6°   dziś 4°   jutro
Piątek, 05 grudnia Saba, Kryspin, Gerard, Sabina, Edyta, Krystyna, Norbert
1585

Hyde Park

Jak poradzić sobie z ostrym rzutem łuszczycy skóry głowy

mariab 2025-07-17 13:48:46
Mam silny nawrót łuszczycy skóry głowy, w kilka dni zrobiła się dosłownie skorupa. Leczę się u dermatologa, ale wizytę mam dopiero za 2 tygodnie. Czy coś pomoże doraźnie, żeby choć trochę oczyścić skórę i zmniejszyć swędzenie? Może ktoś miał podobny problem i jakoś to ogarnął zanim trafił do lekarza?
Odpowiedz Wyślij PW Zgłoś naruszenie
Re: Jak poradzić sobie z ostrym rzutem łuszczycy skóry głowy
siedleck 2025-07-17 15:10:08
A może lekarz lub szpital na cito? Jak jest stan zapalny i nie do wytrzymania, to czasem szybciej da się coś załatwić przez izbę przyjęć albo poradnię przyszpitalną. Miałam podobnie – pomagało mi wtedy tylko chłodzenie i delikatne natłuszczanie, żeby nie rozdrapywać.
zwen 2025-07-18 08:50:44
Na głowę oliwka bambino – u mnie dobrze zmiękczała łuskę i trochę łagodziła swędzenie. Ale to doraźnie. Jak mi zaczęło się bardziej sypać, dermatolog polecił mi Psorisel. Mam teraz cały zestaw i po tygodniu skóra wygląda dużo lepiej. U mnie działa ten: https://e-melissa.pl/verdelove-psorisel-zestaw-szampon-na-luszczyce-200-ml-plus-emulsja-do-skory-glowy-200-ml-plus-plyn-do-skory-glowy-z-luszczyca-150-ml
konto usunięte 2025-07-18 09:10:03
Cygnolina w płynie (na receptę), a na łuskę maska z drożdży albo Squamax. Czasem też działał u mnie Cerkogel z mocznikiem, ale po nim trzeba koniecznie myć głowę delikatnym szamponem. Psorisel stosuję na zmianę z cygnoliną – wtedy mniej podrażnia i lepiej się wchłania. Skóra nie jest taka napięta.
Zaloguj się żeby dodać odpowiedź
Twój news: przyślij do nas zdjęcia lub film na [email protected]