twarda jest zdrowsza dla człowieka niż miękka, za to miękka jest korzystniejsza dla urządzeń grzewczych, można też w niej zmywać tłuste naczynia bez użycia detergentów. W twardej wodzie nie pieni się mydło, a kąpiel w niej wysusza skórę.

Utlenialność.
Świadczy o zawartości w wodzie zanieczyszczeń organicznych, zarówno tych, które występują w przyrodzie naturalnie, jak również zanieczyszczeń wytworzonych przez człowieka – parametr ten oznacza, że do wody przedostają się ścieki.

Bakterie.
Pochodzą z zanieczyszczonych wód podziemnych lub z wtórnego zanieczyszczenia instalacji – dlatego występować mogą także w uzdatnionej wodzie wodociągowej. Są niebezpieczne dla zdrowia i muszą być z niej bezwzględnie usuwane.

SMACZNEGO:D
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Nasza woda w Kranie - Jaka jest !!!
konto usunięte 2011-03-30 20:53:45
Woda jaka jest każdy czuje. Czasem po deszczu nie można napić się herbaty bo tak śmierdzi chlorem, nie mówiąc o smaku. Jakiś czas temu zakupiłem sobie filtr. Jeśli ktoś jest sceptycznie nastawiony do tego typu urządzeń, tak jak ja zresztą na początku, to potwierdzam skuteczność działania. Naprawdę nie czuć w ogóle chloru, a woda jest dużo lepsza w smaku, nawet prosto z kranu. Nie jestem handlarzem jedynie chcę pomóc osobom, które ewentualnie zastanawiały się kiedyś na skutecznością ich działania. A oto owy filterek http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=instapure. Ludzie z grubszymi portfelami zawsze mogą wybrać coś bardziej zaawansowanego.
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]