Synagoga w Limanowej
oskarczan
2010-03-20 17:00:53
Słyszeliście o planowanym stworzeniu Synagogi w Limanowej? Podobno ma powstać na terenach rafinerii w sowlinach. Osobiście nie podoba mi się ten pomysł , wystarczy , że mamy cmentarz żydowski , nie chce żydów w limanowej , pewnie będzie z nimi tak jak z cyganami.Piszcie co o tym myślicie.
Re: Synagoga w Limanowej
przemoXD
2010-03-21 09:48:50
AwM, uważasz, że w Słopnicach sa masowo budowane kościoły? Inne gminy tez by chciały, tylko nie potrafią się zorganizować... porównaj np. tempo budowania kościoła w słopnicach a w mordarce. Kościół w słopnicach to bardzo ładny obiekt architektoniczny, więc mimo, iż zapewne nie będę do niego chodził osobiście podoba mi się inicjatywa wybudowania go. (obecny był niedawno całościowo remontowany, ale ma już... chyba 400 lat?). A co do synagogi... tak wybudują, jak to śpiewał Skiba "Synagoga dla pieroga" :) pozdrawiam
ella
2010-03-21 15:30:27
Ksenofobia aż z Was kipi. Opamiętajcie się, opieracie się na stereotypach, bo założę się ,że większość z was nie zna osobiście żadnego Żyda, a już na pewno nie doznaliście osobiście krzywdy od osób tej nacji.Ale to nienawiść przekazywana w naszym narodzie z mlekiem matki.Pomyślcie jakie to krzywdzące, a jak piszą i Polakach za granicą. Czy obraz złodzieja, pijaka i cwaniaka to Wasza charakterystyka? Tacy jesteście? Może jest tak, że My zazdrościmy Żydom tego, że potrafią się wspierać, dbają o swoją historię i tożsamość,a w naszym kraju historia jest przekłamywana i nie potrafimy sobie z tym poradzić. Zawiść to nasze drugie imię. Może pora spojrzeć na siebie i spróbować powalczyć z tymi wadami.
konto usunięte
2010-03-21 22:08:11
Bardzo się ciesze że nie mieszkam w tym małym zapyziałym miasteczku-Limanowa, banda alkocholików,nierobów, turbo-pseudo-katolików, emerytów, starych bab-wypatrujących swych ofiar w oknach na obdartych osiedlach, synagoga czemu nie? Zydów porównujecie do cyganów(Romów) BURAKI Z WAS I TYLE
ella
2010-03-22 09:45:09
Aviator, o jakiej wierze mówisz, bo chyba nie o katolickiej. U nas nie ma nienawiści, za to jest szacunek, miłosierdzie i przebaczenie. Ale wygląda na to,że tylko w Biblii.
A Tobie Betty4 powiem, że szanuję Żydów, bo nie mam powodu do nienawiści. Tylko dziwi mnie,że tyle osób pracuje w Niemczech, wiele pań opiekuje się tam starszymi osobami (może kiedyś to byli naziści)i ich pieniądze są dobre, kłaniają się im w pas za kilka euro.
ella
2010-03-22 09:50:59
Aviator, o jakiej wierze mówisz, bo chyba nie o katolickiej. U nas nie ma nienawiści, za to jest szacunek, miłosierdzie i przebaczenie. Ale wygląda na to,że tylko w Biblii.
A Tobie Betty4 powiem, że szanuję Żydów, bo nie mam powodu do nienawiści. Tylko dziwi mnie,że tyle osób pracuje w Niemczech, wiele pań opiekuje się tam starszymi osobami (może kiedyś to byli naziści)i ich pieniądze są dobre, kłaniają się im w pas za kilka euro.