23°   dziś 21°   jutro
Piątek, 03 maja Maria, Mariola, Ireneusz, Antonina, Nina

Sprawozdanie z wykonania budżetu za rok 2013

Opublikowano 27.06.2014 00:00:00 Zaktualizowano 05.09.2018 09:47:24 umlimanowa

Na ostatniej Sesji Rady Miasta w dniu 24 czerwca 2014 r. Burmistrz Miasta Limanowa Władysław Bieda przedstawił 'Sprawozdanie z wykonania budżetu za rok 2013'.

'Pełne sprawozdanie z wykonania budżetu miasta zostało przedłożone Radzie Miasta w dniu 27.03.2014 r. Państwo Radni mieli czas na szczegółowe jego poznanie i było ono omawiane i dyskutowane na Komisjach Rady Miasta. Obecnie chciałbym w wielkim skrócie omówić to sprawozdanie zwracając szczególną uwagę na ogólną sytuację miasta na koniec 2013 roku. Aby właściwie ocenić obecny stan konieczne jest przyjęcie punktu odniesienia i za ten punkt przyjęty został koniec 2010 roku, który był ostatnim rokiem poprzedniej kadencji.

Analizując wykonanie budżetu miasta za rok 2013 możemy stwierdzić, że miasto dobrze się rozwija. Świadczy o tym systematyczny wzrost dochodów miasta i tak w 2010 roku dochody miasta były na poziomie 47 426 tys. zł to w kolejnych latach dochody te rosły i na koniec 2013 r. osiągnęły poziom 53 933 tys. zł czyli wzrosły o 6 507 tys. zł. W roku 2013 zrealizowaliśmy wydatki na poziomie 57 969 tys. zł. W wydatkach tych na wydatki inwestycyjne powiększające majątek miasta przeznaczono 12 491 tys. zł. Do tej pory jeszcze nigdy wcześniej nie zrealizowano inwestycji za taką kwotę w jednym roku.

Należy zwrócić uwagę na dochody bieżące i wydatki bieżące gdyż to pokazuje nam nadwyżkę operacyjną, która może być przeznaczona na inwestycje. I tak w 2010 r. po zapłaceniu rat kredytów i pożyczek pozostawało ok. 136 tys. zł, a w 2013 r. pozostaje 1 055 tys. zł czyli nadwyżkę operacyjną mamy obecnie blisko 8 razy większą.

Dochody majątkowe w 2010 r. wynosiły 2 910 tys. zł a w 2013 r. wynoszą 4 094 tys. zł, ale należy zaznaczyć tutaj, że w 2010 r. pochodziły one głównie ze sprzedaży mienia, którego sprzedano wtedy na kwotę 2 490 tys. zł. W roku 2013 sprzedano mienia tylko na kwotę 313 tys. zł. Wniosek stąd taki, że w 2010 roku zewnętrznych dotacji na zadania majątkowe uzyskano 419 tys. zł, a w 2013 r. 3 781 tys. zł. Jak z tego wynika w 2013 r. na zadania inwestycyjne uzyskaliśmy 9 razy więcej zewnętrznych środków.

Miasto się rozwija. Przez ostatnie 3 lata inwestycji zostało wykonanych za 32 195 tys. zł, a jeżeli do tego dodamy planowane na ten rok wydatki inwestycyjne w wysokości 29 261 tys. zł, to w tej kadencji samorządowej majątek miasta wzrośnie o 61 456 tys. zł. Myślę że nie będzie to przesadą gdy okres ten nazwiemy dużym rozmachem inwestycyjnym w naszym mieście.

Nie wyzbywamy się majątku i tak w kolejnych latach ze sprzedaży majątku uzyskano środki: 2011 r. - 92 tys. zł; 2012 r. – 389 tys. zł; 2013 r. - 313 tys. zł, co za trzy ostatnie lata daje kwotę 794 tys. zł, podczas gdy poprzednio tylko w samym 2010 r. sprzedano nieruchomości za 2 490 tys. zł.

Padają pytania, co z zadłużeniem miasta, czy nie jest to zbyt duży rozmach inwestycyjny. Otóż proszę państwa na koniec 2013 roku zadłużenie miasta było na poziomie 34%, a dopuszczalny próg zadłużenia wynikający z ustawy to 60%. Może te procenty wiele nie mówią, więc popatrzmy na liczby bezwzględne. Na koniec 2010 r. zadłużenie miasta wynosiło 13 232 tys. zł, a na koniec 2013 r. suma kredytów i pożyczek wynosi 18 412 tys. zł jak widać wzrost jest o 5 180 tys. zł . Czy było warto – otóż było warto, bo były to niezbędne środki na wkład własny do zadań inwestycyjnych, których za ten okres wykonaliśmy na kwotę 32 mln zł. Kto rozsądny nie weźmie 5 mln zł kredytu, jeżeli pozwoli mu to zwiększyć majątek o 32 mln zł.

Teraz proszę państwa nie mamy żadnego kłopotu ze spłatą kredytu bo w stosunku do roku 2010 r. zwiększyliśmy dochody bieżące o 5 322 tys. zł, a wydatki bieżące wzrosły tylko o 2 521 tys. zł i dzięki temu uzyskujemy teraz nadwyżkę operacyjną w wysokości 4 359 tys. zł, co pozwala na spokojne spłacanie rat kredytów i pożyczek. Tylko w samym roku 2013 spłaciliśmy 3 304 tys. zł i jeszcze zostają nam środki inwestycyjne.

Na tle innych miast jesteśmy miastem o wysokich dochodach własnych i jest to w przeliczeniu na jednego mieszkańca ok. 1510 zł. To powyżej średniej krajowej i dlatego nie otrzymujemy subwencji wyrównawczej, ale jeszcze nie musimy płacić tzw. Janosikowego. Tutaj zaznaczyć należy, że te wysokie dochody budżetu miasta wcale nie są osiągane poprzez drenaż kieszeni mieszkańców, bo stawki podatkowe są na rozsądnym poziomie. Gdyby stawki podatkowe były zastosowane maksymalne, to dochód budżetu byłby większy o 1 800 tys. zł. Ale nie o to chodzi, aby mieszkańców obdzierać ze skóry. Miasto powinno być bogate bogactwem swoich mieszkańców.

Wydatki inwestycyjne w 2013r w szczególności zostały poniesione na:
1. Przebudowa wodociągu w ul. Łazarskiego
2. Budowa wodociągu dla ul. Zarębki i Rolniczej
3. Rozbudowa wodociągu przy ul. Wiejskiej i Walecznych
4. Modernizacja ciągów pieszych na osiedlu Z. Augusta
5. Odbudowa i rozbudowa ul. Kochanowskiego
6. Odbudowa drogi ul. Bystrej
7. Odbudowa ul. Lipowej
8. Budowa boiska wielofunkcyjnego „Orlik” przy ZSS nr4
9. Budowa boisk wielofunkcyjnych przy ZSS nr2 i ZSS nr3
10. Modernizacja stadionu miejskiego
11. Modernizacja i przebudowa placów zabaw
12. Budowa muszli koncertowej
13. Budowa Skateparku
14. Zakup urządzeń i organizacja sztucznego lodowiska
15. Wykupy nieruchomości pod inwestycje drogowe
16. Na koniec największa inwestycja budowa i modernizacja ulic Lipowa, Czecha, Łazarskiego – 5.781 tys. zł.

Na zakończenie tego sprawozdania chciałbym podziękować za solidną współpracę i zaangażowanie wykraczające poza zwykłe obowiązki:
Zastępcy Burmistrza Miasta – Panu Wacławowi Zoniowi
Skarbnikowi Miasta – Pani Irenie Gawlik
Sekretarzowi Miasta – Panu Markowi Matrasowi - Kierownikom Wydziałów Urzędu Miasta
Asystentowi Burmistrza – Panu Jerzemu Molowi
Wszystkim Pracownikom Urzędu Miasta
Dziękuję również Dyrektorom Szkół, Przedszkoli, Żłobka oraz Dyrektorom: Biblioteki, Domu Kultury, Muzeum, Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, Domu Środowiskowego.

To dzięki waszej pracy i współpracy zrealizowaliśmy najbogatszy budżet w dotychczasowej historii miasta, który przyczynił się do jego rozwoju i poprawy warunków życia Limanowian.

Dziękuję Radzie Miasta Limanowa za dobrą współpracę za to, że otaczała troską wszystkie przedsięwzięcia i w sposób zgodny zatwierdziła budżet i akceptowała wnioskowane w nim zmiany dzięki czemu można było realizować przedstawione przedsięwzięcia.

Dziękuję Prezesowi MZGKiM, Zarządowi Spółki i Radzie Nadzorczej za to, że trudny okres przekształceń został przeprowadzony w sposób spokojny, a obecnie zakład rozwija się realizując zadania własne miasta i świadcząc usługi innym gminom i podmiotom.

W ogólnopolskim rankingu miast prowadzonym przez Sejmową Komisję Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej, w którym uczestnictwo nie jest odpłatne znaleźliśmy się na 8 pozycji w Polsce pod względem dynamiki rozwoju.

Myślę, że wszyscy Limanowianie powinni być dumni z tego, że Limanowa dobrze się rozwija tak jak kiedyś byliśmy dumni z tytułu Limanowa Mistrz Gospodarności.'

Władysław Bieda

Burmistrz Miasta Limanowa

www.miasto.limanowa.pl