2174
Wydarzenia
Niepełnosprawność u dzieci. To nie wsyd, to choroba!
Doris84 2013-02-04 13:09:52
Witam!
Jestem mamą chłopca z autyzmem. Mieszkamy na terenie powiatu limanowskiego, a dokładniej w samym mieście Limanowa. Zapewne jeśli Państwo są rodzicami dzieciaków z takimi zaburzeniami, to wiedzą jak trudno o zabezpieczenie zajęć dla malucha na tym terenie. W mieście powiatowym jak Limanowa obecnie nie ma żadnego przedszkola z oddziałami integracyjnymi,pomijając fakt, iż w Tymbarku są takowe przedszkola dwa, więc rodzice zmuszeni są wielokrotnie do poszukiwań placówek poza terenem zamieszkania. Jeśli chodzi o mojego synka, to uczęszcza do przedszkola bez oddziałów integracyjnych, a na zajęcia z wczesnego wspomagania rozwoju wożę go do placówki w Tymbarku. Korzystam również z usług Stowarzyszenia Dzieci Niepełnosprawnych znajdującego się przy przedszkolu samorządowym w Tymbarku.
Jeśli chodzi o terapie dla synka, to wszystkie możliwości już wyczerpałam. Dokładniej mówiąc zajęcia zabezpieczone przez ustawy dotyczące dzieci z niepełnosprawnością tego rodzaju.
Zwracam się do rodziców dzieci z zaburzeniami rozwoju z prośbą o ewentualny kontakt na adres [email protected]. Jestem przekonana, iż posiadacie państwo jakieś doświadczenia, informację, wiedzę, która mogłaby być również dla mnie cenna. Ja ze swojej strony także oferuję pomoc , jeśli takowa byłaby potrzebna. Wierzę, że w grupie siła, może informacja o skali problemu pozwoli nam rodzicom na większe możliwości dotarcia do władz i lepsze zabezpieczenie przyszłości naszych pociech.
Jestem mamą chłopca z autyzmem. Mieszkamy na terenie powiatu limanowskiego, a dokładniej w samym mieście Limanowa. Zapewne jeśli Państwo są rodzicami dzieciaków z takimi zaburzeniami, to wiedzą jak trudno o zabezpieczenie zajęć dla malucha na tym terenie. W mieście powiatowym jak Limanowa obecnie nie ma żadnego przedszkola z oddziałami integracyjnymi,pomijając fakt, iż w Tymbarku są takowe przedszkola dwa, więc rodzice zmuszeni są wielokrotnie do poszukiwań placówek poza terenem zamieszkania. Jeśli chodzi o mojego synka, to uczęszcza do przedszkola bez oddziałów integracyjnych, a na zajęcia z wczesnego wspomagania rozwoju wożę go do placówki w Tymbarku. Korzystam również z usług Stowarzyszenia Dzieci Niepełnosprawnych znajdującego się przy przedszkolu samorządowym w Tymbarku.
Jeśli chodzi o terapie dla synka, to wszystkie możliwości już wyczerpałam. Dokładniej mówiąc zajęcia zabezpieczone przez ustawy dotyczące dzieci z niepełnosprawnością tego rodzaju.
Zwracam się do rodziców dzieci z zaburzeniami rozwoju z prośbą o ewentualny kontakt na adres [email protected]. Jestem przekonana, iż posiadacie państwo jakieś doświadczenia, informację, wiedzę, która mogłaby być również dla mnie cenna. Ja ze swojej strony także oferuję pomoc , jeśli takowa byłaby potrzebna. Wierzę, że w grupie siła, może informacja o skali problemu pozwoli nam rodzicom na większe możliwości dotarcia do władz i lepsze zabezpieczenie przyszłości naszych pociech.
Re: Niepełnosprawność u dzieci. To nie wsyd, to choroba!
Doris84
2013-02-04 14:05:07
Pamiętajcie rodzice, że głównym moim założeniem jest wymiana informacji na temat sposobów terapii, ośrodków terapeutycznych, turnusów rehabilitacyjnych i innych form rozwoju dla dzieci z zaburzeniami i wymianie doświadczeń między nami. Ja jak już wspomniałam wykorzystałam możliwości zagwarantowane mi w ustawach, ale mogę się mylić i dlatego prośba do was. Może wy wiecie o jeszcze o innych formach zajęć, czy terapii.
Justyna
2013-02-04 20:24:43
To co napiszę będzie chaotyczne, bo pewnie wiesz na ten temat więcej.Przedszkole integracyjne chce właściciel zainicjować na Słonecznej. Powoli się przebranżawia na integracyjne. Jest jakieś 5 godzin terapeutycznych. Psychiatra Gardziel wydaje jakąś opinię. To wiem piąte przez dziesiąte od rodziny dziecka autystycznego, nie mam upoważnienia na razie do podania kontaktu. Pani logopeda Kaleta z Dobrej przyjmuje na poradnię wszystkie dzieci chętnie.O dofinansowaniu do pieluch po trzecim roku na podstawie orzeczenia pewnie wiesz.
Doris84
2013-02-05 08:38:42
Dziękuję za odpowiedź. O przedszkolu na Słonecznej nic nie wiedziałam, więc muszę się tam wybrać. Ja obecnie staram się o specjalistyczne usługi,to jest 20 godzin tygodniowo z terapeutą na zasadzie asystenta. A te 5 godzin terapii to bezpośrednio w tym przedszkolu, czy indywidualnie to załatwiam? Jeśli mogłaby Pani przekazać kontakt do mnie tym rodzicom, byłabym bardzo wdzięczna.
budu
2013-02-05 09:46:32
Ja polecam szukać wsparcia na blogach pisanych przez rodziców dzieci autystycznych czy na facebooku, szukałam kiedyś materiałów na projekt akurat o Zespole Aspergera i naprawdę "w sieci" można znaleźć wiele osób które się wspierają
Doris84
2013-02-05 09:57:03
Dziękuję, wiem bo korzystam.Jednak w moim założeniu jest znalezienie osób na tym terenie, coś na zasadzie klubu wsparcia w danym mieście, by sobie pomagać i walczyć o rozwój dzieci i w tym zakresie tego regionu.Poszukiwanie terapeuty, logopedy,placówek prowadzących wczesne wspomaganie, w Limanowej jest dość uporczywe.Bo wiadomo,że w większych miastach takie placówki są ,ale podróż do Krakowa już jest męcząca ,a co dopiero potem jeszcze zajęcia dla malucha.Może wspólnymi siłami poprzez wymianę informacji rodzice wspólnie stworzyliby coś na zasadzie bazy danych.Gdzie kiedy i poco się udać.
Justyna
2013-02-05 17:41:12
Chciałam zaznaczyć, że to przedszkole na Słonecznej ma być integracyjne, na razie chodzi do niego troje dzieci niepełnosprawnych, pani dyrektor stara się o zaplecze, tam można także wczesne wspomaganie 2 godziny. Te pięć godzin z terapeutą to pewnie z tej beczki co Twoje dwadzieścia. Ale to nie w przedszkolu. Rodzice tego dziecka mieli do Ciebie napisać. Wiem,że pani Królik ma pewne doświadczenie logopedyczne z dziećmi autystycznymi.Rodzice dzieci autystycznych wszędzie szukają pomocy i o forum internetowym też wiedzą. Podziwiam Ciebie, bo załatwiłaś już tak dużo.
Justyna
2013-02-07 23:12:34
Dyrektor pewnej szkoły w Sowlinach odmówił pryjęcia dziecka wiejskiego zamieszkałego w obrębie szkoły na wczesne wspomaganie, twierdząc że miasto się nie zgodzi.Przyjął podanie, przetrzymał podanie a później nic nie powiadomił. Rodzice dziecka od osób trzecich dowiedzieli się, że decyja jest odmowna.Tak leżało mu dobro dziecka na sercu, że nawet nie powiadomił, po telefonie do pana dyrektora, kazał odebrać podanie i opinię. Czy w takich sprawach nie ma drogi administracyjnej? Dziwne, że w innej placówce na terenie miasta nie było takiego problemu? Czy pan dyrektor podjął inicjatywę załatwienia sprawy? Oby nigdy nie miał takich problemów, jak rodzice dziecka.
ktos
2013-02-08 09:08:33
a może limanowski LACH coś by pomógł w temacie...
http://lach.limanowa.eu/
http://lach.limanowa.eu/
Justyna
2013-02-08 21:17:50
Rodzice dzieci autystycznych pozostają sami sobie w obliczu znieczulicy urzędów.
Justyna
2013-02-08 21:17:52
Rodzice dzieci autystycznych pozostają sami sobie w obliczu znieczulicy urzędów.
Justyna
2013-02-12 20:53:24
Doris, a co myślisz o metodzie krakowskiej?
dacszanse
2013-02-18 15:20:05
Bardzo Sentdecznie zapraszamy do Nowego Sacza- praktycznie granica z Chelmcem. Od stycznia tego roku jest otwarty Punkt Rehabilitacyjno-edukacyjny dla Dzieci z Niepelnosprawnoscia Intelektualna.
Jako jedyni w Polsce polecamy Trepie Auricula,ktora jest specjalna dla Dzieci Z Autyzmem.......
Poniewa z Auricula patrzy na dziecko jako na "calosc" dba i leczy wszystkie zmysly......bo one odpowiadaj a za prace calego organizmu.
Oprocz tego polecamy miesieczne programy edukacyjno-sekwencyjne,zajecia neurologopedyczne,zajecia swietlicowe,masaz .....i wile innych
[email protected]
Te. 602-104-498
Jako jedyni w Polsce polecamy Trepie Auricula,ktora jest specjalna dla Dzieci Z Autyzmem.......
Poniewa z Auricula patrzy na dziecko jako na "calosc" dba i leczy wszystkie zmysly......bo one odpowiadaj a za prace calego organizmu.
Oprocz tego polecamy miesieczne programy edukacyjno-sekwencyjne,zajecia neurologopedyczne,zajecia swietlicowe,masaz .....i wile innych
[email protected]
Te. 602-104-498
dacszanse
2013-02-18 15:20:16
Bardzo Sentdecznie zapraszamy do Nowego Sacza- praktycznie granica z Chelmcem. Od stycznia tego roku jest otwarty Punkt Rehabilitacyjno-edukacyjny dla Dzieci z Niepelnosprawnoscia Intelektualna.
[email protected]
Te. 602-104-498
[email protected]
Te. 602-104-498
dacszanse
2013-02-18 15:20:20
[email protected]
Te. 602-104-498
[email protected]
Te. 602-104-498
031920
2013-02-18 19:49:54
Jestem mamą nastoletniego chłopca z zespołem Aspergera. Chciałabym nawiązać kontakt z rodzicami nastolatków, które mają podobną diagnozę.
Doris84
2013-02-21 09:35:43
Syn jest prowadzony przez logopedę metodą Cieszyńskiej, lubi te książki i w domu chętnie na nich pracuje. Widać też efekty w mowie. O ośrodku w Chełmcu słyszałam, jeszcze nie miałam sposobności z ich usług korzystać. Jeśli chodzi o aspergera, niestety nie znam nikogo kto ma dziecko z tym schorzeniem. Mogę poradzić tylko tyle ,że na stronie Stowarzyszenia na rzecz dzieci niepełnosprawnych im. Jana Pawła II w Tymbarku ma być uruchomione forum i tam pod opieką tej placówki są dzieci z aspergerem.Ja jestem w trakcie przepisywania synka do innego przedszkola i cały czas walczę o specjalistyczne usługi wychowawcze, co w przypadku chłopca z aspergerem też mogłoby być realizowane, musi się pani tylko zgłosić do Urzędu Gminy bądź do MOPS zależy gdzie pani mieszka- to jest jak w moim przypadku ,aż 20 godz. tygodniowo zajęć z specjalistą. Oprócz tego załatwiłam synkowi od kwietnia zajęcia na basenie z terapeutą- to będzie 45 min. tygodniowo. Nie są to długie zajęcia ale zawsze coś. My rodzice mamy możliwości zagwarantowane w ustawach, jednak to my musimy się o to postarać, bo niestety urzędnicy o tym nie informują. Pozdrawiam.
Doris84
2013-02-21 09:43:38
I przepraszam wszystkich, że tak długo się nie odzywałam, ale chwilowo nie miałam dostępu do internetu.
Justyna
2013-02-23 19:47:53
Macie jakieś informacje o leczeniu grzybów candida?
Justyna
2013-02-24 20:37:11
Ponawiam pytanie.
Justyna
2013-02-24 20:37:17
Ponawiam pytanie.
nikita2008
2013-03-14 15:42:05
Witam wszystkich. Jestem tu nowa-i na forum i na terenie Limanowej także, gdyż niedawno się tu przeprowadziłam.
Trafiłam na ten wątek i pomyślałam, że może napiszę... Ja mam synka: niektórzy lekarze twierdzą,ze to autyzm, niektórzy ze asperger, a jeszcze inni,że ani jedno, ani drugie.. Wiec przestałam się koncentrować na diagnozach tylko na moim synu. Nasz główny problem polega na tym, że syn ma 4.5 roku i nie mówi. No moge powiedzieć szczerze, ze od 2 miesięcy dopiero pojawiły się jakies sylaby, samogłoski. To chyba zasługa programu słuchowego i metody krakowskiej.. I tak chciałam zapytać, czy nie wiecie może dobrym logopedzie generalnie z teremu Limanowej lub okolic, albo logopedzie, który pracuje metodą krakowską (wg Cieszynskiej)Doris, napisałaś ze Twoj syn jest tak prowadzony- bardzo prosze o informację jeśli to możliwe... Bardzo proszę... I jeszcze gdyby ktoś wiedział, czy jest gdzieś miejsce gdzie można iść z dzieckiem zeby się pobawiło w towarzystwie innych dzieci.. Nie chodzi mi o publiczne place zabaw, bo mamy nieciekawe doświadczenia..
Bardzo proszę o jakieś informację, będę bardzo bardzo wdzięczna...
:)
NIestety nie wiem nic o leczeniu grzybów candida.
PS.
Ze swojej strony moge zaoferować szeroką wiedze na temat metody krakowskiej, gdyby ktoś był zainteresowany..
Trafiłam na ten wątek i pomyślałam, że może napiszę... Ja mam synka: niektórzy lekarze twierdzą,ze to autyzm, niektórzy ze asperger, a jeszcze inni,że ani jedno, ani drugie.. Wiec przestałam się koncentrować na diagnozach tylko na moim synu. Nasz główny problem polega na tym, że syn ma 4.5 roku i nie mówi. No moge powiedzieć szczerze, ze od 2 miesięcy dopiero pojawiły się jakies sylaby, samogłoski. To chyba zasługa programu słuchowego i metody krakowskiej.. I tak chciałam zapytać, czy nie wiecie może dobrym logopedzie generalnie z teremu Limanowej lub okolic, albo logopedzie, który pracuje metodą krakowską (wg Cieszynskiej)Doris, napisałaś ze Twoj syn jest tak prowadzony- bardzo prosze o informację jeśli to możliwe... Bardzo proszę... I jeszcze gdyby ktoś wiedział, czy jest gdzieś miejsce gdzie można iść z dzieckiem zeby się pobawiło w towarzystwie innych dzieci.. Nie chodzi mi o publiczne place zabaw, bo mamy nieciekawe doświadczenia..
Bardzo proszę o jakieś informację, będę bardzo bardzo wdzięczna...
:)
NIestety nie wiem nic o leczeniu grzybów candida.
PS.
Ze swojej strony moge zaoferować szeroką wiedze na temat metody krakowskiej, gdyby ktoś był zainteresowany..
marchewka15
2015-04-01 22:45:05
Serdecznie zapraszam do skorzystania z moich uslug, zachecam do odwiedzenia strony mojego gabinetu www.logopedamszanadolna.pl
wikibe
2015-04-01 23:45:08
Moja znajoma ma dziecko w Niepublicznym Przedszkolu Integracyjnym w Mordarce. Ma dziecko z autyzmem. Jest zachwycona terapią prowadzoną w przedszkolu i postępem rozwojowym u dziecka. Słyszałam również,że w Limanowej mają otworzyć jakąś salę (chyba filię) do terapii integracji sensorycznej i salę dośwadczania świata. Polecam dowiedzieć się czegoś więcej.
kinia434
2015-04-02 11:15:22
@Justyna ...
Przede wszystkim do leczenie tego grzyba powinna być zastosowana właściwa dieta ,bez zastosowania diety leczenie bywa nieskuteczne oraz długie ..oraz będą z powrotem nawroty choroby.....Należy zacząć od zastosowania diety niskowęglowodanowej z całkowitą eliminacją cukru i wyrobów cukierniczych oraz słodkich soków i napojów.. pić dużo wody przegotowanej lub mineralnej. Bardzo skutecznym środkiem jest olejek z oregano przynajmniej ja go stosowałam u swojego dziecka..
Przede wszystkim do leczenie tego grzyba powinna być zastosowana właściwa dieta ,bez zastosowania diety leczenie bywa nieskuteczne oraz długie ..oraz będą z powrotem nawroty choroby.....Należy zacząć od zastosowania diety niskowęglowodanowej z całkowitą eliminacją cukru i wyrobów cukierniczych oraz słodkich soków i napojów.. pić dużo wody przegotowanej lub mineralnej. Bardzo skutecznym środkiem jest olejek z oregano przynajmniej ja go stosowałam u swojego dziecka..
rysio68
2015-04-02 23:58:50
Witam, co do candida, to istotna jest lokalizacja, generalnie środowisko kwaśne jest dla niej zabójcze. Polecam "ukryte terapie J. Zięby" mnóstwo wiedzy nie filtrowanej przez koncerny farmaceutyczne. Jeśli przewód pokarmowy, ja bym zastosował kwas l-askorbinowy (wit C) u siebie. (czysty kwas l-askorbinowy do kupienia w internecie)
Jeśli problem wystąpił po antybiotykoterapii warto sięgnąć po probiotyk do odbudowy flory bakteryjnej. Ew olejek z oregano, kwas kaprylowy.
Co do autyzmu, proszę zapoznać się z:
http://alexjones.pl/pl/aj/aj-nwo/aj-kartel-farmaceutyczny/item/49815-szczepienia-najczesciej-wywolujace-autyzm-i-encefalopatie
Oraz z: "autyzm jest uleczalny" niestety nie pamiętam adresu www, a google są ...
Proszę poszukać pod różnymi hasłami, jeśli znajdę to podeślę.
Jeśli problem wystąpił po antybiotykoterapii warto sięgnąć po probiotyk do odbudowy flory bakteryjnej. Ew olejek z oregano, kwas kaprylowy.
Co do autyzmu, proszę zapoznać się z:
http://alexjones.pl/pl/aj/aj-nwo/aj-kartel-farmaceutyczny/item/49815-szczepienia-najczesciej-wywolujace-autyzm-i-encefalopatie
Oraz z: "autyzm jest uleczalny" niestety nie pamiętam adresu www, a google są ...
Proszę poszukać pod różnymi hasłami, jeśli znajdę to podeślę.
rysio68
2015-04-03 00:24:26
Znalazłem, wklejam:
http://alexjones.pl/pl/aj/aj-technologia-i-nauka/aj-medycyna/item/40484
Pozdrawiam, i życzę duuuuużo zdrowia, miłych rodzinnych świąt, oraz energii z "niebios"
Pozdrawiam.
http://alexjones.pl/pl/aj/aj-technologia-i-nauka/aj-medycyna/item/40484
Pozdrawiam, i życzę duuuuużo zdrowia, miłych rodzinnych świąt, oraz energii z "niebios"
Pozdrawiam.
susanka1975
2016-10-24 15:17:23
Witaj,ja jestem mama prawie czterolatka ,który tez do nie dawna prawie nic nie mówi.Okazalo się,ze ma afazje motoryczna -inne określenia na to zaburzenie to dysfazja ,alalia niedokształcenie mowy wtypie afazji motorycznej.My tez pracujemy Metoda Krakowska i sa postępy. Sprobuj syna zdiagnozować w Centrum Metody Krakowskiej ,lub dobrego neurologopedy.
agamax
2017-01-30 08:40:08
W Nowym Sączu , niedaleko PKS ( ul. Kunegundy 16) powstało nowe przedszkole terapeutyczne. Jest tam psycholog, logopeda,neurologopeda, olinofregopedagog, fizjoterapeuta i wiele innych zajęć - wszystko, łącznie ze wczesnym wspomaganiem. Jest darmowe, tylko wyżywienie się opłaca. Powinny być jeszcze jakieś wolne miejsca, gdyż otworzone zostało teraz w styczniu. Pozdrawiam.
bodzio500
2017-01-30 22:00:50
Witam!
Wypowiem się w podwójnej roli. Po pierwsze jestem terapeutką wczesnego wspomagania w przedszkolu integracyjnym w Mordarce. Mamy u siebie kilkoro dzieci z autyzmem. W ramach wczesnego wspomagania organizujemy szereg zajęć (m.in. pedagoga specjalnego, logopede, neurologopedę, integrację sensoryczną, salę doświadczania świata, dogoterapię,terapię ręki). Organizujemy cykliczne spotkania dla rodziców - grupę wsparcia - na których można porozmawiać, powymieniać się doświadczeniami. będziemy organizować specjalnie przygotowaną dietę dla naszych dzieci z autyzmem (zgodną z założeniami - bezcukrową, bezkazeinową i bezglutenową).
Z drugiej strony, sama jestem mamą chłopca ze spektrum. I jako matka, mogę polecić nasz ośrodek. Rodzic jest "zaopiekowany", zawsze znajdzie się czas na rozmowę.
W razie pytań, proszę dzwonić, pisać. Chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami. Aneta
mój mail [email protected]
Wypowiem się w podwójnej roli. Po pierwsze jestem terapeutką wczesnego wspomagania w przedszkolu integracyjnym w Mordarce. Mamy u siebie kilkoro dzieci z autyzmem. W ramach wczesnego wspomagania organizujemy szereg zajęć (m.in. pedagoga specjalnego, logopede, neurologopedę, integrację sensoryczną, salę doświadczania świata, dogoterapię,terapię ręki). Organizujemy cykliczne spotkania dla rodziców - grupę wsparcia - na których można porozmawiać, powymieniać się doświadczeniami. będziemy organizować specjalnie przygotowaną dietę dla naszych dzieci z autyzmem (zgodną z założeniami - bezcukrową, bezkazeinową i bezglutenową).
Z drugiej strony, sama jestem mamą chłopca ze spektrum. I jako matka, mogę polecić nasz ośrodek. Rodzic jest "zaopiekowany", zawsze znajdzie się czas na rozmowę.
W razie pytań, proszę dzwonić, pisać. Chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami. Aneta
mój mail [email protected]
Justyna
2017-01-31 10:19:28
Pani Aneto, słyszałam że jesteście fachowcami. Szkoda, że wcześniej wiele osób o Was nie wiedziało, bo by do was trafiło. Dzieci rosną i wkrótce będą potrzebowały szkoły. A w Limanowej nic!!!! W takich osobach jak Pani cała nadzieja i inicjatywa! Serdecznie pozdrawiamy.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź